NRK Meny
Normal

Ekspert: – Frykter at dette eskalerer

Asia-forsker Stein Tønnesson frykter skytingen mellom Nord-Korea og Sør-Korea er starten på flere angrep som vil komme de neste dagene.

nordkorea

ANSPENT: Stein Tønnesson (innfelt) frykter at konflikten mellom Nord-Korea og Sør-Korea vil tilspisse seg de neste dagene. Det store bildet viser Nord-Koreas leder Kim Jong-un på vei ut til en forsvarsinstallasjon nær den vestlige sjøgrensen mot nabolandet Sør-Korea.

Foto: Ap

Sør-Korea skjøt med artilleri mot Nord-Korea torsdag som en reaksjon på at Nord-Korea skal ha åpnet ild noe tidligere på dagen.

– Jeg frykter sterkt at dette eskalerer. Jeg ser en klar risiko for det, sier Asia-forsker Stein Tønnesson til NRK.

De to landene har hatt et anspent forhold i mange år, med gjentatte verbale angrep og grensekrenkelser.

– Nå er det lenge siden det har vært noen episoder mellom landene, så mange har ventet på når det skulle skje noe. Det er relativt sannsynlig at det skjer mer de neste dagene, men vi får håpe jeg tar feil, sier forskeren.

Provoserer med høyttalere

Det er fortsatt uklart hvordan torsdagens hendelser startet, men det blir hevdet at Nord-Korea avfyrte skudd mot en av Sør-Koreas høyttalere.

– Det er høyttalere som er plassert ved grensen slik at Sør-Korea kan spre propaganda inn til Nord-Korea. De er ikke populære i nord.

Nord-Korea truer naboene i sør med nye militærangrep hvis nabolandet ikke fjerner høyttalerne, melder avisa Yonhap. Etter over ti år begynte Sør-Korea å pumpe ut propaganda og vestlig musikk over grensen 10. august.

Sørkoreanske soldater ved grensen mot Nord-Korea

Slike høyttalere har Sør-Korea utplassert i den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea. Bildet er tatt ved Yanggu.

Foto: YONHAP / Afp

– Kan skyldes krigsmarkering

Nord-Korea var en del av Korea fram til etter andre verdenskrig, da landet ble delt. Tønnesen tror torsdagens angrep kan være ment som en provokasjon fra Nord-Korea i forbindelse med 70-årsdagen for slutten på andre verdenskrig.

– Markeringen 3. september er ikke lenge til. Det skal være en stor markering i Bejing, og jeg tror de kan ha ønsket å forstyrre og provosere i forkant av dagen.

Ifølge Tønnesson er det sjelden sivile i grenseområdene mellom Nord- og Sør-Korea. Han tror ikke angrepet er ment for å ramme sivilbefolkningen.

– Her er det kun soldater som oppholder seg. Det ligger landminer utplassert, og det er lite sannsynlig at dette angrepet er myntet på sivilbefolkningen. Vi har sett tidligere at det har blitt skutt strategisk mot fysisk viktige mål, men hvor det er lite sannsynlig å treffe mennesker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt