Hopp til innhold

Elden: – Trodde ikke de kom til å skyte oss

Sammen med venner kastet John Christian Elden seg i en bil og kjørte til Berlin i 1989. De ble med på å rive muren. – Jeg var ikke redd, men situasjonen var veldig usikker, sier Elden 25 år senere.

John Christian Elden med murstein foran Berlin-muren

Som ung student og politiker fulgte John Christian Elden det som skjedde i Europa i 1989. Han klatret på muren, og var med på å rive den de dramatiske timene 9. november. NRK har fått lov til å bruke bildene hans fra 25 år tilbake.

Foto: Geir Staib / privat

Elden, som i dag er profilert advokat, var i 1989 medlem av Unge Høyre, og sier de hadde fulgt det som skjedde den sommeren og høsten nøye.

John Christian Elden

John Christian Elden slik vi er vant til å se ham.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

De ante at noe ville skje i Berlin, men ingen visste hvor fort – eller hvordan.

– Vi var studenter og vi ville være med på det som skjedde. Tyskland var det mest delte landet i Europa. Det var stor forskjell på dem vi møtte i øst og vest, sier han til NRK.

Folk står på grensen mellom Øst- og Vest-Berlin

Folk på vestsiden av grensen venter spent på om noen vil komme over fra øst. Ifølge Elden var området til høyre i bildet tidligere sikkerhetssonen der man var garantert å bli skutt.

Foto: John Christian Elden / privat

Rev muren

Da de kom til muren 9. november, sto vesttysk politi med vannkanoner rettet mot dem. De ønsket å beskytte Elden og vennene mot det ukjente som ventet på østsiden av muren. De så også østtysk politi med våpen.

– Vi trodde ikke de ville skyte oss som kom fra vestsiden, sier han, selv om han visste grensevaktene hadde ordre om å skyte dem som prøvde å krysse muren.

Sammen med vennene klatret han opp på muren – med hjelp fra de østtyske vaktene. Der ble steiner kastet ned, og store blokker ble revet.

– I ettertid er jeg veldig glad for at vi reiste og var med på det. Vi visste jo ikke hva som ville skje, sier han.

Vakt på Berlin-muren

Vaktene hadde våpen, forteller Elden. Han var ikke redd, men sier situasjonen da muren falt, var svært usikker.

Foto: John Christian Elden / privat

Hadde med seg alt de eide

Kate Hansen Bundt

Kate Hansen Bundt

Foto: Den Norske Atlanterhavskomiteen

Han sier det som gjorde det største inntrykket var å se ansiktene til dem som kom gjennom den nedrevne muren på Potsdamer Platz.

– Noen hadde med seg alt de eide i bilen. De visste ikke hvor lenge dette ville vare, sier han.

sin blogg skriver Elden i dag at han ser på seg selv som et tidsvitne, og at det er hans ansvar å være med å sørge for at ingen europeiske borgere skal komme i samme situasjon igjen.

– Det var et menneskefiendtlig system. Det vi feirer i dag, er friheten. Folk ble skutt og kastet i fengsel for meningene sine, sier Kate Hansen Bundt, leder av Den norske Atlanterhavskomité til NRK.

Hun bruker en David Bowie-konsert i Vest-Berlin som eksempel.

– De østtyske ungdommene som dro bort til muren for å høre på musikken som kom fra vest, ble banket opp, sier hun.

Berlin lichtgrenze
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Stor markering

I dag markeres 25-årsdagen for murens fall med et stort program i Berlin. Først er det en offisiell del, der ofrene for muren minnes. 136 østtyskere mistet livet da de forsøkte å rømme over til vest.

GERMANY-WALL/ German Chancellor Merkel places flower during ceremony marking 25th anniversary of fall of Berlin Wall

Angela Merkel åpnet markeringen i Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Ved å feste en rose i minnesmerket over Berlinmuren, åpnet Tysklands statsminister Angela Merkel den offisielle feiringen av 25-årsdagen for murens fall.

– Det tok lang tid og mange mennesker led før det ble mulig for muren å falle. Ikke bare i Tyskland, men også i Polen, Ungarn, Tsjekkoslovakia og mange andre land. Det er noe vi bør minnes i dag, sa Merkel i sin tale etterpå.

Søndag ettermiddag og kveld skal 7.000 gassballonger, som er plassert langs strekningen der muren gikk i 28 år, slippes til værs. Slik markeres det at muren virkelig er borte.

Det blir også folkefest ved Brandenburger Tor, der det er ventet flere hundre tusen mennesker – fra både øst og vest.

SISTE NYTT

Siste nytt