Hopp til innhold

Egypts statsminister til sykehus

Egypts hardt pressede statsminister Essam Sharaf ble mandag kveld innlagt på sykehus, angivelig som følge av et plutselig blodtrykksfall.

Demonstrasjoner i Egypt.

Egypts statsminister Essam Sharaf har fått krass kritikk fra demokratiforkjempere den siste tiden.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Sikkerhetskilder bekrefter at Sharaf ble kjørt til Dar al-Fouad-sykehuset i Kairo og at tilstanden hans natt til tirsdag var stabil.

En talsmann for regjeringen opplyser til det egyptiske nyhetsbyrået MENA at Sharaf gjennomgikk medisinske tester etter å ha forlatt kontoret mandag, «utslitt etter en slitsom dag».

Essam Sharaf leder overgangsregjeringen som har styrt Egypt siden massedemonstrasjoner tvang president Hosni Mubaraks til å gå av i februar.

Demokratiforkjempere har den siste tiden strømmet ut i gatene igjen med krav om fortgang i reformprosessen, og statsminister Sharaf har lovet å ommøblere regjeringen i et forsøk på å dempe misnøyen.

Mubarak i koma

Egypts avgåtte president, Hosni Mubarak, fikk nylig slag og ble liggende i koma, opplyser hans advokat.

83-åringen har vært innlagt ved et sykehus i feriebyen Sharm el-Sheikh siden april, og etter forverring i hans tilstand er det nå klart at Mubarak ligger i koma.

Det har i lengre tid versert forskjellige rykter om eks-presidentens dårlige helsetilstand, men dette har blitt avfeid av de egyptiske styresmaktene.

Voldsomme demonstrasjoner

De egyptiske demokratiforkjemperne har lenge vist sin misnøye med den sittende regjeringens handlekraft.

Allerede i mai i år signaliserte demonstranter, som i februar kastet den sittende presidenten Hosni Mubarak, at de var lei av å vente på at militærlederne innførte de lovede reformene.

I juli ble det kjent at valget i Egypt kan bli forskjøvet og utsatt til november. Dette er to måneder etter det opprinnelige valget skulle holdes, opplyser en anonym kilde i den egyptiske hæren.

Kilden understreker selv om valget kan bli forskjøvet, så oppfyller hæren likevel sitt løfte om å starte overføringen av makt til det sivile samfunn, ettersom registreringen av kandidater starter på det opprinnelige tidspunktet.

SISTE NYTT

Siste nytt