Hopp til innhold

Våknet til eksplosjoner på valgdagen

WARDAK/KABUL (NRK.no): Kabul ble vekket av eksplosjoner valgdagen. På besøk i Wardak-provinsen kunne vi stadig høre skuddvekslinger og eksplosjoner. Nesten ingen kvinner avla stemmer der.

Engelsklæreren Khan Agha

VALGDAGEN: Engelsklæreren Khan Agha (t.h.) dypper fingeren i blekk i valglokalet.

Foto: Anders Sømme Hammer

Lastebilsjåføren Zazai

AVGA STEMME: Lastebilsjåføren Zazai avla stemme i et telt i Wardak i dag. I går var han tett på kamper.

Foto: Anders Sømme Hammer

Mellom klokken fem og syv i morges slo det som antakelig var seks rakettdrevne granater ned i den afghanske hovedstaden. I likhet med andre angrep i Afghanistan i dag får det lite oppmerksomhet.

Afghanske myndigheter har igjen bedt afghanske journalister bare rapportere om det positive som skjer på valgdagen, og den oppfordringen følger mange.

Lørdag 14. juni avholdes andre omgang i det afghanske presidentvalget. Nå står det bare mellom to kandidater: Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani Ahmadzai.

For første gang i historien skal en demokratisk valgt afghansk leder erstattes av en annen. Valgresultatet skal etter planen være klart i slutten av juli.

Svært urolig i Wardak

Vi kjørte tidlig i dag til Wardak-provinsen utenfor Kabul. De siste årene har Taliban strammet grepet der, og provinsen er i dag delvis opprørskontrollert.

AFGHANISTAN-ELECTION-UNREST-GHANI-FILES

TEMPERAMENT: Presidentkandidat Ashraf Ghani Ahmadzai er kjent som lynende intelligent, han har tidligere vært både finansminister og jobbet for Verdensbanken. Han er også beryktet for sitt eksplosive temperament.

Foto: JAVED TANVEER / Afp

Fremme i provinshovedstaden Maidan Wardak kunne vi med ujevne, men hyppige, mellomrom høre skuddvekslinger og granateksplosjoner fra områdene rundt.

De få velgerne som møtte opp, kunne gå rett inn i valglokalene, det var ingen kø. Og det var svært få kvinner som kom ut for å avlegge stemme. To og en halv time etter at valget var i gang, hadde bare henholdsvis fem og 14 kvinner avlagt stemmer i to av valglokalene i sentrum.

Engelsklæreren Khan Agha (34) sier at det er blitt verre i Wardak det siste året. Jenteskolen han arbeidet på, måtte stenge etter gjentatte trusler fra opprørerne.

– Sikkerhet er en forutsetning for alt annet. Uten fred får vi ikke arbeidsplasser og ikke utdanning, sier Agha.

Lastebilsjåføren Zazai (42) var senest i går tett på kamper da han kjørte for å hente stein ved en byggeplass i Wardak. Da angrep opprørere soldater og politi ved en kontrollpost på hovedveien, og han måtte snu.

– Jeg håper vi får en president som kan sørge for at det blir fred. Nå har vi altfor mange problemer her, sier Zazai.

I alt seks valglokaler ble angrepet av opprørere i Wardak i dag. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som ble skadd eller drept.

Attentatforsøk

AFGHANISTAN-ELECTION

OVERLEVDE ATTENTAT: Presidentkandidat Abdullah Abdullah fotografert under et valgmøte i Ghor-provinsen, noen dager før attentatforsøket mot ham 6. juni. Den tidligere motstandskjemperen overlevde.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp
Zarwali Arang

BER TIL GUD: Zarwali Arang håper på en redelig president i Afghanistan.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Afghanske barn har hatt fri fra skolen siden mandag. Offentlig kontorer og butikker er stengt. Politi og soldater er satt i alarmberedskap, og fra fredag til søndag er veiene til Kabul sperret i et forsøk på å avverge angrep.

Før første valgomgang ble det gjennomført en rekke angrep for å skremme vekk mennesker fra valglokalene.

– Jeg ber til Gud om at vi får en redelig president som virkelig bryr seg om vanlige mennesker, sier Zarwali Arang, der han rister tørkede bønner i sentrum av Kabul.

Fredag 6. juni ble presidentkandidat Abdullah utsatt for et attentatforsøk i den afghanske hovedstaden. Først eksploderte en veibombe ved presidentkandidatens bilkortesje så den måtte stoppe.

Like etter sprengte en selvmordsbomber seg samme sted. Seks mennesker ble drept og 17 skadd. Abdullah overlevde.

Taper penger på valget

Alle vi snakker med i Afghanistan sier at sikkerheten er det viktigste for temaet for dem når de skal stemme.

Jeg har sju barn og er bekymret for at de skal få et like tøft liv som meg.

Zarwali Arang / NRK

Etter over tre tiår med krig ønsker de fred. Deretter trekker de frem økonomi og utdanning som sentrale samfunnsområder som må forbedres.

– Jeg har sju barn og er bekymret for at de skal få et like tøft liv som meg. Jeg håper at de får en god utdanning under trygge forhold så de slipper å måtte ta en slitsom jobb med lav lønn slik jeg har, sier Zarwali Arang. Han påpeker at det store flertallet av den afghanske befolkningen er fattige.

41-åringen skal stemme, men gleder seg mest til valget er over, for han har tapt penger siden valgkampen startet i februar. Varer som han har bestilt fra Pakistan, er blitt stående fast ved den stengte grensen.

Og folk sparer penger og handler mindre der de forbereder seg på at det kan bli enda mer uro i etterkant av valget. Det er omfattende valgfusk i Afghanistan, og det fryktes at strid om valgresultatet kan føre til ytterligere uro.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nasrullah Zadran

SELGER HONNING: Nasrullah Zadran skulle helst gått på universitetet, men må jobbe for å hjelpe familien.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Frykter angrep

Abuddin Ehsani (18), som selger brukte sko, sier det er helt avgjørende at folk føler seg trygge nok til at de våger seg til valglokalene.

– Jeg er ekstra redd for selvmordsangrep og bomber når jeg går ut nå, sier han.

Han mener det er Pakistan og Iran som blander seg inn og skaper mye av ustabiliteten, og håper en ny president klarer å sette en stopper for det.

– Vi trenger utvikling og arbeidsplasser, sier Ehsani.

Nasrullah Zadran (19) skulle ønske han kunne studere, men han må selge honning for å tjene penger til familien. På ettermiddagene går han på data- og engelskkurs. Han betegner seg selv som optimist og satser på at det vil være mulig for ham å studere om et par år.

– Det er tusenvis av unge som ønsker å studere som ikke får muligheten fordi det ikke er plass på universitetet. I fattige provinser er det også vanskelig å få gå på grunnskolen, sier Zadran. Tre fjerdedeler av afghanerne er under 25 år.

Han skal stemme på Ashraf Ghani Ahmadzai lørdag.

– Ghani har god utdanning og lang erfaring, og det er det viktigste for meg når jeg skal velge kandidat, sier Zadran.

Han sier det er spesielt viktig at det blir trygt nok på valgdagen til at også kvinner går ut for å stemme på landsbygda. Over 70 prosent av befolkningen bor på bygda.

Flere misbruker narkotika

Abdul Rahim

Abdul Rahim måtte ta to av sønnene ut av skolen på grunn av prisveksten.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Abdul Rahim (52) triller varer til og fra butikker på hovedmarkedet i Kabul. Han har sett seg nødt til å ta ut de to eldste sønnene av skolen fordi familien har så dårlig råd.

Nå selger den ene sønnen hans bensin, mens den andre arbeider på et mekanisk verksted.

– I løpet av de tre siste årene har prisene på mange av de viktigste varene blitt doblet, og det skaper enorme problemer, sier han.

– Jeg håper vi får en president som klarer å etablere fabrikker og skape arbeidsplasser, sier Rahim.

22 år gamle Amanullah Amiri har pyntet gjerdene rundt disken der han selger appelsinjus med plakater av presidentkandidat Abdullah.

– På 1980-tallet kjempet Abdullah mot russiske soldater sammen med slektningene mine så jeg føler jeg kan stole på ham, sier Amiri.

Han er bekymret fordi den store arbeidsløsheten fører til at flere unge begynner å misbruke narkotika. Antall narkotikamisbrukere anslås til 1,6 millioner i Afghanistan. Det utgjør over hele fem prosent av befolkningen.

Holdes hjemme i Faryab

Saliha Olker

HOLDES INNE: Saliha Olker er hjelpearbeider i Faryab-provinsen. Hun tror flertallet av kvinnene i Faryab blir nektet å stemme i 2. runde i presidentvalget i helgen.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Faryab-provinsen der norske soldater var utplassert fra 2005 frem til september 2012, er nå svært utrygg.

Tidlig lørdag eksploderte en bombe utenfor et valglokale i provinshovedstaden Maimana. Minst fem mennesker ble skadd, flere alvorlig. Ved et annet valglokale i Maimana begynte tilhengere av presidentkandidatene Ghani og Abdullah å skyte mot hverandre.

Den lokale hjelpearbeideren Saliha Olker forteller at på landsbygda kommer flertallet av kvinnene til å holde seg inne valgdagen av frykt for angrep.

– Mennene tar kvinnenes stemmekort og stemmer på dem de måtte ønske, sier Olker. – I første valgomgang var det mye fusk, sier hun.

Hun drømmer om at det en gang kommer til å bli likestilling mellom kvinner og menn i Afghanistan.

Det er stort underskudd på kvinnelige lærere i konservative Faryab, og familier lar ikke jentene gå på skole fordi de ikke vil at de skal undervises av menn.

De siste ukene har opprørere truet jenteskoler i provinsen, og sagt de kommer til å bli angrepet hvis de ikke stenger. Når uroen øker i provinsen, er jentene de første som holdes hjemme.

SISTE NYTT

Siste nytt