Hopp til innhold

Egypts statsminister maner til ro

Egypts statsminister Essam Sharaf maner til ro etter at 24 personer ble drept i sammenstøt mellom koptiske kristne søndag.

Koptiske kristne i sammenstøt med egyptiske sikkerhetsstyrker

VOLDSOM URO: 24 mennesker ble drept og 212 skadet etter sammenstøtene mellom koptiske kristne og sikkerhetsstyrker i Kairo søndag kveld.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Volden brøt ut etter at flere hundre koptiske kristne demonstrerte Kairo mot et angrep på en kirke i Aswan-provinsen forrige uke. Koptere hevder at muslimske ekstremister står bak ødeleggelsen.

Egypts statsminister Essam Sharaf

FRYKTER SKADE: Egypts statsminister Essam Sharaf mener volden kan skade forholdet mellom folket og militæret i landet.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Å svekke den nasjonale enheten, og å nøre opp under uenighet mellom muslimske og kristne sønner av Egypt, er den mest alvorlige trusselen mot landets sikkerhet, sa statsminister Sharaf i en TV-sendt tale, ifølge BBC.

Han hadde da besøkt området hvor sammenstøtene fant sted søndag kveld.

Portforbud i natt

Regjeringen holdt krisemøter etter urolighetene og innførte et portforbud som varte til klokken 06 norsk tid mandag.

Ifølge helsedepartementet i landet er 24 mennesker drept og 212 skadet etter sammenstøtene. 107 av de skadde er sivile og 86 er fra sikkerhetsstyrkene.

Volden er den verste i Egypt siden president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av i februar. Statsministeren mener den kan skade forholdet mellom folket og militæret i landet.

Egyptisk TV har vist bilder av demonstranter i sammenstøt med sikkerhetsstyrker, mens kjøretøyer fra hæren sto i brann utenfor den statlige TV-bygningen. Det var her demonstrantene egentlig hadde tenkt å ha en markering.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Kairo etter opptøyer

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Kairo etter opptøyer.

Krevde guvernørs avgang

Den sekteriske spenningen har økt de siste månedene i Egypt, ifølge BBC.

Kopterne utgjør vel ti prosent av befolkningen i Egypt. De anklager militærrådet for å ikke ha grepet inn i tilstrekkelig grad mot en serie angrep mot kristne.

Flere tusen demonstranter, de fleste kristne, var med på demonstrasjonen fra Shubra-distriktet nord i Kairo og til den statlige TV-bygningen ved Maspero-plassen.

Demonstrantene ba om at militærrådet avskjediget guvernøren i Aswan-provinsen etter kirkeødeleggelsen. De anklaget også statlig TV for å ha oppildnet til anti-kristen agitasjon.

Spredde seg til Tahrir-plassen

Men demonstrantene sa at de ble angrepet av folk i vanlige klær, før sammenstøtene med sikkerhetsstyrkene brøt ut.

Sammenstøtene startet foran TV-bygningen, men spredde seg til Tahrir-plassen, senteret for motstanden mot Mubarak-regimet fra tidligere i år.

Flere tusen mennesker tok til gatene, kastet steiner og brøt opp fortau for å ha noe de kunne kaste.

Øyenvitnet Nigel Hetherington sier til BBC at styrker avfyrte gummikuler og brukte tåregass mot demonstranter.

Kairo

STOR DEMONSTRASJON: Flere tusen demonstranter, de fleste kristne, var med på demonstrasjonen fra Shubra-distriktet nord i Kairo og til den statlige TV-bygningen ved Maspero-plassen.

Foto: MOHAMMED HOSSAM / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt