Hopp til innhold

En app bidrar til å forsinke resultatene i Iowa

Innrapporteringen av valgresultatene i delstaten Iowa går tregt og det er ikke klart når de kommer. Samtidig baserer to av kandidatene seg på uoffisielle tall og hevder de har kommet seirende ut av kampen.

Election 2020 Iowa Caucus

BETYDELIGE PROBLEMER: De forskjellige valgdistriktene greier ikke å rapportere inn de korrekte resultatene. Reglene for rapportering og de tekniske løsningene er helt nye, og kan være grunnen.

Foto: Eileen Meslar / AP

Både Bernie Sanders og Pete Buttigieg har vist fram uoffisielle tall som tyder på at de kom meget godt ut av nominasjonskampen i Iowa. De baserer seg på tall som deres egne folk i de mange valglokalene har samlet inn.

De offisielle tallene kan komme så sent som i morgen. Det er betydelige tekniske problemer i innrapporteringen.

Også Elizabeth Warren, Joe Biden og Amy Klobuchar melder at de er meget fornøyde med det som ser ut til å bli resultatet.

Buttigieg

Presidentkandidat Pete Buttigieg hadde på forhånd mistet sin lederposisjon på meningsmålingene. Den plassen hadde Bernie Sanders tatt over.

Nå mener Buttigieg at han er en seierherre i nominasjonskampen i Iowa, til tross for at det ikke har kommet noen offisielle resultater.

– Vi går videre til New Hampshire som seierherrer, melder Pete Buttigieg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Til journalister har staben til Buttigieg vist fram uoffisielle tall. De er basert på rapporter fra litt over tusen av de nær 1700 valgdistriktene.

Election 2020 Pete Buttigieg

OPPSVING: Pete Buttigieg (boot edge egde) ser ut til å feire sammen med tilhengerne i Iowa. Staben hans har samlet inn betydelige mengder informasjon gjennom natten.

Foto: Charlie Neibergall / AP

– De viser at Pete Buttigieg går videre til New Hampshire som en seierherre, skriver staben. De legger til at den endelige opptellingen sannsynligvis vil vise at Buttigieg har vunnet.

Hvordan de definerer ordet seierherre, sier de ingen ting om.

Laster Twitter-innhold

Sanders

Staben til Bernie Sanders gikk ut med sine uoffisielle tall etter at folkene til Buttgieg hadde gjort det. Tallene slik de fremstår i en e-post til pressen, er basert på resultatene i omtrent 730 valgdistrikter.

Tallene til Sanders

SANDERS LEDER: I disse tallene, som kommer fra staben til Bernie Sanders, så leder han knapt over Pete Buttigieg.

Foto: Sanders Campaign

I tallene fra Sanders, så leder han prosentmessig mot Pete Buttigieg. I det som kalles «final count», så har Sanders 29 prosent av stemmene mot 24 prosent for Buttigieg.

– Tallene vi kommer med erstatter på ingen måte de offisielle tallene fra Det demokratiske partiet i Iowa. Vi tror likevel av våre tilhengere har arbeidet så hardt at de fortjener å se resultatet av dette arbeidet, sier rådgiver til Sanders, Jeff Weaver til Afp.

Democratic Presidential Candidate Sen. Bernie Sanders Campaigns Across Iowa

VET IKKE OM HAN VANT: Bernie Sanders ledet klart på meningsmålingene i Iowa før folkeforsamlingene mandag, men nå er det fortsatt uklart hvor godt han egentlig har gjort det. Han selv hevder han har gjort det meget godt.

Foto: Tom Brenner / AFP

Får ikke meldt inn resultater

Noen minutter før klokken 5 i natt ble det rapportert at bare 25 prosent av valglokalene hadde meldt inn resultatene.

Klokken 05:46 norsk tid hadde dette tallet steg til 35 prosent.

Klokken 06:06 ble det meldt at resultater blir gått gjennom for hånd.

Klokken 07:20 ble det meldt at de offisielle tallene sannsynligivis ikke kommer før ut på dagen tirsdag, amerikansk tid.

Klokken 07:57 meldte Des Moines Monitor at under to prosent av resultatene hadde blitt bekreftet til da.

– Vi har funnet ut at noen av tallene som er rapportert inn ikke stemmer. Vi må bruke fotografier og dokumenter for å bli sikre på at alt er riktig, melder Mandy McClure i Det demokratiske partiet i Iowa. Det skriver AP.

Sen. Elizabeth Warren Holds Caucus Night Watch Party In Iowa

SKAL FORTSETTE: Stemmer de uoffisielle tallene, så havner Elizabeth Warren bak Bernie Sanders og Pete Buttigieg. Warren sier at veien videre ikke er lett, men at staben hennes er utstyrt for en lang reise.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Mulig usikker app

Arbeidet som foregår skal inkludere å gå gjennom store mengder fotografier av dokumenter. Bildene er av registreringsskjemaer i de forskjellige valgdistriktene. Bildene blir sendt inn til hovedkvarteret slik at de kan sjekkes opp mot tallene som er rapportert inn gjennom appen.

Dette kan tyde på at de ikke stoler på at tallene som har kommet inn gjennom appen er de riktige. Tidlig på natten ble det meldt at det ikke var noen tegn på at appen hadde blitt utsatt for datainnbrudd. Nå er det flere sikkerhetseksperter som åpner opp for spekulasjoner om akkurat dette.

– Vi godkjente ikke denne appen for bruk i forkant, forteller datasikkerhets-sjefen i Department og Homeland Security, Christopher Krebs, til New York Times.

Kraftige reaksjoner

Washington Post skriver at folkene rundt tidligere visepresident Joe Biden har sendt en e-post til ledelsen i Det demokratiske partiet i Iowa. I mailen blir det klaget på «betydelige feil» i prosessen.

– Vi forstår at lederne for de enkelte valgdistrikt ikke greier å rapportere inn resultatene, og at disse akutte problemene har oppstått mange steder i delstaten, står det i e-posten som Washington Post har fått tak i.

Krav om forklaring

Folkene til Biden kommer med klare krav til valgsekretariatet i Iowa.

– Vi vil at dere på en grundig måte forklarer hvordan informasjonen blir kvalitetskontrollert, sier Biden-staben. Det skriver New York Times.

Valgledelsen skal ha gjennomført samtaler med de ledende kandidatene. I samtalene skal de ikke ha greid å forklare hva det er som gjør at resultatene drøyer.

– Det er bare komplett kaos, og det er helt ukjent når ting vil skje, melder en kilde i valgsekretariatet til Washington Post.

Problemene fører til mange sarkastiske meldinger i sosiale medier. En foreslår at demokratene skal forsøke en såkalt «svensk resett».

Laster Twitter-innhold

Spesielt komplisert denne gangen

Dette er det første valget i nominasjonsprosessen i Det demokratiske partiet i USA. I Iowa gjennomføres det på en komplisert måte med folkeforsamlinger. Resultater fra over 1600 steder skal rapporteres inn til hovedkvarteret i delstaten før det offisielle resultatet er klart.

New York Times har mange journalister ute i felten, og de rapporterer om frustrasjon fra valgmedarbeidere. Resultatene var ventet klokken fem norsk tid, men drøyer fortsatt.

– Det jeg hører, er at det er problemer med en app, melder en av journalistene.

– Appen ble rullet ut slik at valglokalene kunne rapportere inn det endelige resultatet, men det er mange som har gitt den opp fordi de ikke kunne logge seg inn, fortsetter journalisten.

Tillhengere av Amy Klobuchar i Des Moines, Iowa

KOMMER SNART: Det er opplagt hva disse velgerne i Des Moines, Iowa har ønsket, men hva resten av velgerne har bestemt seg for blir ikke klart før senere denne morgenen.

Foto: Lars Os / NRK

Nye rutiner

For første gang skal Det demokratiske partiet rapportere deltallene fra folkeforsamlingene. Det betyr at det langt flere tall som må kvalitetskontrolleres.

– Demokratene i Iowa har vært redd for å gjøre noe som kan true integriteten til valgprosessen. Det vil si at de er bekymret for å gi et inntrykk av at dette er noe de ikke håndterer godt, skriver New York Times journalist Katie Glueck.

Iowa er den første delstaten som arrangerer valg i nominasjonsprosessen, og det er en posisjon Det demokratiske partiet i staten er opptatt av å opprettholde, legger journalisten til.

– Når folk forlanger å få tre ganger så mange tall, så synes jeg ikke det er urimelig at det tar betraktelig lenger å gjennomføre det, sier delstatskontrollør Rob Sands til New York Times.

Veien frem til valget av presidentkandidat i USA

Veien frem til valget av presidentkandidat i USA

Store problemer

Enkelte valgdistrikt rapporterte tidlig at de ikke var stand til å avgi resultatene til hovedkvarteret.

– Jeg har tre valgdistrikt som ikke får det til. Ikke gjennom appen, og ikke med telefon, forteller lokal valgsjef i Floyd County til New York Times.

De forskjellige ledende presidentkandidatene var da fortsatt til stede i en rekke lokaler i delstaten. De ventet på resultatene.

Planen var at de omtrent klokken fem norsk tid skulle komme på scenen for å takke valgkampmedarbeiderne som har stått på i den senere tiden.

I Des Moines var tidligere visepresident Joe Biden og hans kone Jill Biden ved halv seks tiden norsk tid på scenen i lokalet der «Biden-festen» var i gang.

– Det ser ut til å bli en lang natt, men jeg føler meg bra, sa Joe Biden.

Senere viste også Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Bernie Sanders og Pete Buttigieg seg. De takket sine staber.

SISTE NYTT

Siste nytt