Eide kaller Galbraith bitter

Mens den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah krever full gransking av FNs rolle i valgprosessen i landet, har det brutt ut full ordkrig mellom de to tidligere FN-toppene i landet.

Kai Eide og Peter Galbraith
Foto: Michael Sohn/AP/Joerg Koch/AFP

Både Abdullah og den avskjedigede amerikanske FN-toppen, Peter Galbraith setter spørsmålstegn ved nordmannen Kai Eides nøytralitet.

- Dette er en hevngjerrig, bitter person,

De siste ukenes hendelser har trukket Kai Eides nøytralitet i tvil, sier Abdullah. Eide er FN spesialutsending til Afghanistan, en stilling Abdullah hevder han ble håndplukket til av sittende president Hamid Karzai.

I et leserinnlegg i The Washington Post anklager nå Galbraith Eide for å ha favorisert Karzai og stanset undersøkelser av mulig valgjuks. Han understreker også, i leserinnlegget, at dette ikke har vært en personkonflikt mellom han og Eide, men han har også tidligere kritisert Eide kraftig. Og valgte balnt annet å publisere avskjedsbrevet sitt i New York Times tidligere denne uken.

Og nå reagerer Eide på de gjenntatte anklagene fra Galbraith.

- Dette er en hevngjerrig, bitter person, som slår om seg i alle i retninger, sier Eide til VG Nett .

Krever full granskning

Presidenkandidat Abdullah krever nå en gransking av FNs rolle i valgprosessen i landet, melder BBC News lørdag.

Dette skjer altså etter at Galbraith, ble fjernet fra sin stilling etter en krangel med Eide om hvordan FN burde håndtere anklagene om fusk i presidentvalget i landet.

Saken har svekket FNs anseelse i Afghanistan betydelig, hevder Abdullah.

Abdullah er Karzais fremste utfordrer i presidentvalget som ble holdt i august. Karzai ligger an til å vinne, men som følge av de mange klagene på valgfusk er det endelige resultatet fortsatt ikke klart.

Eide har hele tide avviste anklagene mot ham og påstanden om opprør blant FN-ansatte i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.