Hopp til innhold

Elvestuen: – Nærmer oss en klimaavtale i Polen

Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier kun de siste bitene gjenstår før de nær 200 landene på klimatoppmøtet i Polen blir enige om felles utslippsregler som verden skal forplikte seg til.

Ola Elvestuen

OPTIMISTISK: Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier avtaleutkastet som ble lagt fram lørdag morgen er et godt grunnlag for en felles, forpliktende avtale for alle.

Foto: Milana Knezevic / NRK

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

– Nå venter vi på et møte i plenum. Jeg vil ikke bli overrasket om det blir diskusjon, men vi skal være nærme, og jobben nå er å få på plass de siste bitene, så vi får gode regler for Parisavtalen og en verden som tar ansvar for utslippene, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK.

Partene i klimaforhandlingene i Katowice i Polen klarte ikke å komme til enighet om en avtale innen tidsfristen fredag, og fortsatte dermed intense forhandlingene utover natta.

Litt over klokka 08 lørdag morgen fikk landene utlevert et nytt forslag til avtale på 144 sider til vurdering før alle skal samles til felles diskusjon.

– Etter vår vurdering er dette et godt grunnlag for å få en beslutning og en sterkere Paris-avtale. Teksten inneholder et tydelig regelverk, både på det som dreier seg om utslippsreduksjoner, rapportering om utslipp og finansiering, sier Elvestuen.

Tina Razafimandimby Våje, i Barnas Klimapanel, har fulgt klimaforhandlingene i Katowice i Polen.

Tina Razafimandimby Våje, i Barnas Klimapanel, har fulgt klimaforhandlingene i Katowice i Polen. Intervjuer: Eline Buvarp Aardal.

Redd for svake regler

Håkon Grindheim

– Vi er redde for at regelverket blir vannet ut. Det vil hindre utviklingen i utviklingsland, som må prioritere helse og utdanning til sin befolkning før klimatiltak, sier klimarådgiver Håkon Grindheim i Kirkens Nødhjelp.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Det er fortsatt uklart om det blir noen felles enighet om avtale i Polen og når dette kan skje.

En av dem som venter spent på utfallet, er Håkon Grindheim, klimarådgiver i Kirkens Nødhjelp. Han håper en endelig avtale blir mer bindende enn utkastet som ble lagt fram fredag kveld.

– Parisavtalen sier at rike land skal støtte fattige land med klimatiltak. Vi er redde for at regelverket blir vannet ut. Det vil hindre utviklingen i utviklingsland som må prioritere helse og utdanning til sin befolkning før klimatiltak. Det er rike land som står bak klimaendringene i all hovedsak.

Ifølge Grindheim er det viktig at Polen-forhandlingene fører fram til et resultat.

– Vi har fryktelig dårlig tid. Vi har 12 år på å halvere klimagassutslippene våre. Norge er helt nødt til å trappe opp våre ambisjoner, samtidig som alle andre land også gjør det.

Ola Elvestuen informerer resten av delegasjonen

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen informerer resten av den norske delegasjonen om hva som skjer framover.

Foto: NRK

200 land skal bli enige

De rundt 200 forhandlerne er uenige om hva som skal være det faktiske regelverket for hvordan Parisavtalen fra 2015 skal gjennomføres i praksis.

Et av de vanskelige temaene er reglene for hvordan landene skal rapportere om hvor mye klimagasser de faktisk slipper ut. En annen utfordrende sak er hvor mye de rike landene skal betale for klimatiltak i utviklingsland.

Forhandlingene har pågått i to uker i den polske byen Katowice.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.