NRK Meny
Normal

Eksilpolitiker vender tilbake

Eksilpolitiker Moncef Marzouki har vendt tilbake til Tunisia for å sikre seg en rolle i maktvakumet som har oppstått etter voldsomme demonstrasjoner i landet.

Opposisjonsleder Moncef Marzouki i Tunisia

Eksilpolitikeren Moncef Marzouki ble tatt i mot som en helt da han landet på flyplassen i hovedstaden Tunis i går.

Foto: STR / Afp

Moncef Marzouki, som har vært i eksil i Frankrike de siste åtte årene, returnerte til Tunisia i går. Han ble møtt med åpne armer og høylytt jubel fra tunisiere som hadde møtt opp på flyplassen i Tunis.

Marzouki vil stille som presidentkandidat i det forekommende valget og vil tvinge tidligere president Zine El Abidine Ben Ali til å returnere til Tunisia, slik at han kan bli stilt for retten.

Les: Presidenten har forlatt Tunisia

– RDC er en parasitt. De har utnyttet landet vårt. Når vi fjerner dette partiet, vil staten fungere mye bedre, sa Marzouki på flyplassen.

Han kaller overgangsregjeringen til Mohamed Ghannouchi «et spill for galleriet» og får bred støtte fra folket.

Les: Tåregass mot protest i Tunisia

Meningsytringer på gata

Voldsomme og høylytte diskusjoner om politikk på gata preger livet i Tunisia. På grunn av de voldelige demonstrasjonene er det nå portforbud i Tunis. Stengte butikker gjør det vanskelig å kjøpe mat.

Video Sidsel Wold rapporterer fra Tunisia

VIDEO: NRKs Sidsel Wold forteller om tilstanden i Tunisia

– Ghannouchi er en ulv i fåreklær

Mohamed Ghannouchi

Mohamed Ghannouchis nye samlingsregjeringen faller ikke i god jord hos det tunisiske folket.

Foto: HO / Reuters

Ghannouchi var statsminister under den forhatte presidenten Zein al-Abidine Ben Ali, men er nå blitt leder for en nasjonal samlingsregjering.

I den nye samlingsregjeringen har opposisjonspartier, som lovet, fått en rekke plasser. Blant annet får opposisjonslederne Ahmed Ibrahim og Mustafa Ben Jaafar får ministerposter.

Men samtidig ble det klart at utenriks-, innenriks-, finans- og forsvarsministrene beholder sine stillinger.

Dette har fått det tunisiske folket til å strømme ut i gatene i protest mot samlingsregjeringen, ettersom de frykter at Ghannouchi er en ulv i fåreklær.

Selv om den nye regjeringen har lovet å løslate politiske fanger, innføre presse- og organisasjonsfrihet og rettsforfølge korrupsjon, stoler ikke befolkningen på Ghannouchi.

Situasjonen i landet er fortsatt kaotisk. Politi og militære styrker har brukt vannkanoner, tåregass og batonger for å spre demonstrantene og slå ned på opprøret.

Video Tåregass mot demonstranter i Tunis

VIDEO: Demonstranter tok til gatene og kastet stein mot politiet og militæret. Politiet og militæret svarer tilbake med samme mynt.

Les mer:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt