En av de siste som gikk på månen er død

Astronauten Alan Bean er død. Av de tolv menneskene som har vært på månens overflate, er det nå bare fire som fortsatt lever.

Astronaut Alan Bean

FØR DEN STORE FERDEN: Astronaut Alan Bean fotografert ved siden av en modell av månelandingsfartøyet han brukte i november 1969. Nå har han gått bort.

Foto: Nasa

Alan Bean ble 86 år gammel.

Han har gjentatte ganger beskrevet seg selv om en av de mest fryktsomme av apollo-astronautene.

Det var skuespilleren Tom Hanks som først meldte om at Bean hadde gått bort. De ble kjent med hverandre da Hanks lagde TV-serien «From the Earth to the Moon.»

Lørdag kveld norsk tid offentliggjorde NASA en melding på vegne av familien til Bean. Bean døde lørdag etter å ha blitt brått syk for to uker siden.

«Alan var den sterkeste og snilleste mannen jeg soensinne har møtt», sa enken Leslie Bean. De to gift i 40 år.

Alan Bean har snakket om redselen i forbindelse med å være i et lite romfartøy flere hundre tusen kilometer vekk fra jorden. Om at døden lå og lurt ute i det tomme rommet bare noen centimeter fra ansiktet hans.

– Da vi skulle lande på månen, så jeg alle kratrene på overflaten. Det var virkelig skremmende, fortalte Bean til Forbes i fjor.

– Jeg husker at jeg sa til meg selv: Du må ikke se ut, du må se på innsiden av fartøyet, fordi du fungerer ikke godt når du er redd.

Alan Bean på månen

PÅ MÅNEN: I dette bildet av Alan Bean, er det mulig å se fotografen, Pete Conrad, i speilbildet på visiret av månedrakten.

Foto: Pete Conrad/Nasa

4. menneske på månen

Alan Bean var en del av besetningen i Apollo 12. Han var pilot i landingsmodulen, og skulle til overflaten sammen med kommandør Pete Conrad. Richard Gordon skulle bli igjen i romfartøyet Yankee Clipper.

Fire måneder tidligere hadde Neil Armstrong og Buzz Aldrin som de første menneskene satt sine føtter på overflaten av månen.

ENTERTAINMENT-AMFAR-GALA

BARE FIRE IGJEN: Buzz Aldrin er blant de fire, nålevende mennesker som har gått på månen. De tre andre er Harrison Schmitt, David Scott og Charles Duke.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

Apollo 12 var i ferd med å gå skikkelig dårlig allerede ved starten fra Kennedy Space Center i Florida.

Saturn V-raketten de satt i ble truffet av lynet etter 36 sekunder. Mange kritiske systemer ble slått ut.

At folkene i romfartøyet var en godt sammensveiset gjeng med venner, er det mulig å høre i opptaket fra kabinen. Les her, og hør det her.

Etter å ha løst problemene, ler og tuller de om det dramatiske de nettopp har opplevd.

Reaching for the Stars

STREKKER SEG MOT STJERNENE: Dette er et av maleriene til Alan Bean. Det heter Reaching for the Stars. Ned i den tykke overflaten med maling, har kunstneren presset fotsålene til støvlene han brukte på månen.

Foto: Alan Bean

Kunsten ble det viktigste

Alan Bean fortsatte i Nasa etter turen til månen. Han reiste ut i rommet igjen som sjef i romstasjonen Skylab.

Han fortsatte i organisasjonen inntil 1981, da bestemte seg for at nok fikk være nok.

I motsetning til de fleste andre tidligere astronauter, gikk ikke Bean inn i forretningslivet.

Han ble kunstner på heltid. Kunsten var en interesse han hadde hatt siden han var en ung mann, men karrieren i forsvaret, og senere i Nasa, tok all tid.

Bean formidlet romfart, og spesielt månen. Han la litt ekte støv fra månen inn i alle bildene, og brukte fotavtrykket fra månedrakten som et grafisk element.

SISTE NYTT

Siste nytt