Elektrosjokk-video fra USA går viralt

En video hvor amerikansk politi gir elektrosjokk til en ubevæpnet mann sittende på en fortauskant, skaper debatt i USA.

Video: Et vitne filmet øyeblikket hvor politiet gir 27 år gamle Sean Williams elektrosjokk. Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at videoen ble lagt ut på Facebook.

– Strekk ut beina, ellers bruker jeg elektrosjokkvåpenet, sier politibetjenten.

27 år gamle Sean Williams strekker først ut beina, før han krøller dem sammen igjen. Sekunder senere fyrer betjenten av det elektriske våpenet sitt.

Videoen ble denne uken delt på Facebook og har de siste dagene gått viralt. Flere medier har omtalt hendelsen, blant annet The New York Times.

Hendelsen skjedde 28. juni i byen Lancaster i Pennsylvania i USA. Politiet hadde fått meldinger om en person som gikk rundt med balltre, og stoppet Williams for kontroll.

Var redd han skulle stikke av

Politiet mener Williams ikke samarbeidet, fordi han i starten ikke ville følge betjentens beskjeder. Da han endelig gjorde som de sa, var de redde for at han skulle stikke av, og valgte å bruke elektrosjokkvåpenet.

Ifølge lokale medier har det vært protester utenfor byens tinghus, med krav om mindre vold fra politiet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Flere har også reagert kraftig på Twitter, blant annet den tidligere amerikanske fotballspilleren Reggie Bush, og menneskerettighetsaktivisten Shaun King:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Skal etterforske hendelsen

– Det er satt i gang en etterforskning hvor vi skal vurdere maktbruken i saken, og vi er i kontakt med flere menneskerettighetsgrupper og enkeltpersoner, sier ordføreren i Lancaster, Danene Sorace.

Williams skal ikke ha hatt noe balltre på seg, men politiet hadde en utestående arrestordre på ham for fyll og oppbevaring av narkotika, og arresterte ham.

Samme type våpen til Norge

Elektrosjokkvåpen er et håndholdt våpen som gir elektrisk støt.

Menneskerettighetsgruppen Amnesty mener det er et dødelig våpen, mens blant annet politiet i Finland har sagt det er et viktig virkemiddel.

Fra nyttår vil også norsk politi ha mulighet til å bruke denne type våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt