Hopp til innhold

Anklages for å ha rømt fra fengsel med hjelp fra Hamas

Påtalemyndighetene i Egypt skal etterforske beskyldninger om at tidligere president Mohamed Morsi angivelig rømte fra fengsel i 2011 med hjelp fra militantgruppen Hamas.

Mohamed Morsi

Ekspresidenten skal rømt med hjelp fra den palestinske militantgruppen Hamas i 2011, ifølge anklagene.

Foto: - / Afp

Ekspresidenten skal ha rømt fra Wadi el-Natroun-fengselet nordvest for Kairo med hjelp fra den palestinske militantgruppen Hamas i 2011, ifølge påstandene.

Morsi rømte angivelig sammen med 30 andre fra Det muslimske brorskap, ifølge tjenestemenn som snakker på betingelsen om anonymitet, skriver The New York Times.

Men Hamas benekter enhver rolle i rømningen som skal ha funnet sted 29. januar 2011, under opprøret som styrtet Morsis forgjenger Hosni Mubarak.

Morsi og flere ledere i Brorskapet ble fengslet 28. januar før de rømte ett døgn senere.

Tar opp etterforskningen

Saken har nå tatt seg betydelig opp etter at hæren avsatte Morsi 3. juli i år, etter voldsomme protester der milloner av egyptere oppfordret ham til å fratre.

Men anklagene om at Morsi flyktet sammen med Hamas, kom lenge før. Saken har vært debattert i media i flere måneder og skal ha skapt politisk hodebry for Morsi løpet av hans siste uker som president.

Nå er saken overført til påtalemyndighetene som skal etterforske den videre. Ingen siktelser er tatt ut foreløpig.

Påtalemyndighetene har fått vitneutsagn i saken fra en domstol i byen Ismailia, og aktor Hesham Barakat opplyser at vitnesbyrdene vil være grunnlaget for den videre etterforskningen.

– Hamas stormet fengsler i Egypt

Ifølge flere av vitnesbyrdene sendte Hamas representanter fra Gazastripen sammen med beduiner fra Sinaihalvøya til å storme fengsler og løslate fengslede Hamas-medlemmer.

Det er en rekke fengselsbetjenter, politi og etteretningsmenn som har gitt sitt vitnebyrd i Ismailia, noen snakket bak lukkede dører.

Morsi og Brorskapet har selv sagt at lokale innbyggere hjalp dem å flykte etter at de innsatte forlot anlegget.

Kritikerne i opposisjonen og rettsvesenet mener at bevis på utenlandsk intervensjon på egyptisk jord kan være med på å «lede etterforskerne på rett vei».

Morsi ble innsatt som president 30. juni 2012. Den islamistiske lederen blir holdt på et hemmelig sted. Han har ikke blitt sett offentlig siden 3. juli og det er uklart om han eller de andre som rømte i fengselet vil møte anklagene i retten.

LES OGSÅ: Vil arrestere Brorskapets leder

LES OGSÅ: el-Beblawi: – Overgangregjeringen klar i neste uke

Forbereder seg på nye protester

Samtidig varsler både tilhengere og motstandere av Egypts avsatte president Mohamed Morsi nye demonstrasjoner fredag.

Landet er dypt splittet etter at Morsi ble avsatt av hæren, og mange egyptere frykter nye voldshandlinger den første fredagen i fastemåneden ramadan.

Brorskapet har lovet å fortsette å protestere helt til presidenten blir gjeninnsatt..

LES OGSÅ: Fullmåne eller sigd – Syrias skjebne skremmer nabolandene

LES OGSÅ: – Islamister tilbys ministerposter

SISTE NYTT

Siste nytt