Hopp til innhold

Gjerningsmannens leilighet er rigget med eksplosiver

Politiet bekrefter at leiligheten til gjerningsmannen er rigget med eksplosiver eller veldig brennbart materiale. Det kan ta flere dager før politiet kan ta seg inn i leiligheten, sier politisjefen i Aurora.

Politiet ser inn i rigget leilighet, Aurora, Colorado

GÅR IKKE INN: Spesialister fra politi og brannvesen ser inn i leilighetsbygget der gjerningsmannens leilighet er rigget med eksplosiver eller brennbart materiale.

Foto: Ed Andrieski / Ap

  • Politiet sender inn bomberobot i leiligheten.
  • Den mistenkte gjerningsmannen har lagt feller i leiligheten.
  • Litersflasker med angivelig brennbar væske koblet til ledninger står på gulvet. Fare for eksplosjon.

Den 24 år gamle James E. Holmes skal ifølge politikilder som amerikanske medier har snakket med være mannen som skjøt og drepte 12 mennesker under premieren på den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises» i Aurora, Colorado i USA. Ifølge CBS undersøker politiet det som skal være den mistenktes bil bak kinobygget.

I ettermiddag bekrefter FBI at det er gjerningsmannens leilighet de over lengre tid har drevet med arbeid rundt litt nord i forstadsbyen Aurora til Denver. Den mistenkte gjerningsmannen bor like ved kinobygget.

Holmes skal ifølge politiet ha bodd i tredje etasje i leilighetsblokken og sa da han ble pågrepet at det var eksplosiver der.

Det bekrefter nå FBI på et kort pressemøte like ved leiligheten.

– Leiligheten hans er rigget, sa talsmann Jim Yacone fra det føderale politiet og henviste til at ulike spesialenheter har oppdaget innretninger inne i leiligheten som kan være koblet til eksplosiver eller veldig brennbart materiale.

Fellene inneholder sprengstoff eller svært brennbart materiale, sa en talsmann for politiet fredag.

Politiet er veldig opptatte av å prøve å uskadeliggjøre eventuelle sprenglegemer uten at noen kommer til skade.

– Det kan ta timer, kanskje dager før vi kan gå inn i leiligheten, sier politisjef i Aurora Dan Oates på en pressekonferans fredag kveld.

Sender inn robot med kamera

Robot

Denne roboten ble brakt til leiligheten til Holmes for å undersøke boligen nærmere.

Foto: EVAN SEMON / Reuters

Politiet har foreløpig ikke tatt seg inn i leiligheten på grunn av fare for eksplosjoner. Et bombeteam er på plass og brannvesen har benyttet seg av en brannbilstige for å se inn i leilgheten.

Ifølge politimannen Chris Henderson står det litersflasker med væske inne i leiligheten. Ledninger er koblet sammen med flaskene som står på gulvet. Brannbiler står klare utenfor i tilfelle en eksplosjon, melder Nine News Online.

Politiet skal sende en robot inn i leilgheten for å undersøke hvordan det ser ut.

Henderson sier at politiet regner med å sende roboten inn om ikke alt for lenge. Ulike nyhetsmedier har over lengre tid fulgt politiet og brannvesenets arbeid ved leilighetsblokken. Gjennom direkte videobilder fra helikoptre har man kunnet se hvordan politiet har knust ruter og sett inn i leilighetsbygget med kameraer.

Leilighetsbygg gjennomsøkes i Aurora, Denver, USA

UNDERSØKER: Politiet undersøker hvordan de kan desarmere det som kan være en form for bombe i gjerningsmannens leilighet nord i Aurora.

Foto: KUSA / Reuters

– Kan bli her i timer eller uker

Politiet har evakuert flere bygninger og hele gater er sperret av.

– Vi har evakuert fem bygninger, og mener at det er nok for å sikre trygghet, sier politiet på stedet i det kortet pressemøtet.

– Vi kan bli værende her i timer og uker. Vi må være sikre på at vi kommer oss inn der på en trygg måte, sier FBIs talsmann i Aurora.

Hvordan er leiligheten rigget?

– Det ønsker vi ikke å svare på, svarte flere av politiets talsmenn i kor da pressen på stedet forsøkte å presse ut mer informasjon om hva som skjer ved leiligheten.

Beskrev seg selv som «rolig og omgjengelig»

På adressen politiet nå gjennomsøker nord i byen er det registrert en person med navnet James Holmes, men det er usikkert om han er fra Aurora.

Lokalavisen Denver Post har fått tilgang til søknaden Holmes sendte inn for å få leie en leilighet i 1600-blokken i Paris street i byen Aurora.

Gjerningsmannen skal ha beskrevet seg selv som «en rolig og omgjengelig student» i boligsøknaden.

Den 24 år gamle mannen flyttet inn i sin nåværende leilighet i mai 2011, og kommer opprinnelig fra San Diego-området ifølge offentlige registre ifølge, avisen.

John Holmes skal også ha bodd Riverside i California før han kom til Aurora der han for tiden var bosatt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.