Hopp til innhold

Elfenbenskystens nest største by under angrep

Tidligere soldater har tatt kontroll over Elfenbenskystens nest største by Bouaké, melder Reuters. Det meldes fredag om angrep på militæranlegg i flere byer i landet.

Tidligere soldater har tatt kontroll over Elfenbenskystens nest største by Bouaké, melder Reuters.

– Byen er under kontroll av tidligere soldater, sier en offiser i hæren på telefon til Reuters.

– Mange av dem står ved byens nordlige og sørlige innfartsårer. Vi er i beredskap og avventer instruksjoner, sier han videre.

Innbyggere i Bouaké har fått beskjed om å holde seg innendørs, og butikkene er stengt.

– Byen er øde. Menn med finlandshetter patruljerer byen på motorsykler og i biler. De angriper ikke innbyggerne. De har bedt oss om å holde oss hjemme, sier Ami Soro, en lærer som bor i byen.

Det er foreløpig ikke meldt om drepte.

Skyting i natt

En journalist fra nyhetsbyrået AFP bekrefter at det ble hørt tung skyting i byen natt til fredag. Skytingen skjedde nær landets største militærleir, og minst to politistasjoner ble angrepet av tidligere soldater, forteller han.

Flere i byen som har svart på telefonoppringninger fra AFP bekrefter dette.

– Jeg var virkelig redd. Jeg trodde de skulle dra til stasjonen min og stjele bensin slik de har gjort regelmessig tidligere, sier bensinstasjonseier Koffi Raphael.

ICOAST-MUSEUM-UNREST-MILITARY

Militære holder vakt ved en av politistasjonene i Bouaké. Minst to politistasjoner i byen ble angrepet fredag. Trolig står tidligere soldater som krever store pengebeløp bak.

Foto: STR / AFP

Penger er motivet

Ifølge Reuters' opplysninger hadde de tidligere soldatene først slått til mot politistasjonene for å sikre seg våpen, og deretter inntatt stillinger ved inngangsveiene til byen.

– Det dreier seg om et oppgjør blant tidligere soldater som krever en bonusutbetaling på 5 millioner CFA-franc, samt hus, sier en soldat som ber om å være anonym, til AFP.

5 millioner CFA-franc tilsvarer nærmere 70.000 kroner.

Uroligheter i flere byer

Reuters melder fredag formiddag også om skuddvekslinger og uroligheter rundt en militærleir i byen Daloa vest i landet. Det rapporteres om bevæpnede menn som patruljerer gatene, og at myndighetens sikkerhetsstyrker har forlatt sine poster, forteller både militære kilder og lokale innbyggere.

– Det er skyting på militærleiren. Det er unge demobiliserte soldater, sier en som jobber på en fabrikk i nærheten av leiren.

I byen Korhogo meldes det om lignende tilstander.


Turbulent område

Opprørere forsøkte å fjerne president Laurent Gbagbo fra makten i et kuppforsøk i 2002. Bouaké var hovedsete for opprøret, som delte landet i to, fram til gjenforeningen etter en borgerkrig i 2011.

I november 2014 gikk tidligere opprørere, som hadde sluttet seg til hæren, ut i streik som førte til at hele landet sto stille. Nesten 9.000 soldater som gikk inn i høren mellom 2009 og 2011 krevde forfremmelser og full lønnsutbetaling.

Gbagbo ble pågrepet i april 2011 av styrker lojale overfor hans rival Alassane Ouattara, og Gbagbo ble overført til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Outtara ble en måned etterpå tatt i ed som ny president.

SISTE NYTT

Siste nytt