Egypts største satiriker vil tilbake på skjermen

Egypts svar på Jon Stewart forbereder nydebut for sitt populære tv-program, etter at han ble tatt av lufta i høst.

Bassem Youssef

Den kontroversielle, egyptiske tv-stjernen Bassem Yousef har opplevd press fra både myndigheter og tv-kanalen CBC. Nå vil komikeren tilbake på lufta, og ønsker ikke å holde igjen på vitsene.

Foto: Amr Nabil / Ap

– Jeg vil fortelle folket at dette ikke er et verktøy for å velte regimer. Vi tenkte aldri slik om oss selv.

Ordene tilhører Bassem Youssef, den mest populære satirikeren i Egypt. I sitt mye sette tv-program lagde han humor om politikk i et land som fortsatt er herjet av opptøyer etter militærets maktovertakelse i juli i fjor.

Tatt av plakaten

Men i november tok den private tv-kanalen CBC programmet av lufta etter sesongens første episode. Etter å ha blitt rekordpopulær ved å vitse om Mohammed Morsi, krysset satirikeren en grense ved å gjøre det samme med hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi.

CBC mente Youssef hadde brutt redaksjonelle retningslinjer og kontraktsmessige avtaler, og samtidig tråkket på egypternes følelser ved å angripe statlige symboler. Regjeringen sa da at avgjørelsen om å stoppe programmet var en privat sak mellom Youssef og tv-kanalen.

Youssef, som ofte blir sammenliknet med den amerikanske komikeren Jon Stewart, sier i et intervju med AP at han sammen med sine medarbeidere nå forbereder seg på å få programmet tilbake på egyptisk tv.

Produksjonsgruppen skal være klare til å gå på lufta innen en ukes varsel, men har ikke ennå bestemt seg for hvilken tv-kanal de vil gå for.

Ingen selvsensur

Politikk er et sensitivt tema i landet som nå styres av en militærstøttet overgangsregjering, men Youssef sier de aldri driver selvsensur og vil ikke være tilbakeholdne når de kommer tilbake på tv.

– Det handler ikke om hva vi sier om regjeringen eller ikke, det handler om hvordan vi får folk til å le og ha en hyggelig stund. Dette er en stor utfordring i tider som dette, sier satirikeren til AP.

– Alle vil at du skal si akkurat det de ønsker. Det er veldig vanskelig.

Tidligere har Bassem Yousef blitt arrestert for sine vitser. I mars ifjor måtte han til avhør i fem timer, blant annet for fornærmelser mot daverende president Mohamed Morsi og Det muslimske brorskap.

SISTE NYTT

Siste nytt