Elefant-dop forverrer heroin-epidemien i USA

Det er tre ganger så mange overdosedødsfall i år som for seks år siden i USA, og landet oversvømmes av billig heroin og andre opiater. Nå har myndighetene blitt enige om en krisepakke.

Lisa Cote Johns mistet sin sønn til heroinen

Sønnen til Lisa Cote Johns døde av en overdose for to år siden. Jevnlig går hun i møter med andre pårørende.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Leger som skriver ut for mange reseptbelagte smertestillende medisiner har lenge vært pekt på som hovedproblemet, men billig heroin fra Mexico får også skylden for den voldsomme økningen av rusavhengige i USA, skriver Washington Post.

En som har fått føle dette på kroppen er Lisa Cote Johns fra den lille byen Groton i Connecticut. Hennes sønn, Christopher, døde for to år siden etter at han ble heroinavhengig som følge av reseptbelagte smertestillende.

I 15 år var han inn og ut av institusjoner og rehabiliteringssentret uten at det hjalp, skriver hun i en kronikk i The Guardian. Og mange har lignende historier.

100 ganger sterkere

Ifølge tall fra USAs senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC) har misbruket av heroin-relaterte stoffer økt med 286 prosent i perioden fra 2002 til 2013, og det er de unge under 25 år som misbruker mest.

Men det er ikke bare antallet misbrukere og prisen som har ført til at overdosedødsfallene har skutt i været. Nå har også et nytt elefant-dop spredt seg blant misbrukerne.

100 ganger sterkere enn det smertestillende middelet fentanyl, og egentlig beregnet for å bedøve store dyr som elefanter, har stoffet carfentanil sjokkert politiet. Bare i den lille byen Akron i Ohio har 230 tatt overdose på stoffet, og 20 har mistet livet bare i juli.

– Det vi ser nå er en veldig alvorlig trend, sier riksadvokaten i Ohio, Mike DeWine.

Politiet har også funnet spor av stoffet i Kentucky og Florida.

Heroin-misbruker i USA

USA er inne i en heroin-epidemi, og hver dag dør 78 mennesker av narkotikamisbruk i landet.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Krisepakke

Denne uken kom myndighetene i Washington til enighet om en krisepakke på 181 millioner dollar i året som skal øremerkes opplæring av helsepersonell i hele USA.

– Dette er et historisk øyeblikk, for første gang på flere tiår har Kongressen blitt enig om en så omfattende lov som gjelder narkotikamisbruk, sier republikaneren Rob Portman fra Ohio.

Men Obama-administrasjonen var ikke helt fornøyd. De ønsket ytterligere 920 millioner dollar til rehabiliteringsprogrammer.

– Når man tar størrelsen på denne krisen i betraktning så er dette bedre enn ingenting, sier Barack Obama i en uttalelse.

– Men jeg er veldig skuffet over republikanerne som ikke maktet å være med på noen løsninger for dem som søker behandling.

Ifølge myndighetene er det mer enn to millioner misbrukere i USA, og hver dag så dør 78 av dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt