Eide ute av Kongo-saken

Advokaten til Joshua French bekrefter at diplomaten Tor Wennesland er satt på Kongo-saken, og at Kai Eide ikke lenger jobber med å få nordmannen overført til Norge.

Hans Marius Graasvold (f.v.), Joshua Frenchs forsvarer, Joshua French og Kai Eide, Norges spesialuts

Forsvarer Hans Marius Graasvold, Joshua French og spesialutsending Kai Eide under den siste rettssaken mot French i Ndolo militærfengsel. Nå er Eide ute av saken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg vet at Wennesland nå er i saken, men jeg vet ikke om et utnevnt som spesialutsending ennå, sier advokaten til French, Hans Marius Graasvold til NRK.

– Hva tenker du om at Eide nå er ute av saken?

– Det er synd Kai Eide ikke jobber med saken lenger. Jeg opplevde arbeidet og prioriteringene hans som riktige. I tillegg var samarbeidet mellom oss godt.

– Hvile konsekvenser kan det få at en ny person nå overtar?

– Jeg forutsetter at når UD nå velger å engasjere nye mennesker, så er det fordi de anser at de har den kompetansen som trengs, og at de i den forbindelse også har vurdert konsekvensen av å endre sentralt plasserte personer i arbeidet, sier Graasvold.

Sendte Eide etter drapstiltale

Det var i desember i fjor det ble kjent at Utenriksdepartementet sendte en av Norges mest erfarne diplomater til Kongo for å bistå i saken. Det skjedde kort tid etter at militæret i Kongo tiltalte Joshua French for drap på Tjostolv Moland.

Eide var rådgiver og stedfortreder for FN-fredsmegler Thorvald Stoltenberg i det tidligere Jugoslavia 1993–1995 og Eide var også FNs spesialutsending til Kosovo for daværende generalsekretær Kofi Annan i 2004 og 2005.

Eides mest profilerte jobb var da han fra 2008 til 2010 var FNs spesialutsending til Afghanistan.

I sommer ble han utnevnt til ambassadør til Stockholm, og dette er trolig grunnen til at UD foretar et skifte i hvem som nå skal ha ansvar for Kongo-saken.

Egypt-ambassadør

Tor Wennesland er også en erfaren diplomat som har vært Norges ambassadør i Kairo siden 2011.

Han var fra 1992 til 1995 generalsekretær for Europabevegelsen i Norge, før han etter folkeavstemningen om norsk medlemskap i EU gikk tilbake til UD – før han i 1996 ble rådgiver for planleggingsminister Terje Rød-Larsen.

Fra 2007 til 2008 var Wennesland rådgiver for Tony Blair, Midtøsten-kvartettens utsending i Midtøsten, før han i 2008 ble utnevnt til ministerråd ved Norges ambassade i Tel Aviv i Israel og leder av Norges representasjonskontoret for den palestinske selvstyremyndigheten.

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.