NRK Meny
Normal

Ekstrem skogbrannfare i Canada

Innbyggerne på Canadas vestkyst blir advart om at den tørre og varme sommeren har ført til at regionen står overfor en historisk stor skogbrannfare.

Skogbrann i nærheten av Kelowna i British Columbia i Canada

531 skogbranner herjer i British Columbia i Canada. Tusenvis av innbyggere er evakuert og det er ekstrem skogbrannfare.

Foto: Darryl Dyck / AP

Risikoen for at det skal bryte ut skogbrann er vurdert som «høy» eller «ekstrem» i 85 prosent av provinsen British Columbia, som hittil i år har måttet takle over 1800 mindre skogbranner.

Brannmenn i Canada

Brannmannskaper driver slukkingsarbeid i skogen ved Kelowna i British Columbia i Canada

Foto: DARRYL DYCK / AP

– Vår provins står overfor den høyeste risikoen for skogbrann i manns minne. Skogene her er trolig tørrere nå enn det noen av oss noen sinne kan huske, sier premierminister i British Columbia, Gordon Campbell ifølge Reuters.

Tusenvis evakuert

Tusenvis av innbyggere i British Columbia er blitt evakuert.

Lørdag ble 1500 innbyggere i Fintry evakuert for annen gang, bare to dager etter at de først måtte forlate de branntruede hjemmene sine. 3000 er blitt bedt om å forberede seg på å måtte evakuere.

– Akkurat nå er det 531 skogbranner, forteller Campbell til AFP.

Myndighetene er svært bekymret siden august er «høysesong» for skogbranner. I tillegg til at juni og juli måned har vært svært tørre, er det også blitt satt flere varmerekorder den siste tiden.

Koster 17,3 mill. hver dag

Ekstra brannmannskap er blitt tilkalt fra hele Canada, i tillegg til Australia, for å bistå de 2500 som allerede kjemper mot flammene.

Ifølge Campbell koster brannslukkingsarbeidet opp mot 17,3 millioner kroner hver dag.

Et lynnedslag førte til skogbrann i nærheten av vintersportsstedet Whistler, som neste år skal arrangere vinter-OL, men det skal ikke være fare for at stedet skal bli rammet av brannen.

Eunice Gorman

Eunice Gorman tar de utbrente restene av sønnens hus i Glenrosa-området i Kelowna i British Columbia i nærmere øyesyn. Tusenvis av innbyggere i den kanadiske provinsen er evakuert fra skogbranner.

Foto: DARRYL DYCK / AP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt