NRK Meny
Normal

Preste-elskerinner vil ha slutt på sølibatet

26 italienske kvinner, som sier de alle har et forhold til katolske prester, bønnfaller pave Frans om å oppheve sølibatet.

Pave Francis

Pave Frans hilser fremmøtte utenfor audienshallen i Vatikanet 17. mai i år.

Foto: Riccardo De Luca / Ap

Kvinnene har skrevet et brev til paven, hvor de ber om at prester innenfor den katolske kirken kan få gifte seg og stifte familie.

De 26 kvinnene, som kom i kontakt med hverandre via sosiale medier, hevder å representere en rekke kvinner, som har det til felles at de har et forbudt kjærlighetsforhold til en prest.

– Vi elsker disse mennene

– Kjære pave Frans, vi er en gruppe kvinner fra hele Italia som skriver til deg for å bryte ned en mur av stillhet og forskjellsbehandling som vi møter hver dag, heter det i åpningen av brevet.

Det gjengis i nettavisen Vatican Insider, som den italienske avisen La Stampa driver.

Kvinnene beskriver hvordan det er å leve et liv med så mye hemmelighold, med en kjærlighet som ikke tåler dagens lys på grunn av kirkens egne regler og som fører til løgner og frustrasjon for de involverte.

Deres største ønske er å leve et liv med ærlighet og åpenhet, hvor det å gifte seg, få barn og åpenlyst støtte sin utvalgte i prestegjerningen burde være helt naturlig.

– Vi håper at ting kan endre seg, ikke bare til fordel for oss, men også for kirken som helhet. Vi elsker disse mennene, de elsker oss og til tross for forsøk på å gi avkall på kjærligheten, så makter mange ikke å bryte et sterkt og vakkert forhold, skriver kvinnene.

De hevder at en prest som forelsker seg har tre valg; å avslutte forholdet med følgene det har for begge parter, å forlate kirken eller å fortsette å leve et hemmelig liv.

Bare i Italia har 6000 katolske prester sagt fra seg prestegjerningen for å kunne gifte seg. Landet har vel 33.000 tjenestegjørende prester.

Italienske prester har ved tidligere anledninger offentlig fortalt om hvilke råd de har fått fra sine overordnede, når de har forelsket seg i en kvinne: «Gjør hva du vil, men hold det for all del skjult hvis du fortsetter forholdet».

Kvinnene ber også om et eget møte med paven.

Hemmelige «koner» og barn

Den katolske kirke har i århundrer slitt med de praktiske sidene av påbudet for sølibat for geistlige.

Hemmelige og ikke fullt så hemmelige kjærlighetsforhold og barn født utenfor ekteskap har vært resultatet av prester som ikke har maktet å overholde kravet om seksuell avholdenhet.

De siste to tiårene har i tillegg omfattende overgrepssaker rystet verdens mektigste kirkesamfunn. Kritikere hevder overgrepene kunne vært unngått hvis prestene kunne fått leve et mer normalt liv.

Mange håpet at pave Frans ville signalisere en endring av sølibatpåbudet, slik han har signalisert endringer på andre områder av kirkens virke. Men foreløpig lar det vente på seg.

Sextatte kolleger

Som erkebiskop i Buenos Aires endte han opp i 2010 med å være positiv til å opprettholde sølibatet, fordi han mente fordelene var større enn ulempene. Selv innrømmet han å ha hatt et forhold til en kvinne, men det var før han ble prest.

For nær to år siden fikk en argentinsk kollega, erkebiskop Fernando Bargallo, avskjed etter at han var blitt fotografert på en strand i Mexico sammen med en bikinikledd blond kvinne. Han medgav at det også var «amorøse forbindelser» inne i bildet og da var saken enkel for de bestemmende herrer i Roma.

En annen bispekollega, Jeronimo Podesta, forlot kirken for å gifte seg, og den nåværende paven opprettholdt nær vennskapelig kontakt med enken da eks-kollegaen gikk bort.

Også grunnleggeren av en italiensk misjonstjeneste i Sør-Amerika ble avsatt, etter at det ble avslørt at han hadde hatt sex med kvinnelige misjonærer.

I en meningsmåling foretatt i de tolv største katolske landene i verden svarte 50 prosent at prestene må få lov til å gifte seg, 47 prosent var imot.

Den nye administrative lederen av Vatikanet har beskrevet sølibatet mer som en kirkelig praksis enn en ugjenkallelig doktrine.

Les mer om sølibatets historie i den katolske kirke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt