Hopp til innhold

En av angriperne i Texas er identifisert

En av de drepte etter angrepet mot utstillingen av Muhammed-karikaturer er identifisert. Mannen blir knyttet til Twitter-melding som varslet angrepet.

Skyting ved antiislamsk arrangement i Texas

Politiet holder igjen deltakere ved arrangementet i Garland, Texas, der Muhammed-karikaturer ble utstilt. To menn ble skutt og drept utenfor bygningen etter å ha løsnet skudd mot politiet.

Foto: MIKE STONE / Reuters

En av de mistenkte etter angrepet mot det anti-islamske arrangementet i Garland, Texas, er identifisert. Mannen er fra Arizona, og har tidligere vært etterforsket av FBI mistenkt for terrorplaner, melder ABC News

Agenter fra FBI og et bombe-team undersøkte i natt mannens hjem i Phoenix. Talsmenn for FBI sier de tror mannen sendte ut flere Twitter-meldinger før angrepet søndag. Den siste meldingen med emneknaggen #TexasAttack, ble sendt ut en halv time før angrepet.

Den andre mistenkte er ennå ikke identifisert.

IS kan stå bak

På nettstedet sitt viser observatørgruppen SITE til en rekke tweets fra jihadisten "Abu Hussein AlBritani" som hevder at angrepet i Garland ble utført av to pro-IS personer.

- To av våre brødre åpnet akkurat ild mot profeten Mohammed-utstillingen i Texas, skriver "Abu Hussein AlBritani" i tweeten, og legger til, - De trodde de var trygge i Texas fra soldatene til den Islamske Staten.

"Abu Hussein AlBritani" er et navn som har vært brukt av den britiske IS-krigeren Junaid Hussain. Twitterkontoen er nå blokkert.

Tar ansvar for angrepet

Den britiske jihadisten skal også ha videreformidlet en tweet fra twitterkontoen "Sharia is Light" som blir tolket som at de som står bak kontoen påtar seg ansvaret for angrepet.

«The bro with me and myself have given bay'ah to Amirul Mu'mineen. May Allah accept us as mujahideen. Make dua »

Skjøt sikkerhetsvakt

Angrepet mot det anti-islamske arrangementet i Garland skjedde søndag kveld. I følge politiet kom to menn kjørende i en bil og skjøt sikkerhetsvakten Bruce Joiner. Det er mistenkt at mennene hadde sprengstoffer på seg, og politiet brukte en bomberobot for å undersøke både mennenes og andre biler i området.

  • Helikopterbilder fra åstedet:
    Politiet undersøker bilen til gjerningsmenn etter angrep mot karikatur-utstilling

Antiislamsk arrangement

Avisen Dallas Morning News beskriver arrangementet i Curtis Culwell Center i Garland som et antiislamsk arrangement. Blant annet skal det ha inneholdt en tegnekonkurranse kalt «tegn profeten», som hadde en førstepremie på 10.000 dollar (76.000 kroner).

Arrangøren av den kontroversielle tegnekonkurransen er «American Freedom Defense Initiative» (AFDI). Organisasjonen hevder å ha mottatt 350 Mohammed-karikaturer fra hele verden, og president Pamela Geller beskriver angrepet som «en krig mot ytringsfriheten».

Geller er kjent som en av de mest islamkritiske personer i amerikansk offentlighet, og var også med å starte organisasjonen «Stopp islamiseringen av Amerika».

Geert Wilders

Den høyrepopulistiske politikeren Geert Wilders skulle snakke på arrangementet.

Foto: MIKE STONE / Reuters

Hovedtaler på arrangementet var den høyrepopulistiske, nederlandske politikeren Geert Wilders, noe han selv bekreftet via Twitter.

– Skudd avfyrt på ytringsfrihetsarrangement med Muhammed-tegninger i Garland. Jeg forlot nettopp bygningen etter å ha talt, skrev Wilders.

Evakuerte butikk

Arrangementet var tungt bevoktet med opptil 40 ekstra polititjenestemenn. Alle som var til stede på utstillingen ble søndag kveld (lokal tid) bedt om å søke dekning inne i bygningen. De ble senere evakuert til den nærliggende videregående skolen Naaman Forest.

Skytingen i Garland startet ved 19-tiden søndag (klokken 2 norsk tid), omtrent da arrangementet ble avsluttet.

  • Se video:
    Politiet har skutt og drept to menn utenfor en bygning i Garland, Texas, der karikaturtegninger av profeten Muhammed ble utstilt søndag kveld.

Fikk kritikk

Arrangørene har hevdet at de bare utøver sin ytringsfrihet, men Garland Independent School District måtte tåle kritikk da de leide ut lokalene til AFDI. Islamske grupper skal ha kalt arrangementet «et angrep mot islam».

Beslutningen om å holde utstillingen i lokalet, ble ifølge Dallas Morning News tatt litt over en uke etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, som hadde trykket tegninger av profeten Muhammed.

12 personer ble drept under angrepet i magasinets redaksjonslokaler i Paris i januar. Ytterligere fem mennesker ble drept under andre angrep i den franske hovedstaden i samme periode.

SISTE NYTT

Siste nytt