Hopp til innhold

Skal finne ut hvem som lekket Thorning-Schmidts skattepapirer

I dag starta Skattekommisjonen i Danmark behandlinga av saken mot statsminister Helle Thorning-Schmidt og mannen hennes Stephen Kinnock. Saken kan ende med at landets tidligere skatteminister stilles for riksrett.

Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidt

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og mannen Stephen Kinnock ble frikjent etter skattebeskyldninger i 2011. I dag gikk startskuddet for del to av skattesaken.

Foto: Jens Dresling / Ap

I 2010 kom de første anklagene mot daværende opposisjonspolitiker Helle Thorning-Schmidt og hennes mann Stephen Kinnocks skatteunndragelser. Den danske avisa BT hadde sommeren 2010 en føljetong med saker, som sådde tvil om Kinnock hadde snylta på skatten fordi han ikke betalte skatt i Danmark, men i Sveits, der han jobbet.

Skattemyndighetene i Danmark satte i gang ei gransking, og i september samme år ble paret frikjent for beskyldningene om skattefusk. Thorning-Schmidt valgte å offentliggjøre konklusjonen til Skat København, men under valgkampen høsten 2011 ble hele redegjørelsen lekka til BT. Her kom det blant annet fram at statsministerkandidaten i flere år hadde nytt godt av mannens skattefradrag.

I dag starta del to av skattesaken, nemlig arbeidet med å finne ut om personer utenfor Skat København har forsøkt å blande seg inn i saksbehandlinga.

Det spekuleres blant annet i om daværende skatteminister Troels Lund Poulsen prøvde å påvirke avgjørelsen i en bestemt retning. Dersom dette blir bekrefta av kommisjonen, er det snakk om maktmisbruk fra statsrådens side, og dermed kan han bli stilt for riksrett.

Blir det riksrettssak, kan den politiske karrieren til både Poulsen og hans tidligere sjef, eks-statsminister Lars Løkke Rasmussen, være over.

43 personer skal avhøres

Skattekommisjonen avhørte i dag de første av til sammen 43 vitner, deriblant flere journalister, redaktører, høytstående embedsmenn, pr-rådgivere og politikere.

Lars Løkke Rasmussen

Danmarsk tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen er blant politikerne som står på avhørslista til Skattekommisjonen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

De viktigste spørsmålene kommisjonen vil ha svar på er hvem som lekka Helle Thorning-Shmidts skatteopplysninger til pressa, og om politikere forsøkte å påvirke behandlinga av skattesaken mot den daværende opposisjonspolitikeren.

– De skal først og fremst finne ut hva som egentlig har foregått, hvem som har gjort hva, og hvorfor de har gjort det, sier professor i forvaltningsrett Claus Haagen Jensen, som selv har sittet i liknende kommisjoner, til Berlingske Tidende.

Daværende skatteminister Troels Lund Poulsen og hans rådgiver Peter Arnfeldt er blant politikerne som skal avhøres. Ifølge Ekstra Bladet var det sistnevnte som sto bak lekkasjene av Thorning-Schmidts private skattepapirer.

Ekstra-Bladets sjefsredaktør Poul Madsen og journalist Jan Kjærgaard var de første som måtte forklare seg for kommisjonen. De måtte blant annet dokumentere hvordan de vet at statsrådens PR-rådgiver sto bak. Madsen fortalte i retten at han krevde å få den ni sider lange redegjørelsen av skattesaken i papirform, og at statsrådens rådgiver til slutt aksepterte dette.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skal også avgi forklaring for kommisjonen. De 43 avhørene vil gjennomføres over en periode på et halvt år.

Skattedepartementet i hemmelige møter

Kort tid etter at redegjørelsen til Skat København ble lekka til BT høsten 2011, kunne danske aviser avsløre flere detaljer fra saken.

Blant annet skrev Politiken om at departementssjef Peter Loft fra Skattedepartementet hadde vært i møter med Skat København mens Thorning-Schmidt-saken ble behandla.

Ifølge avisa brøt Peter Loft alle regler da han forsøkte å få med et kritisk avsnitt om Thorning-Schmidts ektemann i sakens konklusjon. Når det i tillegg er kjent at skatteministerens rådgiver kan stå bak lekkasjen av private dokumenter, er dette blant skattesakens mest sentrale punkter og vitner.

Det er bare ett problem. Skatteministeren og hans rådgiver kan kun avhøres dersom de selv ønsker det.

– I likhet med storparten av vitnene, er de nemlig fritatt for vitneplikt, forteller professor Claus Haagen Jensen til Berlingske Tidende.

Ifølge Jyllands-Posten kan vitner som risikerer en straffesak, oppsigelse eller annen disiplinær straff på arbeidsplassen nekte å svare på kommisjonens spørsmål. Det er kun vitner som ikke risikerer dette, som plikter å svare.

– Dersom vitnene er utenforstående og ikke kan belastes, plikter de å svare på spørsmålene og snakke sant. Er det derimot fare for at vitnene kan bli utsatt for en straffesak eller ansettelsesmessige konsekvenser, har de ikke plikt til å svare på spørsmål, sier kommisjonsformann Lars E. Andersen.

Det betyr at vitnene kan lyve uten å bli straffa. Ifølge Jensen ligger det imidlertid et voldsomt press på dem for å si sannheten.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt ble Danmarks første kvinnelige statsminister da hun etterfulgte Lars Løkke Rasmussen i 2011.

Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

Måtte svare på homo-rykter

I helga tok skattesaken ei ny vending, da den seksuelle legninga til statsministerens ektemann, Stephen Kinnock, dukka opp i forbindelse med behandlinga av saken.

Ifølge Danmark Radio er det parets egen revisor, Frode Holm, som skal ha spredt rykter om at Stephen Kinnock er biseksuell eller homofil. Dette skal ha kommet fram på et møte om skattesaken.

Thorning-Schmidt skal ha mottatt et brev med disse uttalelsene i helga, og gikk da offentlig ut og avviste ryktet om mannens legning.

– For det første synes jeg ikke dette er et spørsmål. Men nei, det er han ikke, sa hun, og la til at ryktene har vært vanskelige for familien.

Samtidig kunngjorde paret at Frode Holm ikke lenger er deres revisor.

Fare for foreldelse

Det første som undersøkes av kommisjonen, er altså hvem som sto bak lekkasjene av statsministerens private skattedokumenter. Det er nemlig en risiko for at en eventuell straffesak mot de som lekka dokumentene, vil bli foreldet. Dette avhenger imidlertid av at lekkasjene har skjedd under særdeles skjerpede omstendigheter, eller ei.

Dersom det er ikke snakk om særdeles skjerpede omstendigheter, kan det gi bøter eller fengselsstraff i inntil seks måneder. Men da er foreldelsesfristen to år, det vil si at den løper ut i midten av september.

Er det derimot snakk om særdeles skjerpede omstendigeter, vil straffen stige til to år og foreldelsesfristen utvides til fem år.

Hittil er det politiet som har hatt ansvar for å undersøke lekkasjene, men de fryser sin etterforskning mens kommisjonen arbeider. Det skyldes blant annet at Ekstra Bladets sjefsredaktør og en av avisas journalister har sagt at de kun vil vitne for kommisjonen, skriver Jyllands-Posten.

Skal gå gjennom flere tusen eposter

Skattekommisjonens formann Lars E. Andersen fortalte i dag at kommisjonen skal gå gjennom alle inn- og utgående eposter fra skattevesenets 8000 ansatte for å finne kilden til lekkasjen.

– Det er et helt enormt materiale, som vi henta den 19. juni i år. Vi har kun kommet gjennom halvparten av materialet. Hittil har vi funnet 16 sider som kan ha interesse i lekkasjedelen av saken, sa han til Jyllands-posten på vei inn til det innledende møtet i Skattekommisjonen.

Skattekommisjonen har i utgangspunktet to år på seg fra den ble nedsatt, til den kommer med sin rapport. Det kan imidlertid bli nødvendig å innkalle flere vitner, og det er også mulig å be om ytterligere tid.