Kongebilder til besvær

Har kong Carl XVI Gustaf sett på kvinner som har sex med hverandre – og blitt fotografert i den sammenheng? Har han hatt kontakt med Sveriges underverden? Og ikke minst: bør han abdisere?

Kong Carl Gustaf

Den svenske monarken kong Carl XVI Gustaf er i hardt vær.

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Det er spørsmålene hele Sverige har vært opptatt av den siste uka.

Sveriges fremste politiske kommentator K-G Bergström tok bladet fra munnen og mente at kongen bør abdisere. Han har fått følge av flere kommentatorer .

– Det verste er ikke om han har hatt belevne herremiddager med lettkledde damer. Det har menn i maktposisjoner hatt i alle år uten at de har forlatt sine embeter av den grunn, sier K-G Bergström til NRK.

K-G Bergström

K-G Bergström mener kongen bør tenke på å trekke seg...

Foto: Berit Rekaa / NRK
Stig-Björn Ljunggren

...det samme gjør Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Berit Rekaa / NRK

– Det verste er at han og hans venner har vært i miljøer kontrollert av et tungt kriminelt miljø. Det er tilstrekkelig til at han bør abdisere, mener jeg. Han trenger ikke gjøre det nå, men kan vente til han har sittet som konge i 40 år. Det har han gjort i 2013.

  • Bakgrunn:

Haijby-affæren

Både K-G Bergström og statsviteren Stig-Björn Ljunggren sammenligner dagens krise i det svenske kongehuset med Haijby-affæren.

Etter at kongens oldefar, kong Gustaf V døde i 1950, kom det fram at han skulle hatt et homoseksuelt forhold til restauranteieren Kurt Haijby. Da hadde slottet i mange år betalt Haijby for å tie. Det skapte krise for det svenske monarkiet .

Nå mener mange at hoffet kan bli utsatt for lignende utpressing fra det kriminelle miljøet og at krisen kan bli like stor.

Forhandlet med mafia

Det er kongens nære venn, forretningsmannen Anders Lettström som er blitt tatt med buksene nede denne gang.

Svenske medier har fått skjulte opptak der Lettström forhandler med kretsen rundt Milan Sevo, en tungt belastet kriminell som også er kjent som «den svenske gudfaderen».

Lettström gikk via Sevo for å få torpedoen og den tidligere pornoklubbeieren Mille Markovic til selge alle eventuelle kompromitterende bilder av kongen og hans krets.

Prisen var ifølge Markovic på 50 millioner svenske kroner da forhandlingene ble brutt.

Video Mille Markovic

Nattklubbeier Mille Markovic : –Kongen ba kriminelle få meg til å tie stille

Nå har Lettström skrevet et brev til media der han påtar seg all skyld for kontakten med det kriminelle miljøet – og at han beklager dersom han har skadet venner generelt og kongen spesielt.

Kongen har også skrevet brev. Han skriver til media at han er glad for at Lettström har gjort det klart at han har handlet på eget initiativ – og at han selvfølgelig aldri har hatt kontakt med noe kriminelt miljø.

Vanskelig situasjon

Stig-Björn Ljunggren har doktorgrad i statsvitenskap og er ekspert på krisehåndtering og propaganda. Han er den statsviteren i Sverige som uttaler seg mest om monarkiet.

– Det er ikke rakettforskning, dette. Men jeg tror det ville være lurt av kongen å stå fram med en forklaring. Vi lever i et postmoderne samfunn der allting flyter og er gjennomsiktig.

– Han kan ikke bare si at «dette er en gammel historie. Nå vender familien et nytt blad og ser framover». Det var jo det han sa den historien startet, med boka «Den motvillige monarken», som kom sist høst.

Kong Carl XVI Gustaf og dronning Siliva

Svenske medier spekulerer i hvordan stemningen mellom kongeparet er om dagen. Her fra et statsbesøk i Polen tidlig i mai.

Foto: Peter Andrews / Ap
Kronprinsesse Victoria og prins Daniel

Humøret synes noe bedre hos den unge garde. Kravet om at kronprinsesse Victoria må ta over, er kommet.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

– Kan dette bety slutten på monarkiet i Sverige?

– Nei, ideen om et kongehus tror jeg kommer til å leve videre. Jeg tror vi fortsatt har et monarki i Sverige om 100 år.

– Men derimot har vi sett hvordan de kongelige har tilpasset seg gradvis til nye tider.

– Victoria har giftet seg med en vanlig gutt fra Ockelbo, Skulle kongen abdisere og overlate tronen til Victoria, ville jo det være å tilpasse seg enda mer. Da ville det ligne mer på et symbolsk presidentskap.

– Men på den andre siden ville det bryte med magien rundt de kongelige. Vi er jo vant med at de sitter på tronen til de dør.

– Dessuten pleier Bernadottene å bli gamle. De blir jo gjerne godt over 90 år. Dermed kan det hende at kronprinsesse Victoria aldri får tiltre som regjerende monark, sier Ljunggren.

Snur vinden?

Samtaleemnet er det samme over hele Sverige for tiden: Kongen, bildene og mafian.

Men selv om toneangivende kommentatorer mener kongen bør abdisere, kan man merke en slags motreaksjon.

Flere NRK har snakket med mener kongen må få være i fred. Det er gamle historier, og hva kongen gjør på fritiden bør være opp til han, sier mange.

Da den siste store meningsmålingen om kongehusets popularitet ble offentliggjort her i Sverige i april, viste den at bare 34 prosent var overveiende positive til kongehuset.

Spørsmålet er hvordan den neste meningsmålingen ser ut.

SISTE NYTT

Siste nytt