NRK Meny
Normal

Eksperter slakter ebola-håndteringen

Et panel av internasjonale helseeksperter retter kritikk mot Verdens helseorganisasjons (WHO) håndtering av ebolautbruddet i Vest-Afrika.

Liberia er erklært fritt for ebola etter seks uker uten nye sykdomstilfeller

Ebolaepidemien førte til at flere enn 11.300 mennesker av 29.000 smittede mistet livet.

Foto: Daniel Berehulak / New York Times / Reuters

I en ny rapport mener ekspertpanelet, som tilhører Harvard-universitetet, at det tok for lang tid før WHO slo alarm etter at ebolautbruddet ble kjent.

Epidemien startet i desember 2013. WHO erklærte at ebolautbruddet utgjorde en internasjonal helserisiko da det stod på som verst i fjor.

– WHO var innen våren klar over at utbruddet var ute av kontroll, men likevel ble det ikke definert som en krisesituasjon før i august, sier Ashish K. Jha, som er direktør for Harvard Global Health Institute til CNN.

– Må lære til neste gang

Ebolaepidemien skapte enorme lidelser, frykt og kaos, som i stor grad var ukontrollert fra politisk side og uten rask institusjonell respons, skriver panelet i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Verdens helseorganisasjon har foreløpig ikke kommentert saken overfor CNN. I rapporten skisserer panelet ti anbefalinger for forebygging og håndtering av framtidige smittsomme sykdomsutbrudd.

Anbefalingene går blant annet ut på å opprette en egen helsekomité i FN og etablering av et globalt fond som kan finansiere medikamenter, vaksiner og behandling.

Til avisen Wall Street Journal sier en talsperson for WHO at de allerede har gjennomført en rekke av panelets anbefalinger, inkludert tiltak gjort i begynnelsen av 2015.

Jha frykter at man ikke kommer til å dra lærdom av den dødelige krisen.

– Vi har hatt store utbrudd før, og grundige evalueringer i etterkant, men ofte blir verden distrahert. Vi skylder det til mer enn 11.000 mennesker som døde i Vest-Afrika til å se til at det ikke skjer igjen.

LES OGSÅ: Studie viser at ebolaviruset kan overleve lenge

Over 11.000 mistet livet

Siden epidemien startet i desember 2013, har mer enn 11.300 personer av totalt 29.000 smittede mistet livet av ebola, de fleste av dem i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

I Liberia alene har det vært 10.600 smittetilfeller og 4.808 registrerte dødsfall, ifølge tall som WHO la fram tidligere denne uken.

Et nytt tilfelle av ebola ble denne uken bekreftet i Liberia, opplyste WHO. Landet ble i september erklært fritt for sykdommen.

Sierra Leone ble erklært ebolafritt tidligere denne måneden, mens Leger Uten Grenser i Guinea for få dager siden kunngjorde at det siste kjente tilfellet der, en tre uker gammel jente, er blitt frisk etter å ha vært ebolasmittet, skriver NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt