Hopp til innhold

Eksperter tviler på kjente konfliktgrupper i landet

Erik Solheim sier Sri Lanka har vært et stabilt land de senere årene. Han spør seg om IS kan ha utnyttet å spre terror i andre deler av verden fordi de er svekket i Midtøsten.

Erik Solheim hjemme i Norge

MULIG ANGREP UTENFRA: Erik Solheim tror IS kan stå bak, men påpeker at det ennå er tidlig.

Over 200 personer er drept i angrep på kirker og hoteller på Sri Lanka 1. påskedag.

Dødstallene stiger, og flere hundre skal være skadd.

Rett før klokken 13 ble tre politifolk drept i den åttende eksplosjon da en selvmordsbomber sprengte seg i et hus i hovedstaden Colombo. Like etterpå sa myndighetene at de vet hvem som står bak, men det er ikke offentlig kjent hvem det skal være snakk om.

Erik Solheim ledet forhandlingene i borgerkrigen i mange år, og kjenner Sri Lanka svært godt. Han mener muslimer i Sri Lanka historisk har vært en veldig moderat gruppe.

– Det er spekulasjoner på et tidlig tidspunkt, men historisk har muslimer på Sri Lanka vært en veldig moderat gruppe. Det har vært veldig få ekstremister og knapt noe vold på Sri Lanka med opphav i islam. Det har vært buddhister, hinduer og andre grupper som har tydd til vold, sier Solheim til NRK.

Men han mener heller ikke disse gruppene er typiske for angrepene søndag.

IS presset i Midtøsten

Forsvarsminister Ruwan Wijewardena omtaler det som en terroraksjon og anklager religiøse ekstremister uten å utdype dette.

Solheim sier det har vært spekulert i om IS ville trappe opp i Sør-Asia.

– Dette er fortsatt nytt, men det kan jo tenkes at IS, når de er slått og utradert som en militær kampgruppe i Midtøsten, ser seg tjent med å spre terror til andre deler av verden for å vise at de fortsatt eksisterer, sier Solheim.

Han tenker at det kan være så enkelt at man slår til der man har mulighet.

– Det skal ikke mange ekstreme terrorister til for å gjennomføre en aksjon som dette, selv om det krever en viss organisering.

– Hvordan kan det påvirke freden i Sri Lanka som har vart i ti år?

– Jeg tror at Sri Lanka i dag er et stabilt land. Hvis ikke vi ser nye, gjentatte terrorangrep, så vil dette være som terrorangrepene var i Frankrike, det vil ikke destabilisere landet. Jeg tror Sri Lanka i dag er rimelig stabilt, selv om mange de underliggende politiske spørsmålene ikke er løst, sier Solheim.

Tamilene fremmet i 1972 krav om sin egen stat nord på øya. Konflikten utviklet seg til full borgerkrig. Tamilenes opprør ble knust i 2009, da hadde konflikten kostet 100.000 mennesker livet. 40.000 sivile tamiler skal ha blitt drept i opprørets siste dager.

Fra 2000 til 2005 var Solheim spesialrådgiver i Utenriksdepartementet med spesielt ansvar for fredsprosessen på Sri Lanka. Han forhandlet i 2001 fram en våpenhvile som brøt sammen to år senere.

Dashbord-kameraet fanget sekundene før og selve eksplosjonen ved en kirke i Colombo. Over 400 personer er skadet etter en rekke eksplosjoner på Sri Lanka.

Dashbord-kameraet fanget sekundene før og selve eksplosjonen ved en kirke i Colombo. Over 400 personer er skadet etter en rekke eksplosjoner på Sri Lanka.

Utelukker tamilske tigre

Iselin Frydenlund er førsteamanuensis i religionsvitenskap.

Hun beskriver terroren som overraskende og uoversiktlig, og at det ikke er noen klar avsender annet enn kjennetegnet til et klassisk terrorangrep for å spre frykt.

Hun sier man ikke har sett den typen vold på Sri Lanka siden krigens dager, da de tamilske tigrene var aktive.

– Før visste man at det var de tamilske tigrene. Men de ville aldri angrepet katolske mål, så de er helt utelukket, sier Frydenlund.

Iselin Frydenlund

AVVISER TAMILSKE TIGRE: Iselin Frydenlund er førsteamanuensis i religionsvitenskap.

Foto: NRK

Hun sier at singalesiske nasjonalister har plaget kristne, men at det mest har vært snakk om å avbryte gudstjenester og langt fra denne typen terrorangrep.

Den muslimske minoriteten på rundt ti prosent har hatt felles sak med katolikker med å få økt minoritetsvern.

Frydenlund sier muslimer har levd fredelig i landet i rundt 1000 år, men at det har vært angrep på muslimer etter 2009.

– Det har vært en voldsom antimuslimsk bølge etter borgerkrigen, med systematiske angrep mot muslimsk eiendom og muslimske liv fra singalesiske miljøer, sier hun.

– Hvorfor har buddhistiske nasjonalister følt seg truet?

– De føler seg utsatt på en liten øy i Asia, og vil ikke at kristne og muslimer skal blande seg, sier Frydenlund.

Hun sier det ikke er tradisjon for buddhistiske grupper å gå til slike aksjoner.

– Det har aldri blitt brukt bomber og vært så koordinert, sier Frydenlund.

Forsiktig med å spekulere

Øivind Fuglerud er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og har i år utgitt boken Krig og fred på Sri Lanka.

Han vil ikke trekke forhastede slutninger, og mener det enklest er å benytte elimineringsmetoden.

Øivind Fuglerud

VURDERER: Øyvind Fuglerud har gitt ut boken Krig og fred på Sri Lanka. Han tviler på at de tamilske tigrene eller radikale buddhister står bak.

Foto: Kulturhistorisk museum

– Med tanke på bakteppet og krigen, så vil jeg anse det svært lite sannsynlig at det skulle være relatert til den tamilske frigjøringsbevegelsen. Det er ingenting som tyder på at de restene som er igjen etter 2009 skulle ha kapasitet til å gjennomføre angrep i dette omfanget. sier Fuglerud.

Han mener også at radikale buddhistiske grupper er usannsynlig.

Bakgrunnen for det er at hoteller som er angrepet er knyttet til det forrige regimet og radikale buddhistiske krefter.

– Muslimske militante tar ofte på seg ansvar

– En tredje mulighet er islamister. Personlig er jeg tilbøyelig til å tenke på det, med alle forbehold.

Han mener det da må være eksterne krefter som har bidratt.

– Det har aldri vært gjennomført islamistiske terroraksjoner i nærheten av dette omfanget på Sri Lanka. Men samtidig har det de siste tjue årene foregått en muslimsk radikalisering. Det kan ikke utelukkes uten videre at det er krefter som har hatt et ønske om å samarbeide med IS, sier Fuglerud.

NTNU-professor Indra de Soysa tror ikke det dreier seg om muslimske terrorgrupper som angriper kristne.

– Hadde det vært muslimske militante grupper, hadde de tatt på seg ansvaret for lenge siden. Jeg tror ikke man skal legge for mye i at det er kristne som rammes. Jeg tror de er valgt, fordi de er relativt lette mål og som kan gi mange drepte, sier de Soysa til VG.

SISTE NYTT

Siste nytt