Eksplosjonen i Brussel: – Det kunne gått langt verre

BRUSSEL (NRK): Mannen som utløste en bombe på sentralstasjonen i Brussel, var en 36-årig marokkaner bosatt i Molenbeek. Ifølge myndighetene kunne det gått mye verre.

Husransakelser gjennomført av politiet i bydelen Molenbeek

RANSAKELSER: Politiet gjennomfører i dag flere husransakelser i bydelen Molenbeek i Brussel, etter at det har kommet frem at det er her den drepte terroristen bodde.

Foto: Francois Walschaerts / AP

Eksplosjon ved togstasjon i Brussel

Rémy Bonnaffé sier han hørte to eksplosjoner. Han tok dette bildet av den ene.

Foto: RÉMY BONNAFFÉ / @remybonnaffe

Mannen hadde med seg en veske som inneholdt gassflasker og spikre. Den forårsaket to eksplosjoner, men eksplosivene gikk kun delvis av.

– Det er klart at han ønsket å gjøre mye mer skade enn hva han gjorde. Vesken eksploderte to ganger, men det kunne ha gått langt verre, opplyste talsmann for påtalemyndigheten, Eric Van Der Sypt, på en pressekonferanse onsdag.

Han sier at angriperen løp mot en soldat og ropte Allahu Akbar (Gud er stor), før soldaten påførte ham dødelige skudd. Ingen andre personer kom til skade i angrepet.

Intet bombebelte

Mannen ble liggende på bakken i flere timer mens en bombegruppe sjekket om han var utstyrt med flere eksplosiver.

Ifølge tidligere meldinger var han utstyrt med et bombebelte, men det avviser Van Der Sypt.

Foreløpig blir han kun omtalt som O.Z. ettersom myndighetene enn så lenge ikke vil offentliggjøre hans fulle navn.

Ifølge påtalemyndigheten var 36-åringen ikke kjent for å ha noen såkalte terrorforbindelser.

– Fra Molenbeek

Belgiske medier har meldt at mannen var bosatt i Molenbeek. Flere av angriperne fra terrorangrepene i Paris i november 2015 og Brussel i 2016 kom fra denne bydelen.

Eit år etter Brusselterroren: – Det kunne gått så mykje verre

Tre fengsla etter antiterror-aksjon i Brussel

Etter eksplosjonen tirsdag kveld, har politiet iverksatt flere aksjoner i forstaden, der mange av innbyggerne har innvandringsbakgrunn.

En talsmann for regjeringen har opplyst at sikkerhetstiltakene vil være skjerpet ved jernbanestasjonene i Brussel onsdag. Det er også varslet strengt vakthold i forbindelse med at det britiske bandet Coldplay skal holde en konsert i byen onsdag kveld.

Forsøk på terror

Sentralstasjonen i Brussel (Gare Centrale) ble tirsdag kveld evakuert etter meldinger om en mindre eksplosjon. Bilder i sosiale medier viser en eksplosjon som går av inne på stasjonen.

Den belgiske påtalemyndigheten sier de anser hendelsen for å være et forsøk på terror.

– Vi anser dette for å være et terrorangrep, sier Eric Van Der Sypt, talsmann for den nasjonale påtalemyndigheten i Belgia.

700069161

Eric Van Der Sypt, talsmann for den nasjonale påtalemyndigheten.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

– Panikk

Et øyenvitne forteller at gjerningsmannen ropte «Allahu Akbar» – «Gud er størst» på arabisk – før eksplosjonen. Dette brukes ofte som kamprop av ytterliggående islamister.

– Han ropte Allahu Akbar og sprengte en trillevogn, forteller Nicolas Van Herrewegen til pressefolk i Brussel.

Brussel twitter-video fra togstasjonen

Twitter-brukeren Sandor Moors filmet denne videoen like etter hendelsen. Moors oppgir på mikrobloggtjenesten at videoen kan brukes fritt. Videoen er verifisert av Reuters.

Påtalemyndighetens talsmann ville på sin pressebrifing ikke kommentere dette.

– Jeg var bak en vegg da det eksploderte. Jeg gikk ned og ba kollegene mine om å evakuere alle, sier Van Herrewegen, som jobber på sentralstasjonen.

Arnaud Reyman, en talsperson for jernbaneverket Infrabel, sier det «brøt ut panikk» etter eksplosjonen. Sentralstasjonen er naturlig nok hyppig frekventert av besøkende og reisende som er på tur i den belgiske hovedstaden.

Politiet snakker med vitner

Politiet snakker med vitner utenfor Gare Centrale.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
NRKs reporter Eirik Veum var tirsdag utenfor Gare Central i Brussel.

NRKs reporter Eirik Veum rapporterer direkte fra Brussel klokken 23.00.

I mars i fjor døde 32 mennesker da det ble utløst bomber både ved byens hovedflyplass og i metroen. Gjerningsmennene skal ha vært involvert i angrepet i Paris i 2015, og hadde koblinger den til terrorgruppa Den islamske staten.

Laster Twitter-innhold

Abdeslam planla nye terrorangrep

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt