Hopp til innhold

Nye eksplosjoner i Stockholmsområdet: – Våknet av et veldig høyt smell

Nødetatene rykket ut med store styrker etter meldinger om to eksplosjoner i Stockholmsområdet tidlig mandag morgen. Et rekkehus i Hässelby er totalskadd.

Brann, eksplosjon, Hässelby

NY EKSPLOSJON: Brannvesenet jobber med å slokke brannen etter en ny eksplosjon i Hässelby.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

Det er ikke meldt om personskader.

Politiet fikk melding om det første smellet rundt klokka 04 mandag morgen. Det skjedde i Huddinge, like sør for Stockholm.

Svensk politi skriver i en pressemelding at flere personer befant seg i huset da eksplosjonen skjedde, men at ingen er alvorlig skadd.

Eksplosjon Huddinge Sverige

Den ene eksplosjonen i Sverige fant sted i Huddinge sør for Stockholm.

Ytterdøren, tak og vinduer ble ødelagt ved detonasjonen.

Kun minutter etter hendelsen ble et kjøretøy stoppet i nærheten av åstedet. Personene i bilen ble tatt inn til avhør.

I løpet av dagen er personene blitt arrestert, mistenkt for å ha forårsaket «offentlig ødeleggelse», opplyser politiet. Aftonbladet skriver at politiet har pågrepet to personer.

Rolig i nabolaget

Det var forholdsvis stille i nabolaget da NRK ankom stedet like før 06.30.

Tre politipatruljer var på stedet og holdt vakt. Noen av dem lyste med lommelykt på fasaden. Store deler av gaten er sperret av. Naboer stod på balkongene ut mot gaten og fulgte med.

NRK har snakket med flere naboer som våknet umiddelbart av smellet i 04-tiden. De fortalte at de kunne kjenne det riste i sengen. To naboer, som bor to hus bortenfor, sier de ikke er redde, men at det er ubehagelig å få det så tett på.

Politiets teknikere og det nasjonale bombevernet har brukt dagen på å undersøke hva som detonerte.

Brann i Hässelby i Sverige

Ingen personer skal ha blitt skadet i eksplosjonene, men dette er den andre eksplosjonen på kort tid i Hässelby.

Foto: Ismail Akkan / NRK

Ny eksplosjon i Hässelby

Den andre eksplosjonen ble rapportert inn til politiet kl. 06.30 i et boligområde i Hässelby, som er en bydel nord i Stockholm. Beboerne ble evakuert, og nødetatene tilkalt.

Den kraftige brannen førte til at beboere fra ti boliger ble evakuert. Ingen skal ha blitt fysisk skadd. Den aktuelle boligen er totalskadd, nedbrent til grunnen.

Ingen befant seg i boligen da eksplosjonen i Hässelby inntraff mandag.

Andrea Zellmann, Hässelby

Andrea Zellmann fra Hässelby sier hun hørte et høyt smell.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

– Jeg våknet av et veldig høyt smell, sier Andrea Zellmann til NRK.

– Etter hvert kom mamma og pappa inn på rommet mitt og fortalte hva som hadde skjedd.

– Er du redd?

– Nei, jeg er en veldig rolig person, men jeg tror at jeg vil føle mer etter hvert. Generelt er jeg ikke redd, forteller hun.

– Jeg er en optimistisk person, men jeg tror ikke det kommer til å bli bedre, sier hun om situasjonen i Sverige akkurat nå.

Medier: Nynazist registrert på adressen

Eksplosjonen er den andre på én uke i Hässelby. Forrige mandag ble tre personer skadd og fraktet til sykehus etter en eksplosjon i et boligbygg i bydelen.

Den eksplosjonen kunne koples til det kriminelle nettverket Foxtrot, ifølge Sveriges Radio. Det er imidlertid uklart om disse eksplosjonene kan knyttes til det samme nettverket.

To drapssiktede personer har adresse på stedet som ble rammet, hvorav den ene, en 22 år gammel mann, har forbindelser til Den nordiske motstandsbevegelsen, ifølge svenske medier.

Sammen med en tredjeperson er de to siktet og varetektsfengslet for å ha skutt og drept en 23-årig mann som sto og grillet i Jordbro sør for Stockholm onsdag i forrige uke.

Knuste vinduer, Hässelby.

Knuste vinduer på en bolig etter eksplosjonen i Huddinge.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

Tror ikke på Mehl-tiltak

Sverige rystes for tiden av en gjengkonflikt i dette nettverket, som også rammer personer utenfor det kriminelle miljøet.

Torsdag kveld talte Sveriges statsminister Ulf Kristersson til nasjonen etter at 12 personer var blitt drept i september. Han foreslo flere inngripende tiltak, som avlytting av kriminelle, kameraovervåkning og skjerpede straffer.

Norsk politi har også registrert at Foxtrot-nettverket har begynt å operere i Norge.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil nå blant annet innføre bruk av fotlenke og større bruk av fengselsstraff for unge for å bekjempe gjengkriminalitet i Norge.

Forsker ved politihøgskolen Annica Allvin tror likevel ikke justisministerens forslag for å stoppe gjengkriminalitet i Norge vil hjelpe.

Det tror jeg faktisk ikke. I Norge har vi ikke så unge som begår så grov voldskriminalitet som vi ser i Sverige. Det er ikke 13-åringer og 16-åringer som skyter hverandre.

Jeg tenker at det er viktig å forebygge, og da gjelder ikke hardere straffer eller straffesone eller ting som kan diskriminere ulike grupper og få folk til å havne utenfor samfunnet.

Det må vi forebygge med andre ting enn å straffe barn og unge hardt.

Les også Gjengvold i Sverige: – Før hørte man det bare på nyhetene. Nå er det her og nå.

Ny eksplosjon i Sverige i Huddinge sør for Stockholm.

Huddinge ligger sør for Stockholm by, og er en del av Stockholms län.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt