Hopp til innhold

Eksperter: – Velkjent jordskjelvutsatt område

Siden 2009 har minst 350 mennesker mistet livet i jordskjelv i Italia. Etter nattens skjelv er flere mennesker begravd i ruiner og dødstallet er ventet å stige.

Jordskjelvskader i Amatrice
Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Siste nytt om jordskjelvet i Italia

Et jordskjelv målt til 6,2 har begravet store deler av byen Amatrice i sentrale Italia. Mange skal være fanget i ruinene. 38 mennesker er bekreftet døde i Pescara del Tronto, Accumoli og Amatrice, men tallet er ventet å stige, ifølge lokale myndigheter.

– Området rundt byen Amatrice er kjent for å være utsatt for jordskjelv. Det er prinsipielt umulig å varsle slike skjelv på forhånd. Det er ventet at flere etterskjelv vil ramme byen, som kan føre til enda flere bygningskollapser og flere skadde, sier Anders Solheim ved NGI til NRK.

Man jobber vanligvis i land utsatt for jordskjelv med «retrofitting» for å forsterke bygninger. Det er fordi de skal tåle rystelser. Solheim forklarer at mange av bygningene som kollapset i den italienske byen er historiske og har derfor begrenset med armering.

Dominik Lang, jordskjelvekspert ved Norsar forteller NRK at den italienske regionen er mest jordskjelvutsatt i hele Europa. Likevel kom det ingen indikasjoner på at skjelvet skulle inntreffe i forkant.

Italia har de siste 100 årene blitt rammet av flere jorskjelv som har kostet mange menneskeliv. Se den historiske oversikten her.

Jordskjelvutsatt område

Professor Alex Hansen ved Institutt for fysikk bekrefter det de to andre ekspertene forteller NRK: Dette er et område utsatt for jordskjelv.

– Det er rart at bygningene ikke er mer robuste. Grunnen til at skadene er så store har rett og slett med at bygningene er dårlige og gammeldagse. I andre land bygger de mer robust, sier Hansen, som selv har opplevd to jordskjelv målt på over 6 – et i Hellas og et i Taiwan.

– Det oppleves veldig ubehagelig, men jordskjelv på denne størrelsen er ikke veldig store, sier han.

Et skjelv målt til 6,3 i Aquila-regionen i Italia i 2009 førte til at over 300 mennesker mistet livet. I 2012 omkom 23 mennesker i to jordskjelv med ti dagers mellomrom i Nord-Italia.

Jordskjelv målt i Italia

 • 28. desember 1908: Mer enn 82.000 personer døde da et skjelv med styrke 7,2 begravde provinsen Messina og gjorde store skader på provinsen Reggio di Calabria.
 • 13. januar 1915: 32.600 mennesker mistet livet da et jordskjelv med styrke 7 rammet Avezzano, sentralt i Italia.
 • 27. juli 1930: 1400 mennesker døde da et skjelv med styrke 6,5 rammet Irpinia.
 • 6. mai 1976: Et jordskjelv med styrke 6,5 rammet byen Friuli i Nord-Italia, og tok livet av 976 mennesker. 70.000 personer ble hjemløse.
 • 23. november 1980: Mer enn 2700 personer omkom og 7500 ble skadet i et jordskjelv med styrke 6,5 som inntraff Eboli. Store skader rammet også Napoli.
 • 13. desember 1990: Jordskjelv i Sicilia tok livet av 13 mennesker. Ytterligere 200 ble skadet.
 • 26. september 1997: Elleve omkom da to jordskjelv med styrke 6,4 rammet byen Assisi i Umbria-regionen.
 • 6. september 2002: To døde da et skjelv med styrke 6,0 rammet Palermo på Sicilia.
 • 31. oktober 2002: 28 døde da et skjelv med styrke 5,9 rammet byen Campobasso i regionen Molise.
 • 6. april 2009: 308 døde da et skjelv med styrke 6,3 rammet byen L'Aquila i Abruzzo-regionen.
 • 20. mai 2012: 7 døde i et skjelv med styrke 6,1 Emilia Romagna-område.
 • 29. mai 2012: Minst 16 døde i et jordskjelv med styrke 5,9 rammet Emilia Romagna-området. (Kilde: NTB, Reuters, Wikipedia)
Italias_verste_jordskjelv

Derfor blir det jordskjelv

Den italienske provinsen er ekstra utsatt for skjelv fordi den afrikanske kontinentalplaten presser mot Europa.

Espen Torgersen, også fra NGI, opplyser at grunnen til at et jordskjelv inntreffer er fordi jordskorpen trekkes ut og det oppstår spenninger i plater som stanger i hverandre. Det svakeste punktet vil til slutt brytes.

Grunnen til at det oppstår så mange etterskjelv, forklarer han med at spenningene forplanter seg til nye områder.

– Når store skjelv skjer må det skje justering i jordskorpen etterpå. Dette er etterskjelv, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt