Ekspert: – Noen på bakken kan ha tipset om at Jihadi John var i bilen

Natt til fredag utførte USA et droneangrep rettet mot «Jihadi John». Om det viser seg at briten er drept, er det imponerende etterretningsarbeid, sier Per Christian Gundersen.

 Bilde av Per Christian Gundersen og bilde av Jihaddi John

MULIG DREPT: Per Christian Gundersen (t.v.), leder av mediegruppen til Forsvarets høyskole, sier amerikansk etterretning sannsynligvis hadde flere kilder som bekreftet at Jihadi John (t.h) var i bilen de angrep.

Foto: NRK/Forsvaret/Skjermdump fra IS-video

Fra en bunker i USA kan amerikanerne styre droner som de som ble rettet mot Mohammed Emwazi (27), kjent som Jihadi John, natt til fredag.

– Om det stemmer at de har klart å ramme Emwazi, er det svært godt etterretningsarbeid, sier Per Christian Gundersen, leder av mediegruppen til Forsvarets høyskole.

Han mener amerikanerne mest sannsynlig har hatt flere kilder til å bekrefte av Emwazi satt i bilen som ble truffet i angrepet.

– Det er mye som tyder på at de har hatt menneskebasert etterretning her, altså at noen på bakken i Raqqa har sett han sette seg inn i bilen, for så å melde fra til amerikanerne, sier Gundersen.

I tillegg tror Gundersen at Emwazis mobil kan ha blitt sporet.

– De prøver alltid å ha flere kilder, så de er så sikre som mulig.

Stor, avansert drone

Gundersen forklarer at dronen som ble brukt, kan ligge så høyt at den er usynlig for mennesker. Den lager heller ikke lyd.

– Den har et vingespenn på tjue meter og våpnene er laserstyrte, sier Gundersen.

Gjør ikke dette at det er litt for lett å drepe i krig?

– Jo, det er mye etiske problemstillinger her, siden de som styrer dronen får en distanse til selve striden. Samtidig er det flere om avgjørelsen og de får tenke lenger, enn når en person sitter alene i en cockpit i et jagerfly, sier Gundersen.

Dette er «Jihadi John»

JIHADI JOHN

Det er slik vi er vant til å se Mohammed Emwazi. Bildet er hentet ut fra en av videoene som er publisert av ham på nettet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Mohammed Emwazi, som går under tilnavnet Jihadi John, er blant de fremste frontfigurene til terrorgruppen Den islamske staten (IS). Han dro til Syria i 2013.

På flere videoer som viser at vestlige gisler blir halshugget, skal det være britiske Emwazi som utfører henrettelsene.

– Vi kan ikke enda være sikre på at angrepet var vellykket, sa den britiske statsministeren David Cameron, da han møtte pressen fredag formiddag.

Men kilder har sagt at det er svært sannsynlig at Jihadi John ble drept, skriver The Guardian.

Den britiske aksenten hans ble først lagt merke til før og under henrettelsen av fotojournalisten James Wright Foley.

Senere har Emwazi figurert i videoene som viser henrettelsene av frilansjournalist Steven Sotloff, hjelpearbeiderne David Haines, Alan Henning og Peter Kassig, japaneren Haruna Yukawa og journalist Kenji Goto.

SISTE NYTT

Siste nytt