Hopp til innhold

Elon Musk advarer FN mot drapsroboter

Teknologieksperter frykter kombinasjonen av kunstig intelligens og våpen kan få alvorlige konsekvenser, og ber FN om å handle raskt.

American Cinematheque 30th Anniversary Screening Of "The Terminator" James Cameron & Gale Anne Hurd

FRAMTIDSVISJON: I «Terminator»-filmene har kunstig intelligens tatt over verden, og bruker drapsroboter til å utrydde menneskeheten. Nå frykter flere teknologieksperter at drapsrobotene kan være nærmere enn vi aner.

Foto: Frazer Harrison / Afp

– Dødelige, selvdrevne våpen truer med å bli den tredje revolusjonen innen krigføring, advarer brevet underskrevet 116 teknologieksperter, og omtalt av blant andre BBC.

Blant ekspertene er Tesla- og Space X-grunnlegger Elon Musk og Mustafa Suleyman, grunnlegger av Googles kunstig intelligens-prosjekt Deep Mind.

Vil ha forbud

Elon Musk

ADVARER: Elon Musk er blant brevskriverne som advarer FN mot farene ved kunstig intelligens i våpenteknologi.

Foto: Aaron Bernstein / Reuters

Gruppen ber FN innføre et forbud mot bruk av kunstig intelligens i våpenteknologi.

– Når slike våpen først er utviklet, vil de la væpnet konflikt bli utkjempet på en større skala enn noensinne, og på en tidsskala raskere enn mennesker kan forestille seg, heter det i brevet, som er sendt i forbindelse med åpningen av kunstig intelligens-konferansen IJCAI i Melbourne denne helga.

Brevskriverne håper nå å påvirke FN til å inkludere kunstig intelligens i FN-konvensjonen om inhumane våpen.

– Har ikke lang tid

Gruppen advarer mot at våpen med kunstig intelligens kan bli brukt mot uskyldige sivile, men også at de kan bli hacket til å oppføre seg på uønskede måter.

– Vi har ikke lang tid til å handle. Når denne Pandoras eske er åpnet, vil den være veldig vanskelig å lukke, skriver gruppen i brevet.

Tesla- og Space X-grunnlegger Elon Musk har tidligere advart mot farene ved kunstig intelligens. I sommer havnet han i en krangel med Facebook-sjef Mark Zuckerberg, som Musk hevder ikke forstår farene kunstig intelligens medfører.

I 2015 advarte mer enn 1000 teknologieksperter, blant dem Musk og fysiker Stephen Hawking, mot farene ved selvdrevne våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt