Eksdiktator stilles for retten for folkemord i Guatemala

En dommer i Guatemala har beordret rettssak mot eks-diktatoren Jose Efrain Rios Montt for massedrap på landets urfolk under hans presidentperiode i 1982-1983.

Efrain Rios Montt

Eksdiktatoren drikker juice under en pause i høringene i Høyesterett i Guatemala City mandag.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

Den tidligere USA-støttede diktatoren, Jose Efrain Rios Montt, må i retten svare på anklagene om at han skal ha bestilt drap, tortur og fordrivelse av tusenvis av mayaindianere. Ifølge påtalemyndigheten foreligger det nok bevismateriale til en rettssak.

Rios Montt hersket under en av de blodigste periodene av den 36 år lange borgerkrigen i Guatemala.

Menneskerettsforkjempere har sagt at Rios Montts straffeforfølgelse vil være en viktig symbolsk seier for ofrene for én av de mest grusomme konfliktene som har herjet i Mellom-Amerika.

– Står bak massedrap

Den 86-år gamle eksdiktatoren anklages blant annet for å stå bak massakren i El Quiché, nordvest for Guatemala City, der mer enn 1750 mayaindianere ble drept.

Regimet og militæret hevdet mayaindianerne var venstreorienterte opprørere som støttet geriljaen, men mayaindianerne var oftest ikke involvert i konflikten.

Borgerkrigen endte med en fredsavtale i 1996, men inntil da hadde minst 200.000 guatemalanere blitt drept under konflikten. Rios Montt var president og diktator i Guatemala mellom 9. juni 1982 og frem til 8. august 1983.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Guatemala

Slektninger av ofre under borgerkrigen i Guatemala gråt under høringen mandag.

Foto: JOHAN ORDONEZ / Afp

Husarrest

Rios Montt har sittet i husarrest i over et år. Rios Montt, kledd i en grå dress, ankom høringen mandag. Ved sin inntreden i rettssalen, hilste han på en liten gruppe pensjonerte menn fra militæret.

Utenfor lokalet var også en gruppe slektninger av ofrene for borgerkrigen. De var sterkt preget under høringen og mange brøt ut i gråt.

Mayafolket utgjør et flertall av befolkningen i Guatemala. I 1999 presenterte fredsprisvinner Rigoberta Menchú anklager om tortur, folkemord, ulovlig fengsling og statsstøttet terrorisme mot Rios Montt og fire andre pensjonerte guatemalanske politikere og tidligere generaler.

Norsk president i Guatemala sto bak brudd på menneskerettighetene

Guatemalas tidligere president, den norskættede generalen Kjell Eugenio Laugerud, kom til makten i et militærstøttet kupp. Hans regime sto også bak omfattende brudd på menneskrettighetene.

Rett før Laugerud forlot presidentkontoret ble 53 mayaindianere massakrert av regjeringsstyrker.

Overgrepene mot urbefolkningen økte i årene etter Laugerud, først under general Fernando Romeo Lucas og deretter under general Efrain Rios Montt.

Guatemala

Landets sikkerhetsstyrker styrte fortsatt landet med hard hånd i 1995.

Foto: Kruhaug, Nils Inge / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt