Sent onsdag kveld bekreftet russiske luftfartsmyndigheter at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin var om bord på flyet som styrtet mellom Moskva og St. Petersburg.
– Det ikke er umulig at folk innenfor det russiske militæret kan ha valgt å gjøre dette uten godkjenning fra toppen og heller satset på tilgivelse i etterkant, sier Lars Peder Haga. Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen og forsker på russisk militærmakt.
Han begrunner det med at hele Wagner-affæren har brutt ned lojaliteten i det russiske militæret til den sivile ledelsen.
Putin har tvilt på hva han skulle gjøre med Prigozjin
Folk har helt siden i våres lurt på hvordan Prigozjin kunne holde på som han gjorde, og at han ikke ble arrestert eller drept med en gang etter opprøret.
Lars Peder Haga sier det er for mange tilfeldigheter til at dette kan være en ulykke
Foto: Luftkrigsskolen– Putin har kanskje vært i tvil om hva som skulle skje med Prigozjin – om han skulle drepes eller om han skulle få dra i eksil, sier Haga.
Ingen ulykke
Han mener det er for mange tilfeldigheter til at flystyrten kan ha vært en ulykke. Både at det skjedde på dagen to måneder etter Wagner-opprøret og at Prigozjin var om bord.
Haga mener det da gjenstår to muligheter. Enten at flyet ble skutt ned, eller at det var en bombe om bord i flyet.
– På noen av videoene ser vi røykskyer som typisk dukker opp når noe blir skutt ned av et missil, sier Haga.
Dermed må noen med tilgang på avanserte luftvernsystemer stå bak siden flyet fløy i stor høyde, forklarer Haga. Det utelukker at det har blitt skutt ned av bærbare våpen som man kan få kjøpt på svartebørs.
– Dette er noen som har innflytelse og kontroll i det russiske militæret, sier Haga.
– Tydelig mafiakarakter
– Mafiakarakteren som Putin-regimet har, blir veldig tydelig nå. Jeg tenker dette er et uttrykk for svakhet – regimet slår litt sprekker, forteller Aage Borchgrevink, seniorrådgiver i Den Norske Helsingforskomité og forfatter av boken «Krigsherren i Kreml», til NRK.
Han blir ikke overrasket om Wagner-sjefen nå fikk sin «straff» for det mislykkede opprøret mot den russiske forsvarsledelsen i juni.
Aage Borchgrevink, seniorrådgiver i Den Norske Helsingforskomité, sier drap er et vanlig redskap i verktøykassa til Kreml.
Foto: NTB / NTB– Fikk Putin til å se dum ut
– Putin sa på TV at han var en forræder. Det var mer overraskende at han for et par dager siden var i Afrika som om ingenting hadde skjedd, sier Borchgrevink.
– Er det overraskende at han eventuelt blir drept så kort tid etter å tilsynelatende ha vært i Afrika?
– Nei, jeg syns ikke det. Jeg tenker at han fikk Putin til å se dum ut, og det er slik at det er veldig mange folk som har utfordret Kreml på forskjellig vis, har blitt drept. Det er et helt vanlig redskap i verktøykassa.
Her er Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin angivelig i Afrika 22. august. Dagen etter kan han ha blitt drept.
Foto: AFPMeldes om ti døde
Ti mennesker har omkommet i flystyrten i nærheten av landsbyen Kuzhenkino i fylket Tver, som ligger mellom Moskva og St. Petersburg.
Wagnergruppen skriver på Telegram at leder Jevgenij Prigozjin og grunnlegger Dmitrij Utkin begge er døde.
Wagnergruppen viser til den prorussiske embetsmannen Vladimir Rogov i Zaporizjzja-regionen.
Russiske luftfartsmyndigheter bekrefter ifølge Reuters at Wagner-sjef Prigozjin var om bord.
Dette bildet skal vise flyet som styrtet
Foto: HANDOUT / AFPDen russiske nettsiden Fontanka i St. Petersburg, bekrefter, med henvisning til sine kilder, at Prigozjin var ombord i privatflyet.
Sammen med ham var også hele ledelsen i den private leiesoldat-gruppen Wagner, inkludert Utkin.
Opplysningene fra de russiske mediene gjengis av nyhetsbyrået AFP.
– Bra timing
Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvaret høgskole, mener det virker å være bekreftet at Prigozjin var om bord i flyet. Han sier det nå blir spennende å vite hvordan flyet styrtet.
– Man får mistanke om at det er sabotasje. Jeg skal ta et lite forbehold, men dette er veldig beleilig for Moskva, sier Røseth.
Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvaret høgskole, sier Prigozjins eventuelle død er veldig beleilig for Moskva.
Foto: Dan Henrik Klausen / NRKHan mener at attentat på Prigozjin er mer beleilig nå enn rett etter det mislykkede opprøret tidligere i år.
– Da hadde Prigozjin heltestatus i Russland. Han hadde flere tusen soldater under sin kommando. Det var klokt av Russland å la det gå noe tid før de diskrediterte han, sier han og legger til:
– Timingen er god. Det kan være vanskelig å ettergå at det var et attentat, eller om det var en teknisk svikt.
Flere grunner til et eventuelt attentat
Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Nupi, sier det er flere grunner til at Putin ønsker Prigozjin død.
Det første er å statuere et eksempel og skremme andre fra å forsøke tilsvarende opprør mot Russlands ledelse.
– Dette er som et mafiaoppgjør fordi mange mennesker har mistet livet. Hele opprøret handlet om kontroll over økonomiske ressurser, sier han.
Jakub M. Godzimirski sier Putin har flere grunner til å ønske Prigozjin død.
Foto: Christopher OlssønDeretter mener Godzimirski at Wagner-sjefen kom med mange farlige «avsløringer» da han startet sitt oppgjør i juni.
– Prigozjin uttalte blant annet at hovedgrunnen til at Putin valgte å sende soldater til Ukraina, var ikke for å kjempe mot ukrainske myndigheter, men å ta kontroll over landets ressurser, sier Nupi-forskeren.
Under opprøret mistet 13 russiske piloter livet. Et eventuelt attentatet kan også være en måte å hevne de russiske soldatene på.
– Det kan være et signal til russiske styrker om at man gjengjelder de tapene som ble påført, sier Godzimirski.