Eks-general dømt til livstid

Den fryktede militærlederen Luciano Menendez fra Argentinas diktaturtid er dømt til livsvarig fengsel for kidnapping, tortur og drap.

Publikum utenfor rettslokalene i Cordoba har mottat dommen mot eks-general Menendez

Publikum utenfor rettslokalene i Cordoba har mottat dommen mot eks-general Menendez.

Foto: STR / REUTERS

Luciano Benjamin Menendez (81) ble dømt sammen med sju andre for kidnapping, tortur og drap.

Menendez var øverstkommanderende for den argentinske hærens

Menendez forlater rettssalen etter at dommen er avsagt.

Menendez forlater rettssalen etter at dommen er avsagt

Foto: HO / REUTERS

tredje korps i Cordoba under militærdiktaturet på 1970- og 80-tallet, og fikk et grusomt rykte som leder for et av landets verste tortursentre.

Ifølge dommen mot ham ble venstreorienterte opposisjonelle holdt fanget ved La Perla-senteret i flere måneder, før de ble skutt og drept.

Likene ble deretter dumpet på åpen gate, slik at det skulle se ut som om de var blitt drept under skuddveksling.

Ingen anger

Ifølge BBC hadde familie og venner møtt opp i retten. Dessuten hadde flere hundre møtt opp utenfor rettslokalene der domsavsigelsen ble vist på storskjerm.

Minst 13.000 mennesker ble ifølge offisielle tall drept i årene 1976 til 1983, mens menneskerettsgrupper hevder at tallet kan ha vært så høyt som 30.000.

Eksgeneralen, som i 1998 grunnla det fascistiske partiet Nuevo Orden Republicano, viste ingen tegn til anger under rettssaken, men forsvarte iherdig militærjuntaens forfølgelse av venstreopposisjonelle.

– Vi måtte ta de nødvendige forholdsregler, sa han.

Krig med marxister

Menendez er den siste av flere militære ledere som har fått sin dom, og han satt fra før i husarrest for andre forbrytelser han begikk under diktaturtiden.

- Det argentinske samfunnet stod i krig provosert frem av internasjonale marxister, mennesker som fremdeles har skjult agenda. Den triste forskjellen er at der terroristene før opererte illegalt nå virker og later som de er lovlydige borgere, sa Menendez under rettssaken.

Selv om argentinsk lov åpner for at straffedømte som er eldre enn 70 år kan få sone hjemme, og andre domfelte fra diktaturtiden har fått anledning til å sone i militærleire, slår dommen mot Menendez fast at han må tilbringe de siste årene av sitt liv i et sivilt fengsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt