– To drept i eksplosjon ved den amerikanske ambassaden

To personer har mistet livet og flere personer skal være skadd i en eksplosjon ved den amerikanske ambassaden i Tyrkias hovedstad Ankara.

Kvinne skadd i eksplosjon i Ankara

Ambulansepersonell frakter en skadd kvinne bort fra eksplosjonsstedet i Ankara fredag.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Det er tyrkisk media som melder om eksplosjonen som skal ha funnet sted like ved den amerikanske ambassaden i Tyrkias hovedstad.

– Eksplosjon ved inngangsparti

Guvernør i provinsen, Alaaddin Yuksel, forteller fredag at en selvmordsbomber står bak angrepet og at to personer har mistet livet.

– Det er to døde i eksplosjonen, en tyrkisk sikkerhetsvakt og selvmordsbomberen, fortalte Yuksel til de oppmøtte reporterne i Ankara.

USAs ambassadør i Tyrkia, Francis Ricciardione, bekrefter overfor media på stedet at en sikkerhetsvakt skal ha blitt drept i angrepet, og sier også at en tyrkisk innbygger ble skadd i angrepet.

Ifølge innenriksminister i Tyrkia, Muammer Guler, skal selvmordsbomberen ha vært tyrkisk statsborger. Guler legger til at selvmordsbomberen trolig tilhørte en ulovlig, venstrevridd militant gruppe i Tyrkia.

Fredag kveld bekreftet Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan at selvmordsbomberen tilhørette en gruppe som kaller seg «Revolutionary People's Liberation Party-Front.» Gruppen er klassifisert som en terroristorganisasjon av USA og EU.

Tyrkisk politi ved eksplosjonssted i Ankara

Tyrisk politi undersøker stedet der en selvmordsbomber gikk til angrep fredag.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

– Eksploderte ved portbygning

Danske Politiken siterer den tyrkiske avisen Hürriyet som skriver at eksplosjonen skjedde ved en portbygning med vakter ved innkjørselen til ambassaden. Bilder fra stedet viser at portbygningen er skadd i eksplosjonen.

Inngangspartiet skal være brukt av ambassadens ansatte og besøkende.

Eksplosjon i Ankara

Eksperter undersøker åstedet for en bombeeksplosjon i Ankara fredag.

Foto: Burhan Ozbilici / Ap

Reuters melder om at røyk steg fra ett av inngangspartiene til ambassaden etter eksplosjonen, og at ødelagte bygningsdeler skal ha blitt sprengt vekk og havnet ute i gata.

Et vitne forteller til Reuters at de skal ha sett en skadd person bli løftet inn i en ambulanse.

Politiet skal ha stengt av området, og bombeeksperter skal være på stedet, skriver Hürriyet Daily News.

AP skriver at bomben skal ha gått av ved inngangspartiet der også sikkerhetspunktet til ambassaden ligger.

Norsk ambassade ikke berørt

Området er hjem til flere ambassader, blant annet den tyske og den franske ambassaden.

Ved den norske ambassaden i Ankara opplyser de at de ikke kjenner til eksplosjonen ved den amerikanske ambassaden annet enn at det er en nyhet de har fått med seg. De har verken sett eller hørt eksplosjonen, sier de til NTB.

Avstanden mellom de to ambassadene er et par kilometer.

Den britiske generalkonsulen i Istanbul sier fredag ettermiddag at eksplosjonen i Ankara anses å være et terrorangrep, og ber britiske virksomheter i Tyrkia om å være på vakt.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Pressetalsmann i Det hvite hus Jay Carney sa fredag kveld at selvmordsangrepet i nærheten av den amerikanske ambassaden i Ankara er en terrorhandling.

VIDEO: Dette er et terrorangrep, sier pressetalsmann Jay Carney

– Dette er en terrorhandling

Pressetalsmann i Det hvite hus Jay Carney sa fredag kveld at «selvmordsangrepet i nærheten av ambassaden er en terrorhandling.»

– Det er et terrorangrep, men vi vet så langt ikke hva som er motivet bak angrepet, sier Carney på en pressekonferanse.

USAs utenriksdepartement kom også fredag ettermiddag med en uttalelse om at de samarbeider med tyrkiske myndigheter for å etterforske eksplosjonen i Ankara.

– Vi jobber tett med tyrkisk politi for å få en full gjennomgang av skadene og omfanget av døde og sårede, også for å begynne en etterforskning av hendelsen, sier talsperson Victoria Nuland i utenriksdepartementet.

Eksplosjon ved ambassade i Ankara

Inngangspartiet til den amerikanske ambassaden i Ankara etter bombeeksplosjonen fredag.

Foto: Ap

Delegasjon med toppdiplomater på besøk

Tyrkia har for bare få dager siden hatt en delegasjon med toppdiplomater på besøk fra USA.

På det amerikanske utenriksdepartementets nettsider opplyses det at en delegasjon med toppledere reiste til Tyrkia og Jordan i perioden 23.–31. januar. Formålet med reisen var å undersøke de humanitære forholdene i Syria og nabolandene.

Blant toppdiplomatene som deltar på reisen er nestlederen Anne C. Richard for flyktningbyrået i USA, USAIDs nestleder for konfliktløsning og demokrati Nancy Lindborg og ambassadøren Robert Ford.

I Tyrkia var det planlagt at delegasjonen skulle møte representanter for humanitære organisasjoner som jobber med krisen i Syria og ledere for tyrkiske myndigheter, skriver departementet på sine nettsider.

Flere eksplosjoner

Det er ikke første gang Tyrkia blir rammet av en bombeeksplosjon.

Kurdiske separatister som kjemper for selvstendighet i det sørøstlige Tyrkia trappet for en liten stund siden opp angrepene på tyrkiske mål, men også islamistiske, venstreekstremistiske militante grupperinger har tidligere gjennomført bombeangrep.

I april for ett år siden ble 16 personer, deriblant 15 politimenn, skadd da en bombe eksploderte like ved en vaktpost i nærheten av hovedkvarteret til det tyrkiske regjeringspartiet AKP i sentrum av Istanbul.

Året før ble åtte personer såret da en bombe eksploderte nær et busstopp i det fasjonable Etiler-distrikter i Istanbul, som er den største byen i Tyrkia.

Ankara har også flere ganger blitt rammet av terroraksjoner. Tre mennesker mistet livet og 15 ble skadd da en bombe eksploderte foran et offentlig kontor i nærheten av Kizilay-torget.

En bombe gikk av i USAs ambassade i Ankara.

VIDEO: Bombeeksplosjon ved USAs ambassade i Tyrkia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt