Hopp til innhold

Eksperter skal finne sannheten om gassangrepet i Douma

Eksperter på kjemiske våpen er på vei inn i Douma i Syria for å prøve å avdekke sannheten om hva som drepte over 40 barn og voksne i byen 7. april. – Et farlig, men viktig oppdrag, sier Norges representant i OPCW.

Martin Sørby

SKAL FINNE SANNHETEN: – Oppdraget er å finne fakta, forteller Norges representant i OPCW, Martin Sørby, til NRK.

Foto: OPCW

Påstandene er mange, men usikkerheten stor, rundt angrepet mot sivile i Douma i utkanten av den syriske hovedstaden en lørdagskveld i begynnelsen av april.

Grusommer bilder av døde barn og voksne med skum rundt munnen er spredt veden over. Det er hevdet at de ble angrepet med en cocktail av klorgass og sarin, droppet ned over byen med fly.

USA og Nato er sikre på at det er regimet til president Assad som sto bak. Syria nekter, og får støtte fra Russland. Russland mener angrepet kan ha vært iscenesatt av Storbritannia.

Ofre for påstått gassangrep i Douma i Syria

Minst 43 mennesker, mange av dem barn, døde i et gassangrep i Douma 7. april.

Foto: AP

Mye er både uklart og ubekreftet. Inntil nå har Syria nektet både hjelpearbeidere, journalister og etterforskere adgang til byen, men 10. april snudde de og inviterte OPCW, Oganisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, inn.

Dette er et uhyre krevende og farlig oppdrag. Men arbeidet disse ekspertene skal gjøre, er ekstremt viktig nå.

Martin Sørby, norsk representant i OPCW

Nå er en liten gruppe inspektører fra OPCW på vei for å prøve å finne ut nøyaktig hva som skjedde i byen denne lørdagen, da over 40 mennesker omkom. Gruppen har vært samlet og brifet i Haag hvor OPCW har sitt hovedsete.

Martin Sørby

Martin Sørby er Norges ambassadør i Haag, og vår representant i OPCW.

Foto: UD

– Oppdraget er å finne fakta. De skal ikke plassere ansvar eller skyld, understreker Norges representant i OPCW, Martin Sørby, til NRK.

Skal samle prøver

Han sier OPWC-inspektørene skal inn i området og undersøke de faktiske omstendighetene, samle inn prøver fra bakken og fra mennesker for å forsøke å få etablert et vitenskapelig bevis på hva som faktisk har funnet sted.

Sørby sier dette arbeider pågår uavhengig av det allierte rakettangrepet mot Syria natt til lørdag.

Lørdag ettermidag sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at Nato visste nok om Syrias bruk av kjemiske våpen til å støtte det allierte angrepet mot tre anlegg for kjemiske våpen i Syria, én uke etter gassangrepet mot befolkningen i Douma.

Like etter kl. 16 lørdag bekreftet OPCW at deres eksperter var ankommet den syriske hovedstaden Damaskus. Derfra skal de inn i selve Douma, en forstad som ligger nordvest for hovedstaden. Douma er ingen småby. Før borgerkrigen brøt ut hadde byen over 110.000 innbyggere. Nå har titusener flyktet, og brorparten av husene er skadet eller helt ødelagt.

Douma i Øst-Ghouta i Syria 8. april 2018

Et oversiktsbilde av Douma i Øst-Ghouta, tatt 8. april.

Foto: STRINGER / AFP

– Farlig oppdrag

Mandag morgen skal toppledelsen i OPWC møtes i Haag for å evaluere situasjonen og legge planene for det videre arbeidet.

Sørby forteller at det har vært komplisert å få etablert rammene for ekspertgruppens arbeid. Det har også vært vanskelig å få forsikringer om at inspektørenes sikkerhet blir ivaretatt.

– Dette er et uhyre krevende og farlig oppdrag. Men arbeidet disse ekspertene skal gjøre er ekstremt viktig nå. Det er stor usikkerhet om hva som har skjedd, og veldig viktig å få etablert fakta om hva som faktisk har skjedd, understreker Sørby.

En sivilarbeider fra De hvite hjelmene bærer et barn ut fra Douma

En hjelpearbeider fra De hvite hjelmene bærer et barn ut fra en kjeller der familien hadde søkt tilflukt.

Foto: Syrian Civil Defense White Helmets / Zuma Press

SISTE NYTT

Siste nytt