Ekstremvær og flom herjer Storbritannia

Igjen flommer elver over breddene og ødelegger hus og eiendommer på de britiske øyer. Mange uker med regn har gjort at grunnen er mer enn mettet av regn allerede, og i dag har både springflo, kraftig vind og regn gjort at myndighetene flere steder har måttet sende ut advarsler om fare for liv og helse.

Flom i Wales

Folk hadde et svare strev med å forlate dette hyttefeltet i Wales i dag på grunn av kraftig springflo. Sør- og vestkysten av Storbritannia er hardt rammet av ekstremværet.

Foto: REBECCA NADEN / Reuters

Espen Aas i London

Allerede i går kveld ble det sendt ut over 20 flomvarsler med høyeste beredskap, hvor liv og helse er i fare.

Gjennom dagen er disse blitt mer enn halvert, men stadig er 10 områder sørvest i landet svært utsatt. Dette gjelder Gloucestershire, Dorset og Wales.

Når tidevannet kommer på sitt høyeste punkt senere i kveld, vil allerede oversvømmede områder få enda mer vann.

Bedt om å pakke kofferten

Flom Nord-Irland

Denne 13-årsdagen i Nord-Irland ble fuktigere enn planlagt.

Foto: PETER MUHLY / Afp

I Belfast i Nord-Irland fikk flere innbyggere beskjed om pakke kofferten i beredskap dersom de måtte forlate hjemme sine ved 12-tiden lokal tid. Da tidevannstoppen kom, gikk det bra for selve byen, men mange av de omkringliggende områdene er skadet av vann.

Sandsekker og andre former for flomvern ble tidlig satt inn, og har hjulpet en del. Men fordi det har kommet så mye vann de siste ukene stiger også vannet svært høyt, og flomvern som tidligere har hjulpet har i år ikke klart å demme opp for alt vannet.

Rekordnedbør i Skottland

Til sammen 350 flomvarsler av lavere nivå er sendt ut i England og Wales, mens meteorologene varsler mer regn og vind i Nord-Irland og Skottland. I Skottland kom det i desember mer regn enn det noen gang tidligere er målt, målingene startet tilbake i 1910.

Myndighetene i Storbritannia har forberedt seg på det verste. Regjeringens kriseutvalg «Cobra» møttes i dag under ledelse av miljøvernminister Owen Paterson.

Der fikk de fremmøtte en brifing på hvordan 3.500 kilometer med flomvern hadde blitt testet i løpet av natten, forteller BBC. Disse skal beskytte 130.000 hjem fra vannmassene.

Statsminister David Cameron tvitret at han har forsikret seg om at flomvernet er i full beredskap.

Flere døde

I romjulen mistet to mennesker livet på grunn av været, i dag er en 18 år gammel gutt meldt savnet i Membland, på sørvest kysten av England, etter han dro ut for å ta bilder av uværet. I Cardigan i Wales ble 30 eiendommer oversvømt, og en gravid kvinne måtte reddes ut av boligen sin.

Og flomvernet for Themsen i det østlige London ble satt i verk tidligere i dag for å stå i mot tidevannet. Flomvernet er et av verdens største bevegelige flomvern. Det ble åpnet igjen i ettermiddag.

Brighton Beach

Bølgene slår høyt på Brighton Beach i Sør-England.

Foto: CARL COURT / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt