Eksperter om Trump-møtet: – En disiplinert utgave av den amerikanske presidenten

Geir Lundestad om Solbergs Trump-møte: – Han hadde med seg lappen, og hadde lært seg om Eirik Raude og alt. Til at det var Donald Trump, så kan man jo bli ganske imponert.

Solberg og Trump

HELT GREIT: Geir Lundestad omtaler presidentmøtet som «helt greit», og legger til at man kan ikke unngå å registrere forskjellene i perspektiv.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Etter møtet med USAs president Donald Trump onsdag, omtalte statsminister Erna Solberg møtet som «godt», og hun sa den amerikanske presidenten var opptatt av å lære mer om Norge.

– Han var åpenbart genuint interessert i å lære mer om andre land lands politikk, sa Solberg.

Statsministeren trakk også fram det gode oppmøtet fra amerikanernes side, der blant andre visepresident Mike Pence og utenriksminister Rex Tillerson også var til stede.

Geir Lundestad: – Helt greit møte

Geir Lundestad, tidligere leder av Nobelinstituttet, omtaler i NRK-programmet Urix de andre deltakerne enn Trump, som det viktigste med møtet.

Geir Lundestad

DISIPLINERT: Om Trumps opptreden mener Geir Lundestad at vi fikk se en disiplinert utgave av den amerikanske presidenten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er de som i praksis avgjør politikken overfor Norge, sier han.

Lundestad omtaler presidentmøtet som «helt greit», og legger til at man kan ikke unngå å registrere forskjellene i perspektiv.

– Dette er en kjempestor sak i Norge. Mediene har vært fulle av dekning om dette her. De amerikanske mediene er lite opptatt av Solbergs besøk, sier han.

Om Trumps opptreden mener Lundestad at vi fikk se en disiplinert utgave av den amerikanske presidenten.

– Han hadde med seg lappen, og hadde lært seg om Eirik Raude og alt. Til at det var Donald Trump, så kan man jo bli ganske imponert.

– Norge strategisk for amerikansk sikkerhet

Flere har spurt seg hvorfor Erna Solberg fikk møte flere av de amerikanske ministrene, samt fikk relativt god tid med presidenten. Oberstløytnant i Hæren, Tormod Heier, sier at én forklaring kan være sikkerhetssituasjonen USAs sikkerhetssituasjon.

Heier, Tormod Oblt
Foto: Forsvaret

– Nå er forholdet til Russland dårlig, og da øker viktigheten av Norge naturlig nok. Norge ligger strategisk til for den amerikanske sikkerheten, sier Heier i Urix.

Han forteller at Norge er og har blitt en viktig lytte- og varslingspost for amerikanske myndigheter.

– Norge har gode etterretningskapasiteter som kan forstå hva som er i gjære, sier Heier.

Lundestad tror likevel at den norske basepolitikken, at det ikke skal være fremmede baser og atomvåpen på norsk kord, kan ha skapt misnøye hos amerikanerne fra tid til annen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt