NRK Meny
Normal

En «alvorlig og livstruende vinterstorm» på vei mot USAs østkyst

Innbyggere i Washington D.C-området advares om at et heftig vintervær er i anmarsj. Liv og eiendom kan være truet, ifølge en amerikansk værmeldingstjeneste.

US-MID-ATLANTIC-STATES-PREPARE-FOR-LARGE-SNOW-STORM

Snøhaugene som måkebiler har etterlatt seg utenfor Kongressen i Washington DC, gir inntrykk av at byen nærmest er begravd av snø allerede. Men den virkelige snøstormen inntreffer først fredag kveld, ifølge meteorologer.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

National Weather Service melder at snøfallet vil være på sitt mest intense fra fredag kveld til lørdag kveld. Enkelte steder kan det komme til å falle opptil 60 centimeter snø og vinden ventes å bli kraftig.

Som følge av vinterstormen vil både veier og flyplasser i Washington D.C-området bli stengt. Liv og eiendom kan også være truet, advarer værmeldingstjenesten.

Washington Post sammenligner allerede nå den kommende vinterstormen med den såkalte «Snowmageddon» i 2010 og snøstormen i 1996. Under stormen for 20 år siden falt det opp mot 120 centimeter snø enkelte steder på den amerikanske østkysten.

kart

Dette kartet fra National Weather Service viser området som ventes å bli hardest rammet av uværet.

Foto: Skjermdump fra National Weather Service

– Forberedelser bør begynne i dag

Denne gangen spår meteorologene mindre snø enn hva som kom i 96, men den kraftige vinden skaper likevel bekymring.

«Uansett hvor du har tenkt til å oppholde deg fredag kveld vær forberedt på at du kan måtte bli der til søndag eller tidlig i neste uke», skriver Washington Post på sine nettsider.

«Dette er en alvorlig og livstruende vinterstorm», advarer avisen, og fortsetter: «Forberedelsene bør begynne i dag og være ferdig innen fredag ettermiddag».

USA-WEATHER/ A large winter storm that is expected to bring heavy snowfall to the U.S. Mid-Atlantic region on January 22 and 23 is pictured in this NASA handout photo.

Et satellittbilde fra NASA viser snømengdene som er på vei mot østkysten.

Foto: NASA / Reuters

75 millioner mennesker

CNN skriver at det bor 75 millioner mennesker i området som trues av storm. Rundt 30 millioner av disse kan bli rammet av den spesielt kraftige snøstormen som fryktes å inntreffe fredag kveld.

US-NEW-YORK-MAYOR-DE-BLASIO-BRIEFS-ON-CITY-PREPAREDNESS-FOR-COMI

Et enormt lass med salt ligger klart på Manhattan, i tilfelle kraftig snøfall lammer trafikken i byen.

Foto: Bryan Thomas / Afp

Guvernør Pat McCrory i North Carolina, en av flere delstater som kommer til å merke uværet, sier at målet er å være forberedt på det verste og bli positivt overrasket over stormens styrke, skriver CNN. Her har allerede to personer omkommet i «vær-relaterte ulykker».

Også New York, deler av Long Island og New Jersey må forberede seg på dårlig vær, ifølge New York Times. Men det er i Washington DC og Baltimore det blir verst, melder National Weather Center.

Null sikt

Sikten vil bli redusert til nærmere null på grunn av det kraftige snøfallet, skriver værmeldingstjenesten, og legger til at det gjør det «ekstremt farlig» å forflytte seg.

«Hvis du er nødt til å forflytte deg, så ta med deg overlevelsesutstyr beregnet på vinterforhold. Hvis du står fast, så bli ved kjøretøyet ditt. Forbered deg på strømbrudd under snøfulle og kalde forhold», råder National Weather Center.

WEATHER-USA/ A worker clears snow at the Capitol in Washington

Slik så det ut i Washington DC under den såkalte «Snowmageddon» i 2010.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt