Hopp til innhold

Eks-ambassadør til Norge: – Beklager

USA har ikke hatt ambassadør i Norge siden 2013. Eks-ambassadør Ben Whitney mener det truer de økonomiske og politiske båndene mellom landene, og sender en beklagelse til både regjeringen og det norske folk.

4. JULI

TIDLIGERE AMBASSADØR: Ben Whitney frykter at forholdet mellom USA og Norge tar skade av at det ikke har vært noen amerikansk ambassadør her siden 2013.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Republikaneren Benson «Ben» K. Whitney var USAs ambassadør til Norge fra 2006 til 2009.

I løpet av denne tiden lærte han at forholdet mellom hjemlandet og Norge «handler om mye mer enn krumkaker og rosemaling», skriver han i et innlegg i avisen Star Tribune.

Her retter Whitney krass kritikk mot både president Barack Obama og republikanske senatorer, som ifølge ham har skylden for at en ny ambassadør ennå ikke er på plass i Norge.

«Det er en fornærmelse mot nordmenn og destruktivt for USAs egne interesser», skriver Whitney.

Beklager på vegne av hele USA

Deretter sender han en beklagelse til Norge:

«På vegne av det amerikanske folk vil jeg beklage overfor det norske folk og landets regjering, og forsikre om at vi – selv om våre politikere neglisjerer båndene våre akkurat nå – verdsetter vårt vennskap dypt og anerkjenner Norge som en verdifull alliert i en turbulent verden», skriver Whitney.

Tråkket i salaten

I dag er Jim DeHart Chargé d'Affaires ved USAs ambassade i Oslo, men ingen har overtatt jobben som ambassadør etter demokraten Barry White. Han reiste hjem i 2013, etter fire år på norsk jord.

Først i 2014 utnevnte Obama-administrasjonen Whites etterfølger. Forretningsmannen George Tsunis fikk oppdraget, men kom seg aldri til Norge.

Under en høring i Senatets utenrikskomité avslørte nemlig Tsunis mangelfulle kunnskaper om norske fohold. På spørsmål fra republikanske John McCain om Frp, svarte Tsunis at partiet er et marginalt parti som spyr ut hat, og som den norske regjeringen har tatt avstand fra. Han omtalte også Norge som en republikk – ikke et monarki.

Etter kraftige innsigelser fra både republikansk og demokratisk hold, trakk Tsunis seg som ambassadørkandidat.

George Tsunis tabbet seg ut da han skulle forklare hvilken rolle Fremskrittspartiet har i norsk politikk.

VIDEO: Her tråkker Tsunis i salaten foran Senatets utenrikskomité.

Ny het kandidat

Utnevnelsen av Tsunis var Obamas verk, men nå retter Ben Whitney skytset mot sine egne partifeller.

I våres ble det klart at menneskerettighetsadvokaten Samuel D. Heins kom til å bli innstilt som den nye ambassadøren til Norge. En kvalifisiert kandidat, ifølge Whitney, men denne gangen er republikanske senatorer problemet, skriver eks-ambassadøren i Star Tribune.

Han hevder at senatorene har trukket nominasjonen at Heins inn i en større politisk kamp mot Obama-administrasjonen, og derfor ikke vil godkjenne innstillingen før andre konflikter er løst.

«Våre venner i Norge fortjener bedre»

«Hvis Heins ikke blir utnevnt nå, kan det hende det ikke blir noen ny ambassadør det neste halvannet året, gitt at vi går inn i et år med presidentvalg og endringer. Fire år uten ambassadør til Norge? Er dette virkelig det beste vår nasjon kan få til?» spør Whitney retorisk.

Avslutningsvis oppfordrer han både republikanske senatorer og Obama-administrasjonen til å få fortgang i prosessen rundt nominasjonen av Heins.

«Våre venner i Norge fortjener bedre. Det gjør også våre viktige nasjonale interesser», avslutter eks-ambassadøren.

SISTE NYTT

Siste nytt