Elon Musk advarer om at ny kjemperakett trolig kommer til eksplodere

Det enorme romfartøyet som en dag kan bringe mennesker til Mars, skytes snart opp for første gang. SpaceX sier jomfruturen trolig vil gå fryktelig galt.

Romfartsselskapet SpaceX utvikler en enorm rakett som på sikt skal kunne bringe mennesker til månen og Mars. Den første testoppskytingen finner sted en gang i 2017. Video: SpaceX

SpaceX advarer om at jomfruturen til den nye superraketten Falcon Heavy neppe blir like vellykket som i denne animasjonsfilmen.

Det private romfartsselskapet SpaceX skal i løpet av året skyte opp en ny og enorm rakettype for første gang.

Kalt Falcon Heavy, vil denne 68 meter høye raketten bli den største til å gå opp fra amerikansk jord siden måneprogrammet på 60- og 70-tallet.

I ferdig versjon vil den være i stand til å løfte 54 tonn opp i omløpsbane, noe som tilsvarer et fullastet 737-fly, ifølge SpaceX. Dette er dobbelt så mye som de største rakettene som blir brukt i dag.

Elon Musk, SpaceX

SPACEX-GRÜNDER Elon Musk har revolusjonert romfarten med Falcon 9-rakettene. Nå sikter selskapet seg inn mot første test av en mye kraftigere rakett som kan bringe mennesker opp i rommet.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Men SpaceX-gründer Elon Musk advarer mot urealistiske forhåpninger til jomfruturen.

– Det er en veldig god sjanse for at den ikke kommer seg opp i omløpsbane, sier Musk på en romfartskonferanse i Washington D.C., ifølge nasaspaceflight.com.

– Jeg håper den kommer seg tilstrekkelig langt fra oppskytingsplattformen til at den ikke forårsaker skader der. Det vil i seg selv være en seier, forteller han videre.

En ubemannet romrakett eksploderte under en test på bakken i Cape Canaveral i USA torsdag. På raketten satt blant annet Facebooks første satellitt.

– Mye kan gå galt

Raketten er basert på den mindre Falcon 9, som har vært i drift siden 2010, og er grovt sett tre av dem satt sammen til én, skriver space.com.

Men Musk sier designet er mer krevende enn å bare slenge på masse ekstra motorkraft og krysse fingrene.

Kreftene og påkjenningene på fartøyet vil bli enorme, og det er en rekke ting som må klaffe og koordineres perfekt

– Det er mye som kan gå galt, sier han.

Lover spennende show

Den nye tungløfteren vil i likhet med lillebror Falcon 9 være gjenbrukbar, altså at de første trinnene returneres til jorda på en kontrollert måte.

Raketten er designet med tanke på å frakte mennesker ut i rommet, og åpner for nye ferder til månen og eventuelt Mars.

SPACE-SCIENCE-MARS-FILES

MENNESKER PÅ MARS? Det kan bli en realitet i løpet av de neste tiåra, dersom SpaceX og Nasa – som også utvikler et nytt rakettsystem – får viljen.

Foto: ISRO / Afp

Uansett utfall, anbefaler Musk folk om å ta turen til Florida for å se den første testoppskytingen.

– Det kommer garantert til å bli spennende. Jeg tror Falcon Heavy kommer til å bli et fantastisk fartøy, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt