Hopp til innhold

Eksplosjon i Russland: Skulle redde atomrakett

Eksplosjonen som førte til et mindre radioaktivt utslipp nord i Russland skjedde da man skulle heve en atomdrevet rakett opp fra havet. Det hevder vestlige etterretningskilder.

Russia Rocket Explosion Mystery

Eksplosjonen 8. august skjedde utenfor testområdet ved byen Njonokso ved Kvitsjøen nordvest i Russland

Foto: Sergei Yakovlev / AP

Det er CNBC Business som har fått tilgang til opplysninger samlet inn av amerikansk etterretning. De kommer med detaljer om hva som skjedde da en eksplosjon drepte sju mennesker og førte til mindre radioaktive utslipp utenfor byen Severodvinsk 8. august.

Knyttet til krysserrakett

Ifølge amerikansk etterretning dreide det seg ikke om en rakettutskyting som gikk galt, men om en operasjon for å få hevet en atomdrevet krysserrakett som hadde havarert under en tidligere utskyting.

Det var en eksplosjon om bord på et av skipene som var med under denne operasjonen, og dette førte igjen til en ny eksplosjon i den atomdrevne raketten som var hevet opp fra havet sier, en anonym kilde i amerikansk etterretning til CNBC Business.

Fem av de drepte var høyt kvalifiserte spesialister tilknyttet den russiske atomindustrien.

Det har tidligere vært antatt at eksplosjonen hadde tilknytning til utviklingen av den russiske atomdrevne krysserraketten som har fått navnet «Burevestnik».

Mislykkede tester

Denne raketten har vært testet minst fire ganger i 2017 og 2018, og raketten ble presentert av den russiske presidenten Vladimir Putin i forbindelse med hans tale til folket 1. mars 2018.

Det ble registrert økt radioaktivitet i byen Severodvinsk vel 50 kilometer fra eksplosjonsstedet, og en rekke personer ble etter eksplosjonen fraktet til sykehuset i Arkhangelsk og derfra videre til Moskva.

Også det medisinske personellet som var i kontakt med de skadde, ble sendt til Moskva for undersøkelser.

Russiske myndigheter har så langt vært svært sparsomme med opplysninger om det som skjedde 8. august, men har bekreftet at det var en eksplosjon som innbefattet en atomreaktor.

SISTE NYTT

Siste nytt