Ekstreme partier øker i Sverige

Åpenlyst innvandringsfiendtlige partier stiller i år opp i 104 svenske kommuner og stiller riksdagslister over hele landet.

Størst er partiet Sverigedemokraterna, som stiller liste i 97 svenske kommuner, mot 79 kommuner ved valget i 2002. Nationaldemokraterna stiller opp i 13 kommuner. Nationalsocialistisk front, som i 2002 bare stilte liste i Karlskrona, stiller i år liste i seks svenske kommuner. Dermed stiller fremmedfiendtlige partier lister i hver tredje kommune.

Økt mobilisering

Det er en sammenfatning som er gjort av Ekot-redaksjonen i Sveriges Radio - tilsvarende NRK Dagsnytt - som viser dette. Oversikten viser også at fremmedfiendtlige partier aldri noen gang har vært så aktive foran et svensk valg som i år.

Henrik Oscarsson, valgforsker og dosent i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, sier til Svenska Dagbladet at utviklingen er en fortsettelse av den mobiliseringen disse partiene har gjennomført de siste årene. I og med at de ved forrige valg kom inn i en del kommuner, har de også fått mer penger i partikassene.

Endret debattklima

Også debattklimaet i Sverige den siste tiden, der de etablerte partiene nå begynner å se kritisk på en del problemer rundt integrasjonen, har ført til at de ekstreme partiene har fått mer vind i seilene.

Yvonne Ruweida, som leder organisasjonen Centrum mot rasism, sier at arbeidsløshet og frykt for framtiden kan føre til kt fremmedfiendtlighet. Hun mener at det er lite å tjene på å forsøke å ta stemmer fra disse partiene, og at kampen mot diskriminering ikke er en kamp som kan vinnes en gang for alle. 

Erklærte nazister

Det mest ekstreme partiet er Nationalsocialistisk front, som er uttalt nynazistisk. Partiets kandidat i Trollhättan sier til Sveriges Radio at alle fremmede som ikke tilhører den nordiske rasen  skal sendes ut av Sverige.

Tidsskriftet Expo, som arbeider med å eksponere høyreekstreme bevegelser, betegner også Sverigedemokrataerna og Nationaldemokraterna som innvandringsfiendtlige. Tidssktiftet mener at alle de tre partiene de siste årene har flyttet fram posisjonene sine.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst ni personer drept i skyting på skole i Russland

En gjerningsperson er arrestert. Flere elever måtte hoppe ut av vinduer i tredje etasje for å berge livet.