Eksfanger om forholdene i syriske fengsler: – Innesperret i rom med lik

Tidligere fanger kommer med grusomme skildringer om tortur, inhumane forhold og massedød i syriske fengsler i en ny Amnesty-rapport.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-MANBIJ

Nær 18.000 fanger har dødd i syriske fengsler siden 2011, ifølge Amnesty International. Flesteparten av de overlevende fra de syriske fengslene sitter igjen med fysiske og psykiske skader.

Foto: RODI SAID / Reuters

Syriske myndigheter driver tortur i «massiv skala» i landets fengsler, ifølge en ny Amnesty-rapport. Organisasjonen hevder at 17.723 fanger har dødd av tortur og annen dårlig behandling i løpet av fem år.

Amnesty baserer seg på intervjuer de har gjort med 65 personer som har overlevd tortur i leirer operert av syriske etteretningsorganisasjoner og i militærfengselet Saydnaya i utkanten av Damaskus. Fangene forteller at de utsettes for psykisk og fysisk mishandling.

Mange skal ha fått negler trukket ut, fått kokende vann over seg og blitt brent med sigaretter.

– De vil at det skal være så inhumant som mulig. Blodmengden jeg så var som en elv. Jeg kunne aldri forestille meg at menneskeheten kunne synke til dette nivået. De ville ikke hatt problemer med å drepe oss der og da, sier en tidligere fange som heter Samer som ble arrestert ved byen Hama.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjon av tortur ved syriske fengsler

Amnesty International beskriver praksisen i fengslene som forbrytelser mot menneskeheten.

Foto: Amnesty International/Mohamad Hamdoun

Toruren starter på vei til fengselet

Ifølge fangene starter torturen idet de blir arrestert, mens de blir transportert og før de setter fot i interneringsleirene.

Når de kommer til leiren blir de møtt av de som blir kalt en «velkomstfest», et ritual som består av harde slag med metallstenger mot kroppen.

– De slo absolutt over alt på hele kroppen, til og med mot hodet, sier Samer.

Fangene forteller at «velkomstfestene» ofte blir etterfulgt av det som blir kalt «sikkerhetssjekker» der særlig kvinner blir utsatt for seksuell vold eller voldtekt.

– De tok på meg håndjern og bind for øynene. Lederen av gruppen var en veldig slem mann. Han tok på alle jentene. Han tok oss med inn på kontoret sitt og tok på oss på en fæl måte samtidig som han onanerte, forteller «Maha».

Sover sammen med døde i stappfulle celler

Tortur ved syriske fengsler

Denne torturmetoden går ut på at offeret blir tvunget til å sitte i et bildekk med hendene knyttet bak ryggen mens personen blir slått. Både kvinner og menn sier de har gjennomgått denne torturmetoden i syriske fengsler.

Foto: Amnesty International/Mohamad Hamdoun

Cellene fangene oppholder seg i er så overfylte at fangene må bytte på å sove. Flertallet av de overlevende sier de har sett at medfanger har dødd i fengslene.

En fange som går under navnet «Ziad» sier at ventilasjonen ved militærfengselet i Damaskus sluttet å virke og at sju personer døde av kvelning.

– Vaktene begynte å sparke i oss for å se hvem som var døde og hvem som var levende. De ba meg og en annen overlevende om å reise oss opp. Det var da jeg innså at sju mennesker ved siden av meg var døde. Jeg hadde sovet ved siden av sju lik. Jeg så ut i korridoren, og der lå 25 andre døde kropper, forteller han.

Elektriske støt

Bruken av elektriske støt mot fanger er hyppig dokumentert i syriske fengsler, ifølge rapporten. I noen tilfeller skal fangevokterne ha helt vann over fangene og tvunget dem til å stå i vannet mens de sendte elektriske sjokk.

«Maha» sier hun har blitt utsatt for denne torturmetoden to ganger i militærleiren i Damaskus.

– Den første gangen tok de to kabler mot hodet mitt. Den andre gangen helte de vann på gulvet og brukte kabler. Jeg startet å blø som om jeg hadde menstruasjon. Det er vanskelig å forklare hvordan det føltes. Munnen og nesen ble blå og jeg besvimte. Det er så smertefullt. De har ulike grader av intensitet og de bruker generelt høyere intensitet på menn.

– Rettet mot sivile

I flere tiår har syriske regjeringsstyrker brukt tortur som et middel til å knuse sine motstandere, sier Philip Luther, som leder Amnestys program i Midtøsten og Nord-Afrika.

– I dag blir det utført som del at et systematisk og omfattende angrep mot enhver i sivilbefolkningen som er mistenkt for å være i opposisjon mot regjeringen, sier Luther.

Luther oppfordrer verdenssamfunnet, spesielt Russland og USA, til å sørge for at fangemishandling havner på toppen av dagsordenen når de har samtaler med landets krigførende parter.

Tortur i syriske fengsler

Fanger i interneringsleiren må holde ut nådeløs tortur og mishandling under avhør når vaktene forsøker å tvinge fram tilståelser eller annen informasjon, ifølge rapporten.

Foto: Amnesty International/Mohamad Hamdoun
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt