NRK Meny
Normal

– Svært lite sannsynlig at ebola-utbrudd spres til Europa

Ørjan Olsvik, professor i epidemiologi, mener den høye dødeligheten ved ebola-smitte gjør det mindre sannsynlig at utbruddet i Guinea når epidemiske proporsjoner. Verdens helseorganisasjon har nå forsøkt å dempe panikken i landet.

Guinea

Ansatte i Leger uten grenser (Medecin sans frontieres) bærer et offer for hemoragisk feber i Guekedou, Guinea. Hemoragisk feber forårsakes av flere virus, det meste kjente av dem er ebola. Hjelpeorganisasjoner påpeker at det er avgjørende at de døde ikke berøres i forbindelse med begravelser.

Foto: SEYLLOU / Afp

Det dødelige ebolaviruset har brutt ut i Guinea, og siden spredt seg til nabolandene Liberia og Sierra Leone. Så langt skal over 90 personer ha omkommet som følge av viruset i de tre landene.

Viruset kan ha spredt seg til Guineas hovedstad Conakry, der det bor nærmere to millioner innbyggere. Leger uten grenser har sagt til NRK at de frykter at utbruddet skal komme ut av kontroll, og mener det er snakk om en «ebola-epidemi uten sidestykke».

Ørjan Olsvik er professor i utbruddsepidemiologi - læren om smittsomme sykdommers forløp - og rådgiver for Forsvaret i epidemispørsmål. Han har fulgt med på ebolautbruddet i Guinea, og sier det foreløpig ikke er noe som tyder på at utbruddet kommer til å bli «uten sidestykke».

– Det er veldig vanlig at man overdimensjonerer et utbrudd. Det har man sett mange ganger før, sier Olsvik, og nevner blant annet svineinfluensaen som eksempel.

Fargelagt avbildning av Ebola-virus ved hjelp av et elektronmikroskop.

Ebolaviruset, sett gjennom et elektronmikroskop. Bildet er fargebehandlet, for å gjøre viruset mer tydelig.

Foto: CDC

Dør svært fort

Olsvik presiserer at han ikke kritiserer Leger uten grensers arbeid, og understreker at ebola faktisk er et ekstremt dødelig virus.

– Det slår til så kjapt, og man dør ofte før man får gjort noe med det. Det rammer flere organsystemer, og ødelegger blant annet blodets evne til å koagulere. Dermed oppstår det ofte multiorgansvikt, og blødninger fra munn, nese, øye og ører, forklarer Olsvik.

Mellom 40 og 100 prosent av dem som smittet av ebola dør. Dette er faktisk noe av det som gjør at ebola-epidemier sjelden blir særlig store, sammenlignet med andre sykdommer. Professoren trekker fram at det siden det første registrerte ebolautbruddet i 1976 – i det som nå er Den demokratiske republikken Kongo – aldri er meldt om utbrudd med flere enn 300 døde.

Personer som er smittet av ebola, dør som regel innen 14 dager.

– Folk dør for fort til at det sprer seg. Det skyldes blant annet at tiden man er smittebærer blir så kort – fordi man dør så fort, sier Olsvik.

Personer som har omkommet etter ebola-smitte er fortsatt smittebærere. I Guinea er det skikk at de døde berøres i forbindelse med begravelser. Kunnskap for å hindre denne tradisjonen er avgjørende når det gjelder å hindre spredning av sykdommen, ifølge flere hjelpeorganisasjoner.

De til dels groteske symptomene på ebola-smitte er veldig tydelige, gjerne allerede kort tid etter at man er smittet. Dette gjør saamtidig at sykdommen lett kan identifiseres, påpeker Olsvik.

– Dersom noen begynner å renne fra blod fra nese, øyne og øre i et område der man vet at det har vært et utbrudd, så er det etter alt å dømme ebola.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ørjan Olsvik

Professor Ørjan Olsvik forklarer at det er lite sannsynlig at det pågående ebolautbruddet vil spre seg til Europa.

Foto: Kristine Østvold / NRK

WHO: – Ingen epidemi

Verdens helseorganisasjon (WHO) uttalte tirsdag at ebolautbruddet i Guinea er «veldig alvorlig», men at det foreløpig ikke er snakk om en epidemi. Organisasjonen forsøker dermed å dempe den panikken som har oppstått i det vestafrikanske landet.

WHO avviser ifølge nyhetsbyrået Reuters Leger uten grenser påstand om at man står overfor en «epidemi uten sidestykke».

– Det er fortsatt relativt smått ennå. Tidligere utbrudd har vært på over 400 smittede, sier WHO-talsmann Gregory Hartl.

Olsvik, som nå er ansatt ved Universitetet i Tromsø, viser til at han tidligere har jobbet som utbruddsepidemiolog ved Centers for Disease Contol and Prevention (CDC) i Atlanta. CDC er en amerikansk føderal etat underlagt Helse – og sosialdepartementet, som har hatt oppdrag i en rekke afrikanske land.

Ifølge Olsvik er det eneste fornuftige man kan gjøre ved et ebolautbrudd, å isolere dem som er syke og dem som kan være smittet i egne reservoarer.

– Det problematiske er at det ikke er noen behandling, annet enn det å pleie å gi oksygen. Det jobbes intensivt med vaksiner og behandling, men foreløpig er det langt frem, sier Olsvik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mat på gaten

I Guinea har man forbudt salg av flaggermus-suppe og ape, av frykt for at dette skal være kilden til ebola-smitten. Såkalt «roadmeat» er populært i Guinea, men Olsvik mener det ikke er bevis for at flaggermus er smittekilden.

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

– Panikken sprer seg

Han er enig med Leger uten grenser i at det er mer alvorlig at ebola-utbruddet skal ha nådd hovedstaden Conakry, men mener det er grunn til å dempe panikken noe.

Nyhetsbyrået AFP melder onsdag ettermiddag at fire personer har omkommet som følge av ebolasmitte i hovedstaden.

– Det er et større problem i en by, enn på landsbygda. Det viktigste er at alle mennesker som har vært i kontakt med mulige smittebærere, isoleres. Det bør være på et eget sted, en skole eller et samfunnshus. Alle leger og pleiere som har direkte kontakt med pasienter, må gå rundt i luftsikker vernedrakt, sier Olsvik.

Han legger til at det foreløpig virker som WHO og andre organisasjoner, som Leger uten grenser, har gjort en god jobb med å begrense utbruddet.

Plan Norge, som også er på plass i Guinea, skriver i en pressemelding at frykt og panikk er i ferd med å spre seg i de ebolarammede områdene. Mange lokalsamfunn vært vitne til døende mennesker med kraftige blødninger og blodig oppkast.

– De er redde og mange har sett hvor dramatisk det er når folk dør av denne blødningsfeberen. Det florerer også mange rykter om hva dette er og hvorfor det rammer, og frykten sprer seg. Vi må bredt adressere denne frykten og selve sykdomsutbruddet, sier Kjell Erik Øie, programsjef i Plan Norge.

Han mener det å spre riktig og faktabasert informasjon nå det viktigste tiltaket man kan gjøre for å redde liv og hindre videre panikk.

– Ebola er en svært smittsom sykdom. Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine. Men enkle tiltak som håndvask er avgjørende for å hindre videre spredning av viruset, sier Øie.

– Spres neppe til Europa

Flere nordmenn husker fryktinngytende reportasjer om ebola på 90-tallet, blant annet da 250 mennesker døde i Den demokratiske republikken Kongo i 96. Ved noen anledninger har også det ebola-lignende viruset Reston blitt påvist i Europa og USA.

Årsaken har som regel vært at aper som har blitt fraktet fra Afrika i forskningsøyemed har vært smittebærere. Olsvik forklarer dyr som er smittebærere kan se helt upåvirkede ut, og lever tilstrekkelig godt til at de kan føre smitten videre.

Ifølge Olsvik er det teoretisk mulig, men svært lite sannsynlig at ebolautbruddet i Guinea skal spre seg til Europa.

– Teoretisk sett kan det skje. En lege som har arbeidet i et område med ebola kan være smittet, før han hopper på et fly. Han kan være smittet, og så oppdages det etter en ukes tid. Men det er lite sannsynlig at en ebolapasient kommer seg på et fly, i alle fall dersom symptomene er synlige, sier Olsvik.

Internasjonale medier har spekulert i at flaggermus kan være den mulige smittebærer for det nåværende ebolautbruddet. Ifølge Olsvik er det ikke gjort vitenskapelige undersøkelser som underbygger dette.

– Man hører veldig ofte i Afrika om hva som er årsaken, uten at det er gjort noen epidemiologiske undersøker. Det kan være basert på at flaggermus tidligere har blitt identifisert som en bærer. Det som nå skjer er at mennesker smitter mennesker, sier Olsvik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt