Hopp til innhold

Flere drept i leir for eksil-iranere i Irak

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Opposisjonelle iranerne i Ashraf-leiren på grensen mellom Irak og Iran melder at minst 25 skal være drept. Den irakiske hæren som anklages for å ha angrepet leiren sier bare tre personer mistet livet i sammenstøt.

Ashraf-leiren ligger i Irak, på grensen til Iran, og huser rundt 3.400 tilhengere av den iranske opposisjonsgruppen Folkets mujahedin. Gruppen bosatte seg i leiren på grensen til Iran på 1980-tallet, og fikk godkjennelse fra Saddam Hussein til å holde til der. Under Iran-krigen på 1980-tallet var leiren en av flere militærleire som gruppen drev sin motstandskamp fra inn mot regimet i Iran.

I dag kommer det meldinger om sammenstøt og mange døde, fra talsmenn inne i leiren.

Ifølge en gruppe eksiliranere ble minst 25 mennesker drept i Ashraf-leiren fredag da steinkastende iranere støtte samme med irakiske regjeringssoldater, som åpnet ild mot iranerne.

– Dette er en massakre, en katastrofe, sier leirens juridiske rådgiver Behzad Saffari til nyhetsbyrået AP. Han har selv tidligere bodd i leiren, men holder ikke til der nå.

Inne fra leiren hevder beboere at 28 personer ble drept og minst 325 ble skadet i det de kaller et direkte angrep fra irakiske militærstyrker. Tallene kan derimot ikke bekreftes av uavhengige kilder fordi få har tilgang til leiren.

– De kom inn i leiren og startet et angrep med granater, skytevåpen og tåregass, var beskrivelsen rådgiveren Saffari hadde fått.

Flere videoer lastet opp på nettet av opposisjonelle viser militære styrker til fots og kjøretøyer med irakiske flagg som jakter på en gruppen mennesker på en slette. Videoene kan derimot ikke verifiseres av uavhengige kilder som ferske.

– Kastet stein

Talsmenn for den irakiske hæren benekter ikke at det har vært sammenstøt, men forteller at de bare kjenner til at tre mennesker mistet livet. Sammenstøtene skal ifølge hæren ha startet da de skiftet ut sine styrker i området. Noe som resulterte i steinkasting fra beboerne i leiren.

– Sammenstøtene startet litt etter klokken halv fem om morgenen da hæren flyttet på noen av posisjonene sine. Tre personer ble drept og og tjue ble skadd, blant dem seks av våre soldater, uttalte talsmann for den iraksiske hæren i Baquba Hassan al-Tamimi til nyhetsbyrået AFP.

Sykehuskilder i Baquba opplyser at tre døde personer var brakt dit, mens over 20 sårede fikk behandling. Seks av de sårede er irakiske soldater.

– Bekymret for mor, far og bror

Også norske eksil-iranere er bekymret for situasjonen, flere av dem skal ha slektinger og venner i leiren som nå er en interneringsleir etter den USA-ledede invasjonen av Irak.

– Jeg er bekymret for moren, faren og broren min som er i leiren, sier eksiliraneren Milica Javdan. Hun tilhører gruppen National Council of Resistance of Iran.

Gruppen var i dag med på å arrangere en demonstrasjon foran USAs ambassade i Oslo og foran Utenriksdepartementet (UD). Til sammen deltok rundt 40-50

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttaler seg om vold mot sivile.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

demonstranter i markeringen.

Utenriksdepartementet (UD) og Jonas Gahr Støre beklager sterkt volden mot sivile i Ashraf-leiren.

– Jeg beklager sterkt volden mot sivile. Jeg vil understreke irakiske myndigheters ansvar for beboernes sikkerhet, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

UD forklarer at de nå prøver å få klarhet i hva som har skjedd i Irak.

– Gjennom våre kanaler, blant annet FN-operasjonen UNAMI, forsøker vi å skape større klarhet i hendelsesforløpet. Norge har gjentatte ganger uttrykt bekymring for situasjonen i Camp Ashraf og understreket at irakiske myndigheter har ansvar for leiren.

– Jeg har i dag bedt Norges ambassadør til Irak om å ta opp saken med irakiske myndigheter, sier utenriksministeren, sier Støre.

NRK har blitt kontaktet av flere norske eksil-iranere som er svært bekymret for venner og kjente. En av dem kan fortelle hvordan han får høre om bekjente som har mistet livet.

– Sønnen til en venn av meg som lenge bodde i Gøteborg var en av de første som ble drept i angrepet, sier Beroz Omid som til daglig jobber som tannlege i Trondheim.

Han forteller at USA lovte at befolkningen i leiren ikke skulle lide selv om de ga kontrollen over til irakiske myndigheter. Ifølge Omid skal USA og FNs observatører som jevnlig besøker leiren ikke ha sluppet inn ved forrige besøk.

Ber USA gripe inn

Eksil-iranerne krever at USA og verdenssamfunnet griper inn mot det de kaller overgrep mot mennesker som skulle være beskyttet som sivile.

Etter den amerikanskledede invasjonen i 2003 lot den væpnede opposisjonsgruppen seg avvæpne.

Amerikanerne overlot kontrollen med leiren til irakiske myndigheter i 2009, mot garantier for de internertes rettssikkerhet og at de ikke skulle utvises til stater hvor de risikerer forfølgelse.

USAs forsvarsminister Robert Gates er i dag på besøk i Nord-Irak for å besøke amerikanske militære styrker stasjonert i landet. Til journalister som følger ham kunne ministeren bekrefte at han var informert om døde i leiren, men ikke hvor mange det var snakk om.

Gates fortalte at amerikanske styrkeropprettholder et nærvær i området, men sa ingenting om USA vil gripe inn.

– Jeg ber irakiske myndigheter innstendig om å fare varsomt fram og opprettholde sine forpliktelser om å ta vare på innbyggerne i Ashraf-leiren i tråd med internasjonale forpliktelser, sa Gates til journalistene ifølge nyhetsbyrået AP.

FNs kontorer i Bagdad som holder oppsyn med situasjonen i Ashraf-leiren ønsket ikke å gi noen kommentar da internasjonale nyhetsbyråer kontaktet dem i dag.

I sin siste oppdatering til Sikkerhetsrådet, datert den 31. mars, omtaler FN Ashraf-leiren slik:

– FN fortsetter å overvåke situasjonen i Ashraf-leiren etter at de amerikanske styrkene forlot området. Vi vil ha en dialog med irakiske myndigheter rundt bekymringer for de humanitære forholdene for beboerne i leiren.

FN i Bagdad rapporterer også om flere mindre hendelser i den senere tid.

– Flere hendelser skal ha endt i voldelige sammenstøt mellom irakisk politi og beboere i slutten av desember 2010. Den 7. januar kom det også til sammenstøt mellom irakiske demonstranter som samlet seg rundt leiren og beboere. Demonstrantene protesterte mot at eksil-iranerne fortsatte å oppholde seg i området.

Ifølge FN har irakiske myndigheter insistert på at leiren ikke kan få fortsette å bli der den er i evig tid.

Ikke første sammenstøt

Leiren er omstridt irakisk politikk, blandt annet fordi den iranske opposisjonsgruppen som holder til der hadde kontakt med den tidligere presidenten Saddam Hussein. Det var Hussein som tillot opposisjonsgruppen å etablere leiren under krigen han førte med Iran på 1980-tallet.

I den senere tid har forholdene med Iran blitt bedre, og at de politikken i Irak er dominert av shiamuslimer kan ha hatt en innvirkning.

Statsminister Nouri al-Maliki i Irak har over lengre tid gitt uttrykk for at han vil ha hele leiren nedlagt.

Så sent som i desember i fjor skal myndighetene ha gjort forsøk på å flytte beboerne, men forsøket lykkes ikke.

Les også: Irak stormet iransk leir
Les også: Eksil-iranere drept av Irakisk politi
Les også: Leter etter nordmenn i Irak-leir

Forholdet mellom irakiske myndigheter, spesielt ved politi og militære styrker, har vært spent etter at USA trakk seg ut fra leiren. Sist det var større sammenstøt ved leiren var i juli 2009 da minst seks mennesker ble drept.

SISTE NYTT

Siste nytt