Undersøker video av mann med mulig bombe

Samme mann er filmet i gata der en bombe eksploderte lørdag og i gata der det ble funnet en gjenstand som kan ha vært en udetonert bombe.

Manhattan Explosion

UNDERSØKELSER: Hele kvartalet ble sperret av etter eksplosjonen på Manhattan lørdag.

Foto: Craig Ruttle / Ap

Det er fjernsynskanalen CNN som melder at politiet nå gransker videoene av en mann som bar rundt på en duffelbag, først på 23. gate og deretter fire kvartaler lenger opp på Manhattan, på 27. gate.

Bagen forlatt

Mannen skal ha satt igjen bagen på 27. gate, like ved der politiet senere fant det som blir beskrevet som en mulig «trykkoker-bombe».

Bilder viser en trykkoker utstyrt med ledninger, julelys og mobiltelefon. Begge bombene var fylte med splinter for å gjøre mest mulig skade, ifølge opplysninger i New York Times.

Eksperter på sprengladninger ser likhetstrekk med bomben som ble anvendt under Boston Maraton i 2013. Bomben fra 2013 var nemlig også utstyrt med mobiltelefon, julelys - og laget av trykkokere.

Noen tar bagen

Men så skjer ifølge CNN det underlige at to menn går bort til bagen, tar ut den mistenkelige gjenstanden, som var pakket inn i en hvit plastpose, og plasserer den på fortauet. Deretter forsvinner de med duffelbagen.

I følge CNNs kilder har politiet ikke konkludert når det gjelder hvorvidt de to mennene hadde noen forbindelse med mannen som opprinnelig etterlot seg bagen. «Trykkokeren» undersøkes nå ved politiets spesialenhet for eksplosiver i New York. Og ingen i politiet har offisielt bekreftet CNNs opplysninger.

Laster Twitter-innhold

Forsterket beredskap

Allerede før eksplosjonen lørdag var det planlagt forsterket beredskap i New York denne uka. President Barack Obama og stats- og regjeringssjefer fra hele verden er i byen i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling.

Ifølge delstatsguvernør Andrew Cuomo er det kalt ut 1000 ekstra sikkerhetsfolk fra politiet og Nasjonalgarden for å sikre busstasjoner, metroen og flyplassene.

– Jeg vil at new yorkerne som drar på jobb mandag morgen skal vite at alt er oppe og går igjen og at vi gjør det som trengs, sa guvernør Cuomo i går.

29 mennesker ble såret under angrepet, men alle var søndag ettermiddag utskrevet fra sykehus.

Tre angrep på ett døgn

Noen timer tidligere lørdag gikk det av en bombe i Seaside Park i nabostaten New Jersey, like før et mosjonsløp til inntekt for soldater. Ingen ble såret av denne bomben.

I St. Cloud i Minnesota knivstakk og såret en mann ni personer lørdag før han ble skutt og drept av en politimann som ikke var i tjeneste på tidspunktet. Ekstremistgruppen IS hevder at en av deres «soldater» sto bak angrepet.

Myndighetene opplyser til AFP at det er ingen bevis for noen sammenheng mellom angrepene, men det at det skjedde innfor 24 timer fører til økt bekymring for sikkerheten.

Søndag kveld fant politiet fem mistenkelige gjenstander i en ryggsekk i en søppelbøtte i New Jersey, opplyser borgermester Chris Bollwage til CNN. En av dem hadde rør og ledninger, og er sprengt av politiets bombegruppe.

SISTE NYTT

Siste nytt