Videoopptak viser soldater som banker opp demonstranter med køller og setter fyr på telt. Det stiger røyk opp fra det området der demonstrantene har holdt til utenfor forsvarsdepartementet, rapporterer nyhetsbyrået Associated Press.
Demonstranter flyktet fra protestleiren i Khartoum mandag morgen. Bildet er fra Sudan Congress Party
Foto: SOCIAL MEDIA / ReutersMinst tretten mennesker skal være skutt og drept og minst 116 er såret, ifølge en legeforening som støtter opposisjonen, the Central Committee of Sudanese Doctors.
– Dette er et forsøk fra de militære på å bryte opp sitt-ned-aksjonen, heter det i en uttalelse fra «The Sudanese Professionals Association», gruppen som har ledet protestene mot regimet siden desember i fjor. SPA sier det utvikler seg til en massakre og oppfordrer sudanere til å vise sivil ulydighet for å styrte militærrådet som styrer landet.
Ifølge al-Jazeera og flere meldinger på sosial medier, har de militære gått inn i leiren. I en uttalelse fra militærjuntaen for få dager siden kalte de leiren en «fare for den nasjonale sikkerhet».
Selv om leiren ble angrepet er det spontane protester flere steder i Khartoum.
Foto: STRINGER / ReutersDemonstranter her sperret en av hovedgatene i byen med barrikader og brennende bildekk, ifølge AFPs reporter i Khartoum. Nyhetsbyråene melder også om protester flere andre steder i landet.
Demonstrantene krever overgang til sivilt styre i Sudan og etablerte en leir for sin sitt-ned-aksjon utenfor forsvarsdepartementet i hovedstaden Khartoum. De krever demokrati etter at de militære i april fjernet president Omar al-Bashir fra makten etter tretti år som landets president.
Demonstrantene barrikaderer gater i Sudans hovedstad med brennende bildekk
Foto: ASHRAF SHAZLY / AFPOpposisjon og militærjunta blir ikke enige
Opposisjonens ledere og de militære makthaverne har ikke klart å bli enige om en overgangsordning fram til frie valg og demokratisk styre.
Alliansen av flere opposisjonsgrupper krever at det blir satt inn et midlertidig sivilt styre, men militærjuntaen nekter å gi fra seg makten. De mener at den øverste lederen i landet inntil videre bør være juntaleder Abdel Fattah al-Burhan.
Samtidig krever demokratiaktivistene at det skal gå lengre tid fram til det holdes et fritt valg enn det militærstyret kan godta. Opposisjonen vil at alle de sosiale og politiske nettverkene som er etablert av tidligere president al-Bashirs parti skal oppløses og at hans støttespillere i statsinstitusjonene fjernes, før det kan holdes valg.
En mann ble sjekket av en aktivist søndag før han kunne slippe inn i protestleiren i Khartoum. Nå blir leiren angrepet av de militære.
Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP