Syria: Kraftig eksplosjon ved Robert Moods FN-konvoi

Det har vært en kraftig eksplosjon ved veien der den norske spesialutsendingen Robert Mood og hans kolonne hadde kjørt på under et minutt tidligere.

Sårede soldater i Syria

Flere soldater ble såret da det som trolig var en veibombe eksploderte like etter at den norske FN-generalen Robert Mood passerte åstedet.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

FN-observatørene som er i Syria var på vei fra Damaskus til byen Deraa i sør da de akkurat gikk klar av noe som kan ha vært en veibombe.

Robert Mood

Den norske FN-generalen Robert Mood passerte åstedet for en ekplosjon bare sekunder før den skjedde.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Syriske soldater skadet

Spesialutsending Robert Mood var med i denne kolonnen, har Aftenposten fått bekreftet. Ingen FN-personell kom fysisk til skade, men et militært kjøretøy fra den syriske armeen ble rammet av eksplosjonen som skjedde rundt klokken 10.20, norsk tid.

Bilens frontrute ble trykket inn og sjåføren fikk skader i ansiktet. Flere soldater som satt på lasteplanet bak på kjøretøyet ble mer alvorlig såret.

– Seks soldater fra den syriske armeen er blitt skadet, og tre av dem er sendt til sykehus, opplyser en militærtalsmann.

– Vi ledsaget FN-konvoien, og hundre meter etter at vi hadde passert en kontrollpost, eksploderte en bombe. Sjåføren og fem soldater ble såret, jeg selv inkludert, sier en soldat som satt på lasteplanet til Reuters.

Det er ikke kjent hvem som var mål for det som trolig var en bombe.

– Dette må det syriske folk utholde daglig

Det er også uklart hvem som hadde plantet veibomben, og Robert Mood ønsker ikke å spekulere.

– Jeg finner det ikke hensiktsmessig å spekulere på hvem som var målet for aksjonen. Mine tanker går nå først for fremst til de soldatene som ble skadet, sa Mood under en pressekonferanse halvannen time senere.

– Dette er et eksempel på vold som det syriske folk må utholde daglig. Mitt budskap til alle i eller utenfor Syria som måtte mene at vold er veien å gå for Syrias fremtid: Dette er den veien vi absolutt ikke skal gå, sa den norske generalmajoren ifølge Aftenposten.

NETT-TV: Her er bilen som ble rammet av eksplosjonen
Video Moods unnslapp veibombe

NETT-TV: General Robert Mood unnslapp veibomben. Her viser soldater frem bilen som havnet midt i eksplosjonen.

Flere kamper i dag

Det har vært kamper flere steder i Syria i dag. Det meldes om at syriske regjeringsstyrker skyter med artilleri mot byen Douma nær hovedstaden Damaskus. Og at minst en sivil syrer er drept i skyting i landsbyen Tell AiN al-Hamra nordvest i landet.

I selve Damaskus kom det til kortvarig kamp mellom en sikkerhetspatrulje og opprørere i bydelen Maisat, uten at noen ble drept eller såret. FNs og Den arabiske ligas Syria-utsending Kofi Annan advarer om fortsatt fare for borgerkrig i Syria.

FNs spesialutsending for avvæpning av militser i Libanon Terje Rød-Larsen sier det smugles våpen begge veier mellom Libanon og Syria. Han beskriver situasjonen som «en dødsdans ved stupet som fører ned til krigens avgrunn».

– Seks soldater fra den syriske armeen er blitt skadet, og tre av dem er sendt til sykehus, opplyser en militærtalsmann til avisen.

– Vi ledsaget FN-konvoien og hundre meter etter at vi hadde passert en kontrollpost eksploderte en bombe. Sjåføren og fem soldater ble såret, meg selv inkluderte, sier en soldat som satt på lasteplanet til Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.