Normal

Cecilia Brækhus-hashtag kapret av IS-ekstremister

Groteske bilder og videoer av drapet på britisk David Haines ble lagt ut i populære twitter-feeder som opprinnelig handlet om lørdagens boksekamper. – Det vi mener om dette, egner seg ikke på trykk, sier Brækhus-manager til NRK.

Cecilia Brækhus

Populære emneknagger om lørdagens boksekamper brukt for å distribuere IS-videoen av drapet på Haines.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lørdag kveld vant bokser Cecilia Brækhus en historisk seier over kroatiske Ivana Habazin, og ble dermed tidenes første kvinnelige bokser til å inneha samtlige belter i én vektklasse.

Samme kveld var det også en prestisjekamp mellom amerikanske Floyd Mayweather Jr. og argentinske Marcos Maidana i Las Vegas.

Blant gratulasjoner og tvitringer om boksekampene, dukket det også opp påståtte blodige bilder og lenker til halshuggingsvideoen av britiske David Haines.

«Den islamske staten drepte i dag en britisk statsborger på grunn av Obamas angrep på Irak», stod det i en rekke twitter-feeder, merket med en av twitter-emneknaggene som ble brukt for å følge den gjeve boksekampen mellom Cecilia Brækhus og Ivana Habazin i København.

«Fra IS til amerikanske allierte", "Kjære idiot, det britiske folk må betale prisen for å støtte Obama,» sto det i en annen melding som ble lagt ut med en av de populære bokseemneknaggene.

Brækhus-leiren: – Vi er forferdet og tar avstand

Cecilia Brækhus sin kommersielle manager, Rune Brynhildsen, sier at Brækhus-teamet tar fullstendig avstand fra IS:

– Vi er forferdet og lei oss, men vi er også helt maktesløse mot gale menneskers handlinger. Det vi synes om handlingene til IS og slik horribel propandaføring, egner seg ikke for publisering i norske medier, sier Rune Brynhildsen til NRK.

Han mener dette er noe Twitter bør rydde opp i, i den grad de har kapasitet og anledning til å forhindre spredningen av slike bilder.

– Dette er noe som Twitter bør prioritere. Det er ikke bare Brækhus som rammes av dette. Vi bør ikke gi IS en kanal for å spre sitt budskap, sier Brynhildsen.

Rammet flere twitter-feeder

Forsker og forfatter Lars Gule

Lars Gule mener IS forsøker å nå bredt ved å bruke populære hendelser for å spre propaganda.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De populære boksekampene var ikke den eneste hendelsen som ble rammet av ekstremistiske twittermeldinger.

Den årlige promenadekonsertserien i London, Last Night of the Proms, som sendes direkte av BBC, ble også rammet av groteske bilder.

.«Jeg skulle lese twittermeldinger om Last Night of the Proms, men det ser ut som IS-tilhengere legger ut forferdelige bilder i stedet,» skriver en skuffet konsertilhenger.

– Vi vet at IS er gode på å bruke sosiale medier for å fremme sitt budskap. At en konservativ gruppering bruker arenaer som internasjonal boksesport og kvinneboksing, sier noe om hvor bredt de ønsker å nå ut med sitt ekstremistiske budskap, sier Lars Gule, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus til NRK.

– Mediene må være forsiktige

Som en motreaksjon til IS sitt progandaspredning har flere brukt hashtaggen #ISISmediaBlackout. Med dette ønsker Twitter-brukerne å oppfordre blant annet mediene om å ikke videreformidle bilder og videoer publisert av IS.

Vestlige medier får i svært liten grad tilgang til områdene IS kontrollerer, og blir dermed avhengig av organisasjonens egne propagandabilder og -videoer for å dokumentere terrorhandlingene.

– Min oppfordring til mediene er å være forsiktige. Likvidering er en nyhet. Det er viktig å ha et søkelys på disse henrettelsene, men man må unngå å spre deres budskap slik at man ikke bidrar til å øke frykte, sier Gule.

Tredje halshogging

En video som ble lagt ut sent lørdag kveld, viser angivelig at den 44 år gamle Haines, en hjelpearbeider som ble tatt som gissel i Syria i fjor, blir henrettet ved halshogging av en maskert mann.

Ifølge den maskerte mannen er henrettelsen av Haines en konsekvens av at Storbritannia har vedtatt å sende våpen til kurdernes peshmerga-hær som sammen med irakiske regjeringsstyrker kjemper mot IS i Nord-Irak.

Haines er den tredje utlendingen IS henretter for åpen scene på video.

I videoen IS la ut i august der den amerikanske journalisten Steven Sotloff fikk strupen skåret over, ble Haines navngitt som den neste som ville bli drept om kravene til IS ikke ble innfridd. En annen amerikansk journalist, James Foley, var den første som ble henrettet for åpen scene på en video av IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt