Guatemalas "norske" eks-president er død

Kjell Eugenio Laugerud, Guatemalas norskættede president på midten av 1970-tallet, er død.

Kjell Laugerud

Laugerud taler til folket på torget i Patzun i Guatemala, etter jordskjelvkatastrofen i 1976. I bakgrunnen skimtes byens katedral, som ble ødelagt under jordskjelvet.

Foto: Scanpix

Laugerud døde 79 år gammel i hjemmet sitt i Guatamala City på onsdag.

Han blir husket for omfattende menneskerettighetsbrudd under hans regime mellom 1974 og 1978, og for innsatsen etter at et jordskjelv rammet landet.

Far fra Hokksund

Eks-presidentens mor var fra Guatemala, mens faren kom fra Hokksund i Buskerud.

Han ble forsvarsminister i Guatemala i 1971. Tre år senere kom han til makten i et militærstøttet kupp, i spissen for høyrepartiet MLN.

Laugerud styrte de neste fire årene, mer eller mindre som en diktator, og regimet sto bak omfattende brudd på menneskerettighetene.

Kritisert for menneskerettighetsbrudd

I 1976 ble landet rammet av et jordskjelv landet som drepte 23.000 mennesker. Laugeruds popularitet steg i etterkant av skjelvet, fordi han raskt besøkte katastrofeområdene, og fordi han tok imot hjelpen fra andre land på en effektiv måte.

Han hjalp Guatemala med å komme seg gjennom gjenoppbyggingen med det populære utsagnet "Guatemala er skadet, men ligger ikke for døden".

Men samtidig ble Laugeruds regjering kritisert internasjonalt for brudd på menneskerettighetene. Antatte geriljasympatisører og venstreorienterte ble bortført, torturert og drept.

Overgrep mot indianere

Blant annet rettet USAs president Jimmy Carter kritikk mot menneskerettighetssituasjonen i Guatemala i 1977.

Rett før Laugerud forlot presidentkontoret, ble 53 mayaindianere massakrert av regjeringsstyrker.

Overgrepene mot indianerbefolkningen, som de militære anklaget for å støtte geriljaen, økte i årene etter Laugerud. Titusenvis av sivile ble drept og mange andre forsvant for aldri mer å komme til rette igjen.

Fløgstad og Rosén

Laugeruds norske aner ble godt kjent i Norge på 1970-tallet. Laugerud fikk senere oppmerksomhet her til lands gjennom blant annet Kjartan Fløgstads bok «Eld og vatn. Nordmenn i Sør-Amerika» fra 1999, og Alex Roséns intervju i programserien "Folk i farta" i 2001 .

Han etterlater seg to døtre og skal begraves søndag, opplyser militærtalsmannen Byron Gutierrez til nyhetsbyrået AP.

SISTE NYTT

Siste nytt