Elon Musk vet hvorfor raketten hans eksploderte

Tidligere denne måneden fikk Tesla- og SpaceX grunnlegger Elon Musk et skikkelig spark i magen da en av rakettene hans eksploderte, og ingen visste hvorfor. Nå er mysteriet delvis oppklart.

En ubemannet romrakett eksploderte under en test på bakken i Cape Canaveral i USA torsdag. På raketten satt blant annet Facebooks første satellitt.

En heliumlekkasje i det andre trinnet førte til at det smalt, men det er ikke klart hvorfor lekkasjen oppsto. (Foto: USLaunchreport.com)

Spekulasjonene gikk heftig i sosiale medier da en Falcon 9 rakett fra SpaceX plutselig eksploderte på startrampen i Florida 1. september i år.

Eksplosjonen var voldsom, og det er ikke på startrampen romraketter har det med å eksplodere.

Noen lurte på om det var sabotasje, at et prosjektil hadde blitt avfyrt mot farkosten.

SpaceX explosion

Også i fjor eksploderte en Falcon 9. Da var det også et problem med heliumsystemet, men SpaceX sier de to eksplosjonene har forskjellige årsaker.

Foto: NASA / Afp

Andre både lurte, og håpet på, at problemet egentlig lå i bakkeutstyret. Raketten var i ferd med å bly fylt med drivstoff da det smalt. Et problem med drivstoffslangene var noe som egentlig ikke ville påvirke troverdigheten til selve raketten, var forklaringen på håpet.

Elon Musk selv twitret etter en stund at etterforskningen var komplisert og den mest vanskelige for SpaceX noensinne. Så ble det stille, inntil nå.

Elon Musk

Elon Musk har nå problemer på flere områder. Han må få opp produksjonen av Tesla-biler, og han må vise at rakettene hans egentlig er trygge.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Ingeniørene som har studert all tilgjengelig data er sikre på hva som gikk galt.

– Det oppsto en stor lekkasje i det kryogeniske heliumsystemet i oksygentanken i det andre trinnet, skriver SpaceX i en melding. Du kan lese hele oppdateringen fra SpaceX her.

Litt forklaring kan være nødvendig:

  • Kryogenisk betyr at det er veldig, veldig kaldt.
  • Helium brukes i raketter for å opprettholde trykket i tanker når drivstoff og oksygen forsvinner ut på vei mot motorene.
  • I rakettmotorene blir drivstoff kombinert med flytende oksygen for å få til forbrenning. Det er ikke noe luft i rommet som kan gjøre denne jobben, slik som i bilmotorer på bakken.
  • Raketter har flere trinn for å ikke måtte slepe med seg unødvendig mye masse oppover på vei mot rommet.

Forklaringen til SpaceX betyr at store mengder av gassen helium plutselig slapp ut inne i en tank med flytende oksygen. Det er høyst sannsynlig at tanken ikke tålte det ekstra trykket, og sprakk, men dette slår ikke SpaceX fast.

Det er minst to ting til som SpaceX ikke skriver noe om:

  • Akkurat hvordan eksplosjonen oppsto. Det er ikke nok med bare flytende oksygen, det er også nødvendig med noe brennstoff som oksygenet kan reagere med. Det er mer enn nok brennstoff i form av parafin i raketten, men den ligger i andre tanker.
  • Akkurat hvordan heliumsystemet fikk den store lekkasjen, og hvor i systemet det gikk galt. Det betyr at det fortsatt kan være mulig at en ekstern påvirkning førte til eksplosjonen.

Det SpaceX skriver er at de nå etterforsker alle mulige årsaker til at lekkasjen kan ha oppstått.

SpaceX håper at de kan begynne å sende opp raketter igjen i November. Dette blir av kritikerne beskrevet som urealistisk ambisiøst.

SISTE NYTT

Siste nytt